Τα «Άχραντα Πάθη» για πρώτη φορά στην Κύπρο. Θα φιλοξενηθούν από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου 2012.

Τα «Άχραντα Πάθη» για πρώτη φορά στην Κύπρο. Θα φιλοξενηθούν από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου 2012.

Έφθασε στην Κύπρο το μοναδικό κειμήλιο «Άχραντα Πάθη», από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας Ελλάδος, για το διάστημα 15 μέχρι 22 Μαρτίου 2012, το οποίο και φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας, στο Δάλι.

Τα «Άχραντα Πάθη» ως ανεκτίμητος θησαυρός για την Ορθόδοξη Εκκλησία ήρθαν για πρώτη φορά στην Κύπρο και περιλαμβάνουν τεμάχια του Τιμίου Ξύλου, του Σπόγγου, της Χλαμύδας, του Ακάνθινου Στεφάνου και Λίθους από τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας.

Την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012, έγινε η υποδοχή τους από τον οικίο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα, τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, τους κληρικούς της μητροπολιτικής περιφέρειας, των αρχών της περιοχής και πλήθος πιστών, που συνέρρευσαν για να αποδόσουν τις πρέπουσες τιμές και να προσκυνήσουν τα “Άχραντα Πάθη” του Κυρίου. Μετά την υποδοχή των “Αχράντων Παθών” ακολούθησε το Μέγα Απόδειπνο, το οποίο τελείται στις εκκλησίες κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

***********************************************************************************

Τίμιος Σταυρός, Ακάνθινο Στεφάνι, Σπόγγος και χλαμύδα του Ιησού Χριστού βρίσκονται από χθες στην Κύπρο

του Λουκά Πάρπα

Εκκλησία, Αστυνομία, αλλά και η τοπική Αρχή του Ιδαλίου έχουν θέσει σε κινητοποίηση μεγάλο αριθμό ατόμων προκειμένου να αποφευχθούν απρόβλεπτες δυσάρεστες καταστάσεις και για να διευκολυνθούν οι χιλιάδες των προσκυνητών που αναμένεται να μεταβούν σήμερα και τις επόμενες μέρες στο Δάλι για να προσκυνήσουν τα Άχραντα Πάθη του Ιησού, που από χθες βρίσκονται στην Κύπρο.
Η Αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε σχέδια κλοπής των Αχράντων Παθών, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου θα εκτίθενται για προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας Ιδαλίου, όσο και τα βράδια όπου θα μετακινούνται και θα φυλάσσονται σε διάφορα σπίτια.

«Κρίναμε ότι για καλύτερη ασφάλεια των Αχράντων Παθών, καλό είναι τα βράδια να μην παραμένουν στην εκκλησία και να μεταφέρονται σε διαφορετικό μέρος κάθε βράδυ για φύλαξη», δήλωσε χθες στον «Φ» ο πάτερ Σπυρίδωνας του Μητροπολιτικού Ναού Παναγίας Ευαγγελιστρίας. Τα σπίτια στα οποία θα μεταφερθούν τα Άχραντα Πάθη ελάχιστα άτομα τα γνωρίζουν. Τις νυκτερινές ώρες κατά τις οποίες θα φιλοξενούν τα Άχραντα Πάθη, τα σπίτια αυτά θα μετατρέπονται σε απόρθητα φρούρια τόσο από εθελοντές που δεν θα τα αφήσουν από τα μάτια τους, όσο και από την Αστυνομία που θα περιπολεί συνεχώς έξω από αυτά. Πυκνές περιπολίες η Αστυνομία θα διενεργεί έξω από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ομάδα εθελοντών φρουρών θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία, τόσο εντός όσο και εκτός του ναού.

Λόγω της αναμενόμενης κοσμοσυρροής στο Δάλι, ο δήμαρχος Λεόντιος Καλλένος ετοίμασε διάφορα σχέδια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή ανάλογα με την κίνηση που θα παρατηρείται. Με ανακοίνωσή της η τοπική Αρχή καλεί τους προσκυνητές να κατευθύνονται προς τον ναό από το άγαλμα του Χαμάτσου και μέσω της ομώνυμης οδού, έτσι που να αποφεύγουν τους στενούς δρόμους που υπάρχουν στο κέντρο του δήμου. Τροχονόμοι θα βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής για να τους καθοδηγούν και να τους διευκολύνουν.

«Τις ώρες της μεγάλης κοσμοσυρροής, οι χώροι στάθμευσης της εκκλησίας, που είναι περίπου 50, θα χρησιμοποιούνται μόνο από οχήματα αναπήρων, ατόμων που έχουν κινητικά προβλήματα, εγκύων και άλλων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας», τόνισε ο κ. Καλλένος.

Ο πάτερ Σπυρίδωνας, εξάλλου, δήλωσε ότι δίπλα ακριβώς από την εκκλησία υπάρχει ιατρικό κέντρο από το οποίο έχει ζητηθεί να είναι σε επιφυλακή για να παράσχει βοήθεια σε άτομα που πιθανότατα θα την χρειαστούν. Λήφθηκε επίσης πρόνοια για να υπάρχει σε κοντινό σημείο και απινιδωτής.

***********************************************************************

 

Τα Άχραντα πάθη του Ιησού Χριστού στο Δάλι

του Λουκά Πάρπα

Για πρώτη φορά στην Κύπρο τα Άχραντα Πάθη. Μέρος από το τίμιο Ξύλο, τον Ακάνθινο στέφανο, το σπόγγο και τη χλαμύδα του Ιησού Χριστού, καθώς και μέρος από την πλεξίδα του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, μεταφέρονται και θα βρίσκονται στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στο Δάλι από τις 15 – 22 Μαρτίου 2012, όπου θα μπορούν οι πιστοί να προσκυνήσουν τα Άχραντα Πάθη του Ιησού Χριστού, που για πρώτη φορά έρχονται στην Κύπρο.

Τα Άχραντα Πάθη, φυλάσσονται μέσα σε μία μαρμάρινη σαρκοφάγο και σύμφωνα με την παράδοση το μάρμαρο αυτό προέρχεται από τον τάφο του Χριστού και χρονολογείται στο 180 μ.χ. Τα Άχραντα Πάθη φυλάγονται στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας Ελλάδος και δόθηκαν στον ιδρυτή της Ιεράς Μονής όσιο Λεόντιο από τους δύο εξ αίματος συγγενείς του, δεσπότες της Πελοποννήσου Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγου το 1450 για να τιμήσουν τον όσιο γέροντα για τις αρετές του και τις επίμονες προσπάθειες του για πνευματική ανύψωση της μονής.

Όπως αναφέρει ο πάτερ Σπυρίδωνας του Μητροπολιτικού ναού Παναγίας Ευαγελιστρίας Ιδαλίου, τα Άχραντα Πάθη έρχονται στην Κύπρο με τις ευλογίες της Μητρόπολης μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο για την «Εβδομάδα Ευαγγελισμού» κατά την οποία πραγματοποιούνται διάφορες πνευματικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Είναι ένα ιδιάζον προσκύνημα τα Άχραντα Πάθη και το φέρνουμε για ενίσχυση πνευματική, διότι διάγουμε την περίοδο της Σαρακοστής που δίνουμε πνευματικό αγώνα» λέει ο πάτερ και συμπληρώνει: «Θα θέλαμε να τα έχουμε και στις 25 Μαρτίου όμως οι εκεί πατέρες μας εξήγησαν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, επειδή διοργανώνουν εκδηλώσεις και τα θέλουν».

Ο Μητροπολιτικός ναός που θα φιλοξενήσει τα Άχραντα Πάθη, ετοίμασε φυλλάδιο για να ενημερώσει τους πιστούς, στο οποίο αναφέρεται: Το δέος, η ευλάβεια, η ψυχική ανάταση που εκπέμπει στην κάθε ψυχή η προσκύνηση των Αχράντων Παθών, βεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας την παρουσία και τα βιώματα του Χριστού πάνω στη γη για την εμπαίδωση των αρχών του Χριστιανισμού και τη σωτηρία των ανθρώπων».

Η προσκύνηση θα γίνεται από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ στο Μητροπολιτικό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στο Δάλι.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, 10ης Μαρτίου 2012.

Διαβάστε εδώ  την προσφώνηση

του Μητροπολίτη Τριμυθούντος
κ. Βαρνάβα

Print Friendly, PDF & Email

Share this post