Μνήμη του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου (22 Ιανουαρίου)

Μνήμη του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου (22 Ιανουαρίου)

Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Οσιομάρτυρα Αναστασίου του Πέρσου.

Ο Άγιος Αναστάσιος, που τιμούμε επίσης σήμερα, ήταν Πέρσης την καταγωγή και έζησε τον 7ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του βασιλιά των Περσών Χοσρόη Β’ (590-628 μ.Χ.) και του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ηρακλείου.

Όταν το 614 μ.Χ. οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό. Λόγω των πολλών θαυμάτων που έγιναν στην Περσία από την παρουσία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, πολλοί Πέρσες ενδιαφέρθηκαν να γνωρίσουν τη διδασκαλία του Ναζωραίου. Μεταξύ αυτών και ο Μαγουνδάτ, όπως αρχικά ονομαζόταν ο Αναστάσιος. Γι’ αυτό πήγε στα Ιεροσόλυμα, όπου βαπτίσθηκε και έκάρη μοναχός στη Μονή του Αββά Ιουστίνου (κατ’ άλλους στη Μονή του Αγίου Σάββα) και μετονομάσθηκε Αναστάσιος.

Επισκέφθηκε στη συνέχεια την Καισάρεια της Παλαιστίνης, όπου ο διοικητής Μαρζαβανά πληροφορήθηκε ότι είναι χριστιανός και, επειδή απέτυχε να τον μεταπείσει, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν. Το μαρτύριό του Αγίου Αναστασίου έγινε το 628 μ.Χ. με άλλους 70 Χριστιανούς Μάρτυρες.

Η είσοδος του ανθρώπου στην Εκκλησία και η αξιοποίηση των αγιαστικών πράξεων αυτής εξαγιάζουν και μεταμορφώνουν τον όλο άνθρωπο και ολόκληρη τη προσωπικότητά του. Αναξάρτητα του τόπου καταγωγής του ή της εθνικής και φυλετικής του καταγωγής.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post