Ο Εορτασμός του Τιμίου Σταυρού στο Στρόβολο  (13-14 Σεπτεμβρίου 2016)

Ο Εορτασμός του Τιμίου Σταυρού στο Στρόβολο  (13-14 Σεπτεμβρίου 2016)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, εορτάστηκε Η Παγκόσμιος Ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Τιμίου Σταυρού Στροβόλου, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Στον Εσπερινό, του οποίου προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, παρευρέθηκαν αρκετοί από τους εκτοπισμένους της ενορίας της Χρυσίδας Κυθρέας. Να αναφερθεί ότι μία από τις 6  ενορίες της Κυθρέας, είναι η Χρυσίδα  που εορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου ο ενοριακός Ναός του Τιμίου Σταυρού.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, αναφέρθηκε και εξήγησε τον τελευταίο στίχο του Δοξαστικού των Αποστίχων «Όνπερ πάλαι Μωσής» με την ευχή να μας αξιώσει και εμάς όλους τους πιστούς της Επουρανίου Βασιλείας, όπως συνέβηκε στον Γολγοθά της ώρα της σταυρώσεως με τον δίκαιο Ληστή.

Το Τίμιο Ξύλο από σύμβολο κατάρας και τιμωρίας, έγινε το ζωηφόρο ξύλο του Σταυρού. Δεν προσκυνούμε ένα απλό ξύλο, ούτε λατρεύουμε το ξύλο, την ύλη,  αλλά το ξύλο που σταυρώθηκε ο Κύριό μας Ιησούς Χριστός. Ο Θεάνθρωπος Σωτήρας το ζωογονεί γι’ αυτό και είναι αγιασμένο και πηγή ιαμάτων. Ο Ζωοποιός Σταυρός είναι μέσα μας, όσο εμείς το θέλουμε και το αποδεχόμαστε με πίστη, με το βάπτισμα και το άγιο χρίσμα, υπογράμμισε ο Μεσαορίας Γρηγόριος.

Στη συνέχεια, ενθυμούμενος την ύψωση του Τιμίου Σταυρού από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιεροσολύμων Μακάριο, ανέφερε στο εκκλησίασμα,  ότι ο λαός  αναφωνούσε το «Κύριε ελέησον» αρκετές φορές. Γι΄ αυτό κι εμείς, στη διάρκεια της τελετής της Υψώσεως, ψάλλουμε επαναλαμβάνοντας πολλές φορές το «Κύριε ελέησον». Η επανάληψη βοηθά να συνειδητοποιούμε το νόημα και το περιεχόμενο με όλες τις αισθήσεις μας.

Στο τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, παρότρυνε το εκκλησίασμα να έχουμε όλοι μας συνείδηση ότι είμαστε άνθρωποι «σάρκα φορούντες και τον κόσμο οικούντες» και έχουμε όλοι ανάγκη της λύτρωσης και της συγχώρησης του Εσταυρωμένου Σωτήρος Χριστού. Αυτή η επίγνωση είναι το μόνο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον Εσταυρωμένο Χριστό. Η συνείδηση ότι μόνο ο Κύριος ανέβηκε στο Σταυρό και νίκησε το θάνατο κι έτσι σωζόμαστε. Δια του Εσταυρωμένου Ιησού Χριστού λυτρώνεται η δημιουργία ολόκληρη.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού αναπέμφθηκε δέηση για τους εγγύς και τους μακράν κατοίκους της ενορίας Χρυσίδας Κυθρέας και της ταχείας ανευρέσεως των αγνοουμένων μας και επιστροφής σε συνθήκες ελευθερίας και ειρήνης στα κατεχόμενα σήμερα εδάφη μας.

Στο τέλος του Εσπερινού τελέστηκε η λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού.

Ανήμερα της Εορτής, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

 

Από την Εκκλησιαστική Επιτροπή Τιμίου Σταυρού Χρυσίδας Κυθρέας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Εορτασμός του Τιμίου Σταυρού στο Στρόβολο  (13-14 Σεπτεμβρίου 2016) 1

Print Friendly, PDF & Email

Share this post