Ιερός Ναός Παναγίας Χρυσελεούσης: Τελέστηκε το Ετήσιο Μνημόσυνο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων κληρικών και προκρίτων
Την Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στο Στρόβολο.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος τέλεσε το μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών που σφάχθηκαν από τους Τούρκους την 9ην Ιουλίου 1821, αλλά και όλων των προαπελθόντων κληρικών, κοινοταρχών, διδασκάλων και ευεργετών της κατεχόμενης τουρκοκρατούμενης κοινότητας Πυργάς Αμμοχώστου.
Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νόημα του ευαγγελικού και αποστολικού αναγνώσματος της Κυριακής. Τόνισε τη σημασία της θετικής μας απάντησης στο κάθε κάλεσμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Σήμερα, καλούμαστε όλοι οι Χριστιανοί να μετέχουμε στην κοινωνία του Αγίου Πνεύματος, την οποία επικαλούμαστε κάθε φορά στη Θεία Λειτουργία. Αυτή την κοινωνία, αλλά και την ενότητα εις Χριστόν Ιησού, η Ορθόδοξος Εκκλησία έκφρασε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που έγινε στη Κρήτη πριν λίγες μέρες. Για ακόμη μια φορά η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία ήρθε να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα (διοικητικά και ποιμαντικά) που απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια τον σύγχρονο άνθρωπο, έτσι ώστε αυτός πιο εύκολα να μπορεί μετέχει στην κοινωνία του Αγίου Πνεύματος και να φτάσει στην Βασιλεία του Θεού. Η κάθε Σύνοδος που συγκαλείται αυτό το σκοπό έχει. Έτσι έγινε και με την Αποστολική Σύνοδο, όπου αποφασίστηκε ότι όλα τα έθνη καλούνται να γίνουν Χριστιανοί χωρίς, όμως, να χρειάζεται να γίνουν πρώτα τηρητές του μωσαϊκού νόμου.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο μετά το πέρας των ιερών μνημοσύνων. Αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού από τη γέννησή του το 1756 στον Στρόβολο μέχρι και την ηρωική θυσία του την 9η Ιουλίου 1821 όταν εκτελέστηκε δια απαγχονισμού από τους Τούρκους στην πλατεία Σεραγίου, μαζί με τους Μητροπολίτες Πάφου Χρύσανθο, Κιτίου Μελέτιο και Κυρηνείας Λαυρέντιο, οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν. Τόνισε ως απαραίτητες προϋποθέσεις για επανένωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας την ενότητα, την αποφασιστικότητα και το θυσιαστικό πνεύμα που είχαν οι Εθνόμάρτυρες, τους οποίους τιμούμε σήμερα.
Τέλος, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού που βρίσκεται στο προαύλιο της Εκκλησίας και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου