Iερός Ναός Αγίας Βαρβάρας (Πλατύ Αγλαντζιάς)
Ἐφημέριος: Πρωτ. Μάριος Μηλιώτης (τηλ.: 99499511).
Ψάλται: Γεώργιος Χριστοφορίδης, Χρυσόστομος Μελῆς καὶ Ἀνδρέας Χατζηχρίστου.
Ἐπίτροποι: Πρωτ. Μάριος Μηλιώτης, Μιχάλης Ξύστρας, Σπύρος Ἀντωνιάδης, Φίλιππος Ὀρφανός, Γρηγόριος Γρηγορίου, Θεόδωρος Τογκίδης, Γεώργιος Χατζηπαντελῆς καὶ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου.
*******************************
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας κτίστηκε κατά το 1969 δίπλα από το στρατόπεδο «Δημητράκη Χριστοδούλου» στην Αθαλάσσα. Το παρεκκλήσι φτιάχτηκε ως πρόχειρη κατασκευή για να εξυπηρετεί τους στρατιώτες του Πυροβολικού, οι οποίοι είχαν την Αγία Βαρβάρα ως προστάτιδα τους.
Στις 4ης Δεκεμβρίου 1969, ο εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νεόκτιστο, εντός του στρατοπέδου, παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Στον εορτασμό παρέστησαν ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης Επαμεινώνδας Κωμοδρόμος, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Ηλίας Γερακίνης, ο πρέσβης της Ελλάδος, και άλλοι επίσημοι.
Το 1974, κατά τη διάρκεια τις Τουρκικής εισβολής, στο χώρο του παρεκκλησιού πραγματοποιήθηκαν μάχες στις οποίες πάρα πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους υπέρ πίστεως και πατρίδας. Με το πέρας της Τουρκικής κατοχής, το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας αποδείχτηκε αποκούμπι όχι μόνο για τους στρατιώτες αλλά και για κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Το 2010, οι ιερείς και οι εκκλησιαστικοί επίτροποι του Ι.Ν. Αποστόλου Ανδρέα, Πλατύ, μετά από πολύχρονες προσπάθειες για εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, προχώρησαν στην ανέγερση του νέου ναού της Αγίας Βαρβάρας. Ο νέος Ναός είναι σε ρυθμό τρίκλιτης, ξυλόστεγης Βασιλικής, με μια υπερύψωση στο κέντρο.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου του ναού της Αγίας Βαρβάρας, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέα Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ Χρυσόστομο Β’. Μετά το πέρας της τελετής, πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Απ. Ανδρέα, Πλατύ ο μέγας εσπερινός της εορτής της Αγίας Βαρβάρας.
Με τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού αλλά και της Αγίας Βαρβάρας μας, οι εργασίες για την ανέγερση του Ναού ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2012.
Την ίδια χρονιά, στις 16 Ιουνίου τελέσθηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’ τα Θυρανοίξια του νέου Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας. Ο Μακαριώτατος τέλεσε στα προπύλαια του Ιερού Ναού, Αγιασμό και στη συνέχεια τον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό. Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού εκτίθεντο για προσκύνηση τεμάχιο του Τιμίου Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας και την Κυριακή 17 Ιουνίου, τελέστηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στο νέο Ιερό Ναό.
Στις 18 προς 19 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’, όπου και πάλι εκτίθεντο για προσκύνηση τεμάχιο του Τιμίου Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας από την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.
*******************************
ΒΙΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία (σημερινή Izmit) επί του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού. Ο φανατικός εθνικός “ειδωλολάτρης” πατέρας της (Διόσκορος ή Διόσορος), την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά 2 παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρεύοντας τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξαγριώθηκε και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών.
Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά, όμως, ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Στην ποινή της όρισε ως εκτελεστή της, τον ίδιο τον πατέρα της Βαρβάρας που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής, Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως “πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται”. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.
Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Κάποιοι υποστηρίζουν πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια (σημερινή Izmit) της Βιθυνίας το 210, άλλοι στηνΗλιούπολη (σημερινή Baalbek) της Αιγύπτου το 360, ενώ άλλοι (κυρίως καθολικοί) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης.
Μεγαλυνάριο της Αγίας Βαρβάρας (αναφέρεται ομού με του Ιωάννη Δαμασκηνού).
Τον θείον κοσμήτορα της Χριστού Εκκλησίας πάντες Ιωάννην Δαμασκηνόν ύμνοις συν τη θεία σεπτή καλλιπαρθένω Βαρβάρα επαξίως ανευφημήσωμεν.
Απολυτίκιο:
Βαρβάραν την Αγίαν τιμήσωμεν εχθρού γαρ τας παγίδας συνέτριψε και ως στρουθίον ερρύσθη εξ αυτών, βοηθεία και όπλω του Σταυρού η πάνσεμνος.
Κοντάκιο:
Τω εν Τριάδι ευσεβώς υμνουμένω ακολουθήσασα, σεμνή αθλοφόρε, τα των ειδώλων έλιπες σεβάσματα, μέσον δε του σκάμματος, εναλθούσα Βαρβάρα, τυράννων ου κατέπτηξας απειλάς, ανδρειόφρον, μεγαλοφώνως κράζουσα σεμνή. Τριάδα σέβω την μίαν θεότητα.