Παγκύπρια ΟργάνωσηΣυγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων

Παγκύπρια ΟργάνωσηΣυγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Προσφώνηση Προέδρου Οργάνωσης Νίκου Σεργίδη στην πρεμιέρα
του Θεατρικού έργου « Στο Πέντε Μίλι»
(Θέατρο Δήμου Λατσιών- 6 /3/2013)

Σας καλωσορίζω στην αποψινή πρεμιέρα του έργου του Ανδρέα Κουκκίδη «Στο Πέντε Μίλι». Ένα έργο, που πραγματεύεται τα τραγικά βιώματα μιας οικογένεια Αγνοουμένου, που  στην πραγματικότητα όμως επεκτείνεται και αντανακλά τα βιώματα και τον ψυχισμό της κάθε οικογένειας Αγνοουμένου. Τα βασανιστικά ερωτήματα, που μένουν αναπάντητα. Την εναγώνια αναζήτηση και προσμονή. Την ελπίδα ενός γυρισμού, που διαιωνίζεται.

Η τραγωδία που έπληξε το Λαό μας το 1974, δεν αφήνει ασυγκίνητο το συγγραφέα, που με το έργο του «Στο Πέντε Μίλι» επιχειρεί και επιτυγχάνει να νοιώσει και ν’ αφομοιώσει το δράμα των οικογενειών των Αγνοουμένων μας. Να ερμηνεύσει τα ανεξάντλητα αποθέματα υπομονής και επιμονής τους για 39 τόσα χρόνια, ελπίζοντας σε ένα θαύμα, που δε συντελείται.

Το συναίσθημα αυτό που ζούμε εμείς οι συγγενείς Αγνοουμένων, όπως και οι οικογένειες Αγνοουμένων σ’ όλο τον κόσμο, στη Λατινική Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δεν έχει χρώμα, εθνικότητα ή θρησκεία.  Είναι απλά ανθρώπινο. Κι  ο πόνος που προκαλεί είναι ο ίδιος για την κάθε μάνα, για τον κάθε πατέρα, για την κάθε σύζυγο και παιδί, που περιμένει, αγωνιά κι ελπίζει.

Αυτή η συνεύρεση της τραγικής πραγματικότητας και της ελπίδας, που παραμένει όνειρο, δίδει μια ξεχωριστή σημασιολογία στο έργο, πέραν από τις άλλες εξίσου σημαντικές παραμέτρους του θέματος, την εθνική, την ιστορική, την κοινωνική και πρωτίστως την  ανθρωπιστική.

Όλα τούτα και κυρίως η ανάγκη να αφυπνισθεί το ενδιαφέρον για το δράμα, που ζουν χιλιάδες συνάνθρωποι μας, ώθησαν τη γνωστή καλλιτέχνιδα και Άνθρωπο του θεάτρου Πίτσα Αντωνιάδου να ξεκινήσει την ωραία κι ευγενή πρωτοβουλία ν’ ανεβάσει με ομάδα άλλων εκλεκτών ηθοποιών το θεατρικό αυτό έργο. Μια πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από την Οργάνωσή μας και την έθεσε υπό την αιγίδα της. Την κυρία Αντωνιάδου, που έχει και τη σκηνοθεσία του έργου, τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές του έργου, τους συγχαίρουμε γι’ άλλη μια φορά και τους ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς της παράστασης. Το Ίδρυμα Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων και τον Πρόεδρό του, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, τη ΣΠΕ  Στροβόλου και το Δήμο Λατσιών. Ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης στους χορηγούς επικοινωνίας, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και το Φιλελεύθερο.

Τέλος ευχαριστίες απευθύνουμε σε όλους εσάς, που με την παρουσία σας δίδετε απόψε το παρόν σας στον αγώνα ενάντια στις ακούσιες εξαφανίσεις, στον αγώνα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρώπινης ζωής, ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post