Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην εκδήλωση με τίτλο: «Μνήμη-Θύμηση για τον Θεολόγο-Ιεροκήρυκα-Γυμνασιάρχη-Συγγραφέα Τάκη Σ. Χριστοφόρου» (19 Οκτωβρίου 2016)

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην εκδήλωση με τίτλο: «Μνήμη-Θύμηση για τον Θεολόγο-Ιεροκήρυκα-Γυμνασιάρχη-Συγγραφέα Τάκη Σ. Χριστοφόρου» (19 Οκτωβρίου 2016)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΜΝΗΜΗ-ΘΥΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ-ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑ-ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

ΤΑΚΗ Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ».


Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση χαιρετίζουμε την αποψινή εκδήλωση με τίτλο «ΜΝΗΜΗ-ΘΥΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ-ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑ-ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΑΚΗ Σ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ».

Οφείλουμε εξ αρχής να ομολογήσουμε, ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε προσωπικά τον μακαριστό Τάκη Χριστοφόρου. Όσα, όμως, εξ ακοής γνωρίζουμε και πληροφορηθήκαμε από αξιόπιστους ανθρώπους, μας δημιουργούν την εικόνα ενός ανθρώπου γεμάτου από πίστη στον αληθινό Θεό, φιλομάθεια, εργατικότητα, ταπείνωση και ένθεο ζήλο για ευαγγελισμό των ανθρώπων. Εντύπωση μας προξενεί το γεγονός ότι αυτός ο ζήλος του δεν τον άφησε να επαναπαυθεί σε μια σίγουρη επαγγελματική προοπτική στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά τον οδήγησε στην περίπυστο Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Επισημαίνουμε, ακόμη, το γεγονός ότι ήταν ξεχωριστός Εκπαιδευτικός διότι ακριβώς δεν μετέδιδε στεγνές γνώσεις στους μαθητές του, αλλά με πολλή αγάπη το δικό του πνευματικό βίωμα. Είμαστε σίγουροι, πως όλοι οι μαθητές του θα τον θυμούνται με απέραντο σεβασμό. Η συγγραφική του δραστηριότητα καταδεικνύει έναν ακάματο ερευνητή και εργάτη του πνεύματος, με στόχο όμως την διάδοση του λόγου Θεού. Εκεί, όμως, που ο Τάκης Χριστοφόρου μεγαλούργησε ήταν ο ιερός άμβωνας. Γράφει χαρακτηριστικά ο Απόστολος Παύλος «ὡς ὡραῖοι οἱ πόδες τῶν εὐαγγελιζομένων εἰρήνην, τῶν εὐαγγελιζομένων τὰ ἀγαθά» (Ρωμ. 10, 15). Τα γλαφυρά του κηρύγματα έμοιαζαν με ζωγραφικούς πίνακες που εξεικόνιζαν την ομορφιά της παρουσίας του αναστάντος Χριστού στη ζωή των πιστών. Τα λόγια του, διανθισμένα με άπειρα πρακτικά παραδείγματα, έπεφταν σαν απαλή βροχή στις ψυχές των πονεμένων ανθρώπων, παρηγορώντας και γεμίζοντας ελπίδα τις ψυχές τους.

Είμαστε σίγουροι πως ο μακαριστός Τάκης Χριστοφόρου αφήνοντας την ματαιότητα του παρόντος αιώνος, άκουσε από τον Κύριο το «εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ!…εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ κυρίου σου». Και τούτο διότι στο πρόσωπό του εκπληρώθηκε ο λόγος του Χριστού, πως «…ὃς δ’ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. 5,19).

Με τις σύντομες αυτές σκέψεις συγχαίρουμε τόσο την οικογένεια του εκλιπόντος Θεολόγου-Ιεροκήρυκα-Γυμνασιάρχη και Συγγραφέα Τάκη Χριστοφόρου, όσο και τον Παγκύπριο Πολιτιστικό Σύλλογο για την ωραία και ωφέλιμη αυτή πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την αποψινή εκδήλωση. Ευχόμαστε, τέλος όπως ο Κύριος αναδείξει μιμητές του του Τάκη Σ. Χριστοφόρου και κατατάξει την ψυχήν αυτού «ἐν σκηναῖς αγίων καί δικαίων».

Μετ’ ευχών πατρικών

† Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

      19 Οκτωβρίου 2016.

Ομιλία Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας στην εκδήλωση με τίτλο: «Μνήμη-Θύμηση για τον Θεολόγο-Ιεροκήρυκα-Γυμνασιάρχη-Συγγραφέα Τάκη Σ. Χριστοφόρου» (19 Οκτωβρίου 2016) 

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post