Τελέστηκε το Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Μιας Μηλιάς (29 Μαΐου 2016)
Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της κοινότητας Μιάς Μηλιάς την Κυριακή, 29 Μαΐου 2016, τέλεσαν το Εθνικό Μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας τους και του αγνοούμενου υποστράτηγου Τάσου Μάρκου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές μας εστίες. Κατόπιν τελέσθηκαν μνημόσυνα των φονευθέντων στη Μία Μηλιά κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής τον Ιούλιο του 1974, καθώς επίσης για τους κληρικούς, κοινοτάρχες, επιτρόπους, διδασκάλους, ευεργέτες και για όλους τους προαπελθόντες Μιαμηλιώτες.
Της Θείας Λειτουργίας και των μνημοσύνων προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.
Ο κ. Χάσικος είπε ότι συνεχίζουμε με πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας, για μια έντιμη, αξιοπρεπή και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
“Μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, που θα εδράζεται στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αγωνιζόμαστε για μια λύση, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις”, είπε.
Ζητούμε, πρόσθεσε, την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στον αγώνα που διεξάγουμε, είπε ο κ. Χάσικος, “απαιτείται πάνω απ’ όλα – και αυτό είναι το μήνυμα του σημερινού εθνικού μνημόσυνου – εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση, μια κοινή εθνική προσπάθεια. Για να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την εθνική μας ύπαρξη και να διαφυλάξουμε το φυσικό μας χώρο”.
“Η αποδοχή της υφιστάμενης ανωμαλίας ως μιας ντε φάκτο πραγματικότητας, αποτελεί όχι μόνο ξεπούλημα της Κύπρου, αλλά και το προοίμιο, ενδεχομένως, περισσότερων και μεγαλύτερων δεινών για την πατρίδα μας. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα, να τερματιστεί ο παραλογισμός της κατοχής και της διαίρεσης”, σημείωσε.
Αναφερόμενος στους ήρωες, είπε ότι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, δέους και εθνικής υπερηφάνειας αποτίνουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό στους ήρωες της κοινότητας Μιας Μηλιάς, που φονεύθηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι υπέρ βωμών και εστιών κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, στους αγνοούμενους, επίσης, ήρωες της Μιας Μηλιάς, όπως και στον αγνοούμενο ήρωα Υποστράτηγο Τάσου Μάρκου, και τους στρατιώτες του που έπεσαν μαχόμενοι ή αγνοούνται από το 1974.
Η Μια Μηλιά βομβαρδίστηκε κατά την 1η εισβολή στις 22/7/1974 και καταλήφθηκε στις 14/8/1974 με βαρύτατο τίμημα για τους κατοίκους της περιοχής όπως συλλήψεις, αιχμαλωσίες, φόνοι, βιασμοί, είπε. Αναφερόμενος στους 23 αγνοούμενους, οι οποίοι κατάγονται από τη Μια Μηλιά, σημείωσε πως μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί και ταφεί με τις αρμόζουσες τιμές, τα οστά μόνο τεσσάρων.
Στις μάχες της Μιας Μηλιάς σκοτώθηκαν, επίσης, 13 στρατιώτες του 305 Τ.Π, του τάγματος του Τάσου Μάρκου, οι οποίοι κατάγονται από άλλες περιοχές της Κύπρου, και υπάρχουν ακόμα 96 αγνοούμενοι στρατιώτες, περιλαμβανομένου και του Τάσου Μάρκου.
“Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο του αγώνα και της θυσίας τους”, κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ακολούθως τελέσθηκε Τρισάγιο, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων του Κοινοτικού Οικήματος Μιάς Μηλιάς, στην περιοχή Σοπάζ στην Παλουριώτισσα όπου πραγματοποιήθηκε και σεμνή εκδήλωση.
Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή
Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Μιάς Μηλιάς.