Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, επισκόπου Σόλων (17 Σεπτεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Αυξιβίου, επισκόπου Σόλων (17 Σεπτεμβρίου)

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τον άγιο Αυξίβιο Επίσκοπο Σόλων και τον όσιο Αναστάσιο, οποίος ασκήτεψε στην Περιστερωνοπηγή της Μεσαορίας  και τον όσιο Επιφάνιο που ασκήτεψε στον Πενταδάκτυλο, στην περιοχή των Χύτρων.

Ο Άγιος Αυξίβιος καταγόταν από τη Ρώμη. Επειδή οι γονείς του τον πίεζαν να νυμφευθεί, αυτός, ποθώντας να ζήσει με παρθενία και άσκηση, αναχώρησε κρυφά από τη Ρώμη και με πλοίο ήλθε στο Λιμνίτη, κοντά στους Σόλους. Εκεί συνάντησε τον Ευαγγελιστή Μάρκο, ο οποίος αφού τον κατήχησε, τον βάπτισε και τον χειροτόνησε επίσκοπο Σόλων, καθοδηγώντας τον να αναδειχθεί σε κήρυκα του ιερού Ευαγγελίου. Ο Αυξίβιος με τη θαυμαστή πολιτεία και τους ένθεους λόγους του μετέστρεψε πολλούς ειδωλολάτρες στον αληθινό Θεό.

Κοιμήθηκε ειρηνικά και τάφηκε στους Σόλους, μετά από πενήντα χρόνια καρποφόρου διαποίμανσης του λαού του Θεού. Ο Άγιος Αυξίβιος τιμάται ιδιαιτέρως στο χωριό Αστρομερίτης, όπου ευρίσκεται ναός αφιερωμένος σ’ αυτόν.

Ο Όσιος Αναστάσιος, που επίσης τιμούμε σήμερα, ασκήτεψε στην κοινότητα Περιστερωνοπηγής. Στο υπόγειο του Ιερού Βήματος του παλαιού Ναού βρίσκεται το ασκητήριο και ο τάφος του Αγίου.

Η Κύπρος είναι υπερήφανη για τους πολλούς και σπουδαίους Αγίους της. Επικαλούμαστε τις πρεσβείες τους, ιδιαίτερα αυτούς που τιμούμε σήμερα, στη ζωή και τα έργα μας για ενίσχυση και ευλογία, παραμένοντας προσηλωμένοι στον Εσταυρωμένο και Αναστημένο Ιησού Χριστό. Έχοντας επίγνωση της από αιώνων Ελληνικής και Χριστιανικής ταυτότητα της νήσου μας. Αυτή η αυτοσυνειδησία μάς δίνει το προνόμιο να σεβόμαστε, να καταδεχόμαστε τον κάθε άνθρωπο, τον κάθε διαφορετικό άνθρωπο μέσα στους αιώνες σκλαβιάς και τυραννίας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post