Επίσημη τελετή υποδοχής του καινούργιου χρόνου από την Εθνική Φρουρά

Επίσημη τελετή υποδοχής του καινούργιου χρόνου από την Εθνική Φρουρά

Την Κυριακή το βράδυ της Πρωτοχρονιάς 2012 ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Στυλιανός Νάσης παρέθεσε δείπνο κατά την επίσημη τελετή υποδοχής του καινούργιου χρόνου στη Λέσχη Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Σε αυτό παρεκάθησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, ο Υπουργός Αμύνης κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμύνης κ. Χρίστος Μαληκκίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής κ. Γιώργος Βαρνάβα, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ κ. Συμεών Κεβεντζίδης και άλλοι.

Ο Θεοφιλέστατος τέλεσε την ακολουθία της κοπής της Βασιλόπιτας και ευχήθηκε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου, στον Αρχηγό και σε όλα τα μέλη της Εθνικής Φρουράς και επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς όλους τους καλεσμένους καλό, ειρηνικό και δημιουργικό το νέο έτος 2012 και αυτό να φέρει, συν Θεώ, την ποθητή ελευθερία στην κατεχόμενη πατρίδα μας.

Ακολουθεί η ομιλία του Αρχηγού του ΓΕΕΦ κ. Στυλιανού Νάση κατά την Τελετή κοπής της Βασιλόπιτας.

EΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
ΑΡΧΗΓΟΣ
01 ΙΑΝ 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ Α/ΓΕΕΦ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑΣ 01 ΙΑΝ 2012

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Εκπρόσωπε της Αυτού Μακαριότητας του   Αρχ. Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας,

Κύριε Υπουργέ Άμυνας,

Κύριε Πρόεδρε της επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

Κύριε Πρόεδρε,

Η παρουσία σας εδώ με την ευκαιρία του νέου έτους, δεν ερμηνεύεται σαν τυπική ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, αλλά σαν έμπρακτη εκδήλωση αμέριστου ενδιαφέροντος και εκτίμησης για το σύνολο του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς την πρώτη ημέρα του νέου έτους να βρίσκεστε μαζί μας.

Το 2011, υπήρξε έτος σκληρής δοκιμασίας για όλη την Κύπρο και  ιδιαίτερα για την Εθνική Φρουρά. Βιώσαμε όλοι τον πόνο και την οδύνη τραγικών γεγονότων, κληθήκαμε να διέλθουμε μέσα από  πολλές δυσκολίες, αλλά να σταθούμε στα πόδια μας με θάρρος και να εμπνεύσουμε αισιοδοξία για το μέλλον.

Οι εξελίξεις στο εγγύς γεωστρατηγικό περιβάλλον, η πάντα απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας και η συνεχής προκλητικότητά της, που έγινε εντονότερη και καθημερινή, μετά την ανακάλυψη του υποθαλάσσιου πλούτου μας, απαιτούν όχι μόνο τη διαρκή μας εγρήγορση, που συνεπάγεται πολλά και μεγάλα, αλλά και την προσαρμογή των στρατηγικών μας σχεδιασμών στα δεδομένα και στις νέες εξελίξεις.

Απαιτούν από όλους να είμαστε διορατικοί, να εμμένουμε στο σκοπό και στο στόχο μας κα να σχεδιάζουμε ορθά για κάθε επόμενο βήμα και μακροπρόθεσμα.

Η Εθνική Φρουρά, πρέπει να είναι παράδειγμα θεσμού και να στηρίζει το οικοδόμημά της στις βασικές  αξίες κάθε αγνού μαχητή – στρατιώτη (με την γενική έννοια του όρου) που δεν είναι άλλες από την τιμή, το θάρρος και την αφοσίωση.

Η έννοια του στρατιώτη, κατά τεκμήριο, δεν επιτρέπει φιλοσοφική ευελιξία σε θέματα αρχών και αξιών. Ο στρατιώτης εμμένει σε αξίες σε όλη του τη ζωή. Είναι τρόπος ζωής. Κοινό νόημα που  ενώνει  όλους όσους αισθάνονται Στρατιώτες. Είναι το γερό θεμέλιό μας και η βάση του χαρακτήρα μας.

Η τιμή απαιτεί από τον κάθε Στρατιώτη να αποτελεί παράδειγμα των υπέρτατων ορίων ηθικής αγωγής, εμμονή σε ασυμβίβαστο κώδικα προσωπικής ακεραιότητας, να είμαστε υπόλογοι τόσο των πράξεών μας όσο και των πράξεων των άλλων Στρατιωτών, και να μη διακυβεύσουμε ποτέ την υπόληψη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το θάρρος για το στρατιώτη είναι η τιμή στην πράξη,  ηθική δύναμη, ικανότητα να ακούμε με προσοχή την εσωτερική φωνή της συνείδησής μας και να κάνουμε το σωστό. Θάρρος να πειθαρχούμε, θάρρος να οδηγούμαστε σε υψηλές αξίες, παίρνοντας θέση για το τι είναι σωστό, ακόμη και σε περιπτώσεις δυσμενών επιπτώσεων, θάρρος να λέμε την αλήθεια με δύναμη και όχι όταν υπάρχει προσωπικό κέρδος. Αυτό το θάρρος θα μας κρατήσει δυνατούς μέσα στο χάος, στις δοκιμασίες και στις κακουχίες της μάχης.

Αφοσίωση που σημαίνει ολοκληρωτική αφιέρωση στο Στρατό και στην πατρίδα. Αφοσίωση που είναι συνδυασμός της ανιδιοτελούς διάθεσης του εαυτού μας, με μία απύθμενη αφοσίωση στην τελειότητα. Για το Στρατιώτη στην ενέργεια, στην αποστρατεία, στην εφεδρεία, δεν παύει να υφίσταται η έννοια της αφοσίωσης. Δεν πρέπει να δέχεται ο  Στρατιώτης την έννοια του «πρώην». Παραμένει πάντα Στρατιώτης.

Αυτές οι αξίες,  δεν αναπτύσσονται σε ημέρες, μήνες, και δεν εμφυτεύονται, αλλά θεμελιώνονται και παγιώνονται στο χαρακτήρα του ατόμου χρόνο με το χρόνο και γίνονται τελικά τρόπος ζωής. Απαιτούν σκέψη, αναζήτηση, αμφισβήτηση, και τελικά τεκμηρίωση. Κάθε άλλη πρόχειρη προσέγγιση οδηγεί σε  φανατισμό.

Μέσα από τις αξίες αυτές θα οδεύσουμε  ο κάθε ένας από εμάς και όλοι μαζί στην επιτυχία.

Η Εθνική Φρουρά, παιδί από τα σπλάχνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημαντικός παράγοντας στην εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητάς της, χρειάζεται τα αυτονόητα για την επιτυχία της αποστολής της.

Εμάς να μπορούμε να αισθανόμαστε λογικά και όχι μόνο συναισθηματικά υπερήφανοι για την ιδιότητά μας, να διαθέτουμε τις αξίες της τιμής, του θάρρους και της αφοσίωσης όχι όπως μας βολεύουν αλλά όπως προανέφερα, να τεκμηριώνουμε καθημερινά στην πράξη και όχι με κούφια λόγια ότι είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τους στόχους της εθνικής στρατηγικής που μας αφορούν και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ισχύουν τα επόμενα δύο αυτονόητα ήτοι:

Το Κράτος και οι προϊστάμενοί μας σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας να μας εμπιστεύονται και να μας ενισχύουν.

Η κοινωνία να μας αποδέχεται, να αναγνωρίζει την προσφορά μας και να μας στηρίζει.

Έτσι θα μπορέσουμε να πάμε εκεί που κοιτάμε. Να επιτύχουμε το ζητούμενο, αλλά και το σεβασμό και γιατί όχι το φόβο του αντιπάλου,

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την εδώ παρουσία σας και να σας διαβεβαιώσω ότι θα επιδιώξουμε φάρος και οδηγός μας να είναι πάντα η αφοσίωση στο καθήκον μας για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και των συμφερόντων της.

Αντγος Στυλιανός Νάσης
Αρχηγός ΕΦ

Επίσημη τελετή υποδοχής του καινούργιου χρόνου από την Εθνική ΦρουράΕπίσημη τελετή υποδοχής του καινούργιου χρόνου από την Εθνική Φρουρά

Print Friendly, PDF & Email

Share this post