Ο Εορτασμός της Μεταστάσεως  της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιωτίσσης στον Πρόδρομο (15 Αυγούστου 2016)

Ο Εορτασμός της Μεταστάσεως  της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιωτίσσης στον Πρόδρομο (15 Αυγούστου 2016)

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος πανηγύρισε η Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιωτίσσης στον Πρόδρομο, την Μετάσταση της Κυρίας ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας.

Του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού την Κυριακή 14 Αυγούστου 2016, προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Εμπνευσμένος από τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «το φθαρτό τούτον ενδύσεται αφθαρσία και το θνητό τούτο ενδύσεται αθανασία» (Α’ Κορ. 15:53). O Μακαριώτατος ανέπτυξε το θέμα περί της Δευτέρας του Χριστού Παρουσίας, κατά την οποία θα είναι όλα καινούρια, όλα πνευματικά αλλαγμένα. Το θνητό σώμα μας θα ενδυθεί αθανασία και το φθαρτό σώμα μας θα ενδυθεί αφθαρσία. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν μπορούσε να συμβεί με την Παναγία μας, γιατί με την υπακοή της στο θέλημα του Θεού γέννησε την Ζωή, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Άρα, δεν μπορούσε να την καταλάβει η φθορά. Γι’ αυτό και ο ιερός υμνωδός της Εκκλησίας μας στέκεται εκστατικός μπροστά στο θνητό σώμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως και όλες οι Αγγελικές Δυνάμεις. Φεύγει από την ζωή, αλλά δεν την καταλαμβάνει η φθορά όπως όλους τους ανθρώπους. Αυτό συνέβηκε γιατί η Παναγία μας αγωνιζόμενη θησαύρισε όλες τις αρετές στο Άγιο Πρόσωπό της, ιδιαίτερα την αρετή της αγάπης, της ταπεινώσεως, της υπακοής στο θέλημα του Υιού και Θεού της. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τόνισε ότι η μεγαλύτερη τιμή που πρέπει να αποδώσουμε εμείς προς την Παναγίας μας είναι η μίμηση της ζωής Της. Και όπως Εκείνη αγωνίστηκε πνευματικά και ο Θεός διά του Πνεύματος του Αγίου την χαρίτωσε, έτσι και κάθε άνθρωπος που ζητά με ταπείνωση και πίστη το έλεος και τη χάρη του Θεού δεν έχει παρά να την λάβει. Τέλος, ο Μακαριώτατος, επεσήμανε ότι αν είμαστε μαζί με τον Θεό και τον θέτουμε οδηγό στον δρόμο της ζωής μας, διά της παντοδυναμίας του θα υπερπηδήσουμε όλα τα προβλήματα της ζωής. Τότε, η ζωή μας θα κυλάει εύρυθμα και ειρηνικά.

Ακολούθησε η Λιτανεία πέριξ του Καθολικού της Μονής και αναπέμφθηκε δέηση για όλους τους χριστιανούς, και τους εγγύς και τους μακράν.
Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος, εξήγησε το εορτάζον γεγονός της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επισήμανε ότι η σημερινή εορτή μας προσφέρει την έξοχη ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τον βίο, την ταπείνωση και την καταδεκτικότητά της Κυρίας Θεοτόκου χάριν του ανθρωπίνου γένους. Τόνισε την θέση και την αξία που έχει εντός της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας και στη ζωή μας η Κυρία Θεοτόκος, σύμφωνα με τα βιώματα και τις εμπειρίες που χάρισε ο Θεός πλουσιοπάροχα στον κάθε άνθρωπο με την γέννηση, την βάπτιση και το Άγιο Χρίσμα. Αυτό που έχει αξία είναι η προαίρεση του ανθρώπου και η θέληση του να αγωνιστεί. Όμως, πάνω από όλα είναι απαραίτητη η πίστη προς τον Θεό, η ταπείνωση και η αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο. Και τότε ζούμε την βασιλεία του Θεού επί της γης. Βιώνεται και πραγματώνεται στη ζωή μας καθημερινά, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον μάταιο τούτο βίο, ανέφερε ο Μεσαορίας Γρηγόριος. Στη συνέχεια επεξήγησε το περιεχόμενο του πρώτου τροπαρίου της Θ’ Ωδής του Κανόνος της εορτής « Αι γενεαί πάσαι… Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι Παρθένε Άχραντε…». Επιπλέον, ο Επίσκοπος χαρακτήρισε την Παναγίας μας ως δεύτερη Εύα, εκείνη διά της οποίας ανακλήθηκε το ανθρώπινο γένος στην πρωτέρα τιμή και δόξα με τη διαφορά πλέον ότι σώζεται εν Χριστώ Ιησού, δηλαδή διά του Υιού και Λόγου του Θεού και Υιού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Ραφαήλ Μισιαούλης – Φοιτητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post