Επιτυχής ο εκκλησιασμός των προσφύγων Νεάπολης – Κωνσταντίας

Επιτυχής ο εκκλησιασμός των προσφύγων Νεάπολης – Κωνσταντίας

Με ανάμικτα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε ο κοινός εκκλησιασμός των εκτοπισμένων της Νεάπολης, την Κυριακή 13 Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας.  Παρευρέθηκαν πολλοί Νεαπολίτες, οι περισσότεροι για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προσφυγιάς.

Της θείας λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ο οποίος ανέπεμψε και δέηση υπέρ της επιστροφής στις πατρογονικές εστίες.  Τόσο στο κήρυγμα του στην εκκλησία, όσο και αργότερα σε ομιλία του στο οίκημα του σωματείου Ολυμπιάς  Νεαπόλεως, το οποίο φιλοξένησε  τους εκκλησιασθέντες,  ο Θεοφιλέστατος  ευχήθηκε ο πόθος της επιστροφής όλων των προσφύγων να καταστεί σύντομα πραγματικότητα.  Ανέλυσε δε τη σημασία της ενότητας ως αναγκαίας προϋπόθεσης για υλοποίηση του οράματος όλων των προσφύγων.

Τους συγκεντρωθέντες καλωσόρισε στο σωματείο ο Πρόεδρος του Άντρος Μιχαηλίδης ο οποίος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής για σύσταση Εκκλησιαστικής Επιτροπής της ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως – Κωνσταντίας. Η Επιτροπή, είπε, στην οποία εκτός του ιδίου μετέχουν οι κύριοι Ανδρέας Αφάμης και Κυριάκος Κυριάκος, θα διοργανώνει σε συνεργασία με το σωματείο και τον Κοινοτάρχη Νεαπόλεως – Κωνσταντίας κ. Δημήτρη Ιωάννου, τακτικές εκδηλώσεις που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη της επαφής των Νεαπολιτών και της ενίσχυσης του στόχου προβολής του τόπου καταγωγής τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, ενεργεί και το σωματείο με την αθλητική του δράση, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η απόφαση της πολιτείας για ονομασία της αίθουσας αθλοπαιδειών του Γυμνασίου Ακροπόλεως σε αίθουσα «Νεάπολη-Επιστροφή». Τα εγκαίνια, είπε, θα γίνουν κατά το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη συγκέντρωση έγιναν διάφορες εισηγήσεις για διοργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες θα συζητηθούν περαιτέρω αμέσως μετά το Πάσχα.

 Του Άντρου Μιχαηλίδη

Print Friendly, PDF & Email

Share this post