Μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Θεοδότου (7 Ιουνίου)

Μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Θεοδότου (7 Ιουνίου)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Θεοδότου εξ  Αγκύρας της Γαλατίας, του Αγίου Μαρκέλλου επισκόπου Ρώμης και του αγίου Παναγή του Μπασιά.

Ο Άγιος Θεόδοτος ήταν έμπορος σιτηρών και συγχρόνως εξασκούσε το επάγγελμα του αρτοποιού στην Άγκυρα της Γαλατίας. Άνθρωπος ευσεβής και ελεήμων, μοίραζε ψωμιά στους φτωχούς και έκανε συχνά επισκέψεις στους φυλακισμένους. Η ειδωλολατρική μανία όμως κατά των χριστιανών εκδηλώθηκε με το φόνο μιας ομάδας χριστιανών νέων, στα νερά μιας λίμνης. Τη νύχτα ο Θεόδοτος, άνδρας με θάρρος και θερμή πίστη στο Χριστό, έβγαλε από τη λίμνη τα τίμια λείψανα των νέων και τα έθαψε.

Στη συνέχεια διέταξαν οι ειδωλολάτρες και τον βασάνισαν και τελικά τον αποκεφάλισαν, γιατί ήταν αληθινός άνθρωπος και πιστός χριστιανός, κερδίζοντας έτσι το στεφάνι του μαρτυρίου.

Ο Άγιος Παναγής Μπασιάς γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1801 και ήταν γιος του Μιχαήλ Τυπάλδου – Μπασιά και της Ρεγγίνας Δελαπόρτα. Λόγω της καλής οικονομικής του κατάστασης, έλαβε μεγάλη θεολογική και φιλοσοφική κατάρτιση και μόρφωση.

Εκοιμήθη ειρηνικά, στις 7 Ιουνίου 1888 και κατατάχθηκε στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 4 Φεβρουαρίου 1986.

Μαρτυρούνται πολλά θαύματά του πριν και μετά την οσιακή του κοίμηση. Εντυπωσιάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος της μεταμοντέρνας εποχής, ο οποίος μελετά το συναξάρι των αγίων της Εκκλησίας, ότι η αγιότητα δεν ήταν φαινόμενο των παλαιών εποχών και αιώνων, αλλά σε κάθε εποχή ο Θεός αναδεικνύει πρόσωπα τα οποία υπερέβησαν την καθημερινότητά τους και έζησαν την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, ενεργοποιώντας τα χαρίσματα που πλουσιοπάραχα προσφέρονται στον κάθε άνθρωπο.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post