Ονομαστήρια Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου

Ονομαστήρια Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου

 Την 1η Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την κατά σάρκα περιτομή του Ιησού Χριστού και την ιερά μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου

Στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας οι εορτές αυτές τιμώνται ιδιαίτερα αφού άγει τα ονομαστήριά του ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ. Βασίλειος.

Το εσπέρας της Τετάρτης 31 Δεκεμβρίου 2014, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Άγιου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως,  ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου κ. Βασιλείου και συμπροσευχομένων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμαθούντος κ. Νικολάου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Έλαβαν μέρος ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Μαχαιριώτης, ο πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, ο προσωπάρχης Πρωτοπρεσβύτερος Ηρακλείδιος Ξιούρος καθώς και πλειάδα κληρικών της μητροπόλεως. Παρέστησαν επίσης οι αρχές του Δήμου Παραλιμνίου, εκπρόσωποι των άλλων αρχών, θρονικοί επίτροποι και πλήθος πιστών.

Μετά το  τέλος του Εσπερινού κλήρος και λαός εν πομπή κατευθύνθηκαν προς το Μέγα Συνοδικό όπου τελέστηκε η καθιερωμένη τελετή της Βασιλόπιτας. Στην σύντομη ομιλία του ο Πανιερώτατος, ευχαρίστησε τους εν Χριστώ αδελφούς Αρχιερείς, τον ιερό κλήρο καθώς και το ευσεβές πλήρωμα που προσήλθαν στην εσπερινή ακολουθία για να τιμήσουν την μεγάλη εορτή του Μεγάλου Βασιλείου και να προσευχηθούν στον Θεό ώστε να στηρίζει τον ίδιο, που άγει τα ονομαστήριά του. Ευχήθηκε «ο εν τη ογδόη ημέρα σαρκί περιτμηθήναι Κύριος» να ευλογήσει «τον στέφανον του ενιαυτού της Χρηστότητος Του», ώστε ν΄ αποτελέσει την αρχή του τέλους της δεινής αυτής κατάστασης στην οποία περιήλθε η πατρίδα μας και οι συνάνθρωποι μας, με συνέπεια να οδηγούνται στα Κοινωνικά Παντοπωλεία γιατί ακριβώς στερούνται τα στοιχειώδη πράγματα για την επιβίωσής τους.

Έπειτα εκ μέρους και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος ευχήθηκε στον Πανιερώτατο «πλουσίαν τήν θείαν χάριν καί υγιείαν κατ΄ άμφω διά τήν συνέχισιν επί μήκιστον της ποιμαντικής καί αρχιερατικής διακονίας στην θεόσωστο μητροπολιτική του περιφέρεια, και ο Θεός να τον αξιώσει σύντομα να εορτάζει την μεγάλη αυτή εορτή στην φυσική του έδρα την Αμμόχωστο».

Τέλος, η χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου τραγούδησε τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα, προς τιμή του εορτάζοντος Μητροπολίτου

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2015, τελέστηκε ο Όρθρος και η Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εψάλει η Δοξολογία για το νέο έτος. Στη συνέχεια οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος πιστών μετέβησαν στο Επισκοπείο όπου έγινε και πάλιν ως εχθές η καθιερωμένη τελετή της Βασιλόπιτας και ακολούθως ο Πανιερώτατος δέχθηκε τις εόρτιες ευχές. Η προσέλευση του κόσμου διακόπηκε το μεσημέρι και συνεχίστηκε πάλι από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.

*****************************************

Ανακοίνωση για τα ονομαστήρια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 1η  Ιανουαρίου 2015, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, άγει τα ονομαστήρια του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και σεπτός μας ποιμενάρχης κ. Βασίλειος.

Με την ευκαιρία αυτή, την Τετάρτη 31η  Δεκεμβρίου 2014 παραμονή της εορτής, στις 5:30μ.μ ο Πανιερώτατος θα χοροστατήσει του Πανηγυρικού Εσπερινού στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Την επομένη, θα προεξάρχει της Πρωτοχρονιάτικης Θείας Λειτουργίας και θα κηρύξει στον ίδιο ιερό ναό. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού στο Συνοδικό της Μητροπόλεως μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 3:30μ.μ μέχρι τις 7:00μ.μ.

Επιθυμία του Πανιερωτάτου είναι, αντί δώρων να γίνονται εισφορές στο Ίδρυμα Κοινωνικής Διακονίας της Μητροπόλεως για ενίσχυση του φιλανθρωπικού της έργου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post