Μνήμη του Αγίου Φιλωνίδη, επισκόπου Κουρίου (17 Ιουνίου)

Μνήμη του Αγίου Φιλωνίδη, επισκόπου Κουρίου (17 Ιουνίου)

Σήμερα η Εκκλησία, διαρκούσης της χαράς της Αναλήψεως, τιμά τη μνήμη των μαρτύρων Ισαύρου, Βασιλείου, Ιννοκεντίου, Φήλικος, Ερμεία και Περεγρίνου, που μαρτύρησαν περί τα τέλη του 3ου αιώνα στην Απολλωνία, και του Αγίου Φιλωνίδη, επισκόπου Κουρίου της Κύπρου.

Στο βίο του Αγίου Φιλωνίδη, που συνέγραψε ο επίσκοπος Αρίστων, αναφέρεται ότι αυτός έζησε επί Διοκλητιανού. Αρνούμενος ο Φιλωνίδης να προσκυνήσει τα είδωλα και ομολογώντας δημόσια την πίστη του στον Χριστό, φυλακίστηκε με τους αγίους Αριστοκλή, Δημητριανό και Αθανάσιο, οι οποίοι και τελειώθηκαν με μαρτυρικό θάνατο.

Έχοντας πληροφορηθεί το βασιλικό διάταγμα, βάσει του οποίου οι στρατιώτες εντέλλονταν να ασελγούν σωματικά εις βάρος των Χριστιανών κρατουμένων, ο Άγιος ανέβηκε σε ψηλό μέρος και μετά από θερμή προσευχή έριξε τον εαυτό του στον γκρεμό, για να μην μαγαριστεί η εικόνα του Θεού στο πρόσωπό του.

Με τον τρόπο αυτό έδειξε έμπρακτα ότι, σε περιπτώσεις που διακυβεύονται ανώτερα πνευματικά αγαθά, όπως η αρετή, η τιμή, η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η πίστη στο Θεό, η ανθρώπινη ζωή, που αναμφισβήτητα είναι δώρο Θεού, περνά σε δεύτερη αξία. 

Ο Άγιος μάρτυρας Φιλωνίδης παρέδωσε το πνεύμα του στα χέρια του Κυρίου Ιησού Χριστού, πριν ακόμη πέσει στο έδαφος.

Η ζωή της Εκκλησίας είναι γεμάτη με παραδείγματα Αγίων Επισκόπων Μαρτύρων, που με το ίδιο το αίμα τους σφράγισαν την αφοσίωσή τους στο θέλημα του Θεού και την αγάπη και την ποιμαντική τους φροντίδα για το λογικό ποίμνιο. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα ο Θεός αναδεικνύει σε κάθε εποχή, όπως και τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά και σήμερα 200 και πλέον χρόνια μετά το 1821.

Εμείς, ας επικαλούμαστε τη χάρη τους στο Μέγα Αρχιερέα Χριστό, όπως οι ευχές των Αγίων μας, μάς δίνουν θάρρος στη ζωή μας και εδραιώνουν την ασφάλεια της πατρίδας μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post