Ιερά Μητρόπολις Κιτίου: Εγκαίνια του Κατασκηνωτικού χώρου στο Σαϊττά, Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Ιερά Μητρόπολις Κιτίου: Εγκαίνια του Κατασκηνωτικού χώρου στο Σαϊττά, Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΣΑΪΤΤΑ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΙΤΙΟΥ.

Με τη βοήθεια του Θεού η νέα κατασκηνωτική περίοδος έχει αρχίσει και με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια, της ανακαινισμένης Κατασκήνωσης Σαϊττά, της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου.

Οι ανακαινισμένοι χώροι της Κατασκήνωσης ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν νέους ανθρώπους σ’ ένα φιλόξενο περιβάλλον, μακριά από έγνοιες και σκοτούρες. Έτσι, δεκάδες νέοι, αγόρια και κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, θα έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες,  πάνω σε διάφορα θέματα πνευματικού προσανατολισμού, ενώ παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του Σαϊττά.

Η λειτουργία της Κατασκήνωσης όλα αυτά τα χρόνια, με την όλη αγωγή που προσφέρει, βοηθά τους νέους μας να οπλίζονται πνευματικά, ώστε να αντιμετωπίζουν τις διάφορες προκλήσεις της ζωής και να παραμένουν όρθιοι στον πνευματικό στίβο και δίνει την ευκαιρία να αναπτύσσονται μεταξύ των κατασκηνωτών σχέσεις φιλίας. Παράλληλα, η κατασκήνωση αυτή προσφέρει την ευκαιρία για υγιή ψυχαγωγία, την οποία τόσο έχουν  ανάγκη οι νέοι μας μετά από τη διακοπή των μαθημάτων τους.

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον αγαπητό εν Χριστώ αδελφό Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, ο οποίος με πολύ ζήλο και αγάπη στηρίζει και τους νέους μας δίνοντάς τους την ευκαιρία -μέσω της Κατασκήνωσης- να καλλιεργηθούν και να εφοδιαστούν πνευματικά με τις αξίες της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας πίστης και τα ιδεώδη του Ελληνισμού.

Η παρουσία εδώ της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας            κ. Δημητρίου Χριστόφια, αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του σε θέματα που αφορούν και προβληματίζουν την νεολαία του τόπου μας. Γι’ αυτό τον συγχαίρουμε και τον ευχαριστούμε.

 Αγαπητά μου παιδιά,

Το μονοπάτι της ζωής που ήδη βαδίζετε θα είναι δύσκολο και ανηφορικό. Τα εμπόδια και οι δυσκολίες θα είναι,  σίγουρα, πολλά. Ως νέα άτομα, που ξανοίγεστε στη ζωή, θα έρθετε αντιμέτωποι με τα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής: την κρίση ηθικών αξιών, την απουσία οραμάτων και συλλογικών στόχων, την εξασφάλιση του προσωπικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού, και την απουσία συνειδήσεως. Όλα αυτά τα προβλήματα συμβάλλουν, δυστυχώς, στην ανάπτυξη της ιδέας για έναν εσωτερικά κενό άνθρωπο, ο οποίος στοχεύει όχι στην εσωτερική-πνευματική καλλιέργειά του, αλλά στη χωρίς βάθος επαγγελματική κατάρτιση και στην απόκτηση όλο και περισσότερο υλικών αγαθών.

Είναι αλήθεια, πως η κοινωνία μας έχει κουραστεί από ψεύτικα οράματα, λανθασμένες επιλογές και κούφια λόγια. Όλοι αναζητούν ενόχους, όλοι αναζητούν λύσεις, όλοι αναζητούν ελπίδα. Και σήμερα, όλοι εμείς, θα θέλαμε να ξέρετε, διακρίνουμε στα μάτια σας, την πιο μεγάλη μας ελπίδα.
Σ\\\’  αυτό το χτίσιμο του καλύτερου μέλλοντος μπορείτε κι εσείς να έχετε συμμετοχή. Με τον κόπο σας, τις ευαισθησίες σας και την αγνή σας διάθεση, με την οποίαν ο Θεός προικίζει τον κάθε άνθρωπο στο ξεκίνημα της ζωής του, μπορείτε να συμβάλλετε στην αλλαγή αυτού του κόσμου.

Μην ξεχνάτε όμως, πως ο κόσμος μας δεν υποφέρει από έλλειψη γνώσεων, αλλά από δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Μπροστά λοιπόν σ’ αυτήν στην κατάσταση, η Εκκλησία σταθερά και διαχρονικά παραμένει προσηλωμένη στις αρχές και αξίες του Ελληνοχριστιανικού μας Πολιτισμού και με συνέπεια τονίζει την ανάγκη για την καλλιέργεια ενός προτύπου, του οποίου κέντρο θα είναι ο Χριστός. Βεβαίως, με αυτό δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία μας, δεν λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες επιτεύξεις της επιστήμης και της Τεχνολογίας. Κοντά, όμως, στη σημερινή απίστευτη πρόοδο σε όλους τους τομείς της επιστήμης, μας ενδιαφέρει ως Εκκλησία και η πνευματική ανέλιξη και προκοπή της  κοινωνίας μας. Και ασφαλέστατα, το μοναδικό και αιώνιο πρότυπο για όλους, και ιδιαίτερα για σας τους νέους, είναι ο Χριστός.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζουμε τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κατασκηνωτικού χώρου της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, και ευχόμαστε όπως αυτός καταστεί πνευματικό εργαστήρι για τους νέους μας.

   Μετ’ ευχών

  † ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
10 Ιουλίου 2012.

Διαβάστε:

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια…

Ομιλία Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κιτίου κ. κ. Χρυσοστόμου…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post