Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Φωτιστού της Μεγάλης Αρμενίας (30 Σεπτεμβρίου)

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Φωτιστού της Μεγάλης Αρμενίας (30 Σεπτεμβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Φωτιστού της Μεγάλης Αρμενίας.

Ο Ιερομάρτυρας Γρηγόριος ήταν γιός συγγενούς του βασιλιά της Αρμενίας και έζησε κατά τους χρόνους του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και στη συνέχεια την ασπάστηκε δεχόμενος το Άγιο Βάπτισμα στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Αφού χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, μετέβη στην Αρμενία, για να διαδώσει το ιερό Ευαγγέλιο.

Στην Αρμενία ο συγγενής του άρχοντας προσπάθησε να τον πείσει να θυσιάσει στα είδωλα και να επιστρέψει στην πατρώα θρησκεία. Η αρνητική στάση του Γρηγορίου εξόργισε τον ειδωλολάτρη ηγεμόνα, ο οποίος τον ύβρισε και τον οδήγησε στα βασανιστήρια. Παρά τα δεινά που υπέστη, παρέμεινε σταθερός στην πίστη στον Σωτήρα Χριστό και το ορθόδοξο φρόνημα.

Μετά από πολλά θαυμαστά γεγονότα, ο ειδωλολάτρης άρχοντας μετανόησε για τον προηγούμενο βίο του και ζήτησε τη χάρη του Θεού. Αφού κατηχήθηκε, βαπτίστηκε στο όνομα του αγίου Τριαδικού Θεού.

Η είσοδος του Αρμένιου άρχοντα στη Εκκλησία οδήγησε πολλούς ομοεθνείς του στο δρόμο της αληθινής πίστης. Η φλογερή πίστη των κληρικών και η θαρραλέα χριστιανική ομολογία συμβάλλουν από τη μια στην εξάπλωση και εδραίωση του ιερού Ευαγγελίου στον κόσμο και από την άλλη στην πραγματική κοινωνική ευημερία του λαού.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post