Δηλώσεις Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι (16 Οκτωβρίου 2016)
Ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο θα διευκολύνει την ηγεσία μας στην επιδίωξη εξεύρεσης δίκαιης λύσης, ανέφερε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ενώ παράλληλα, μιλώντας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, λίγο πριν τα εγκαίνια της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Κύπρου, που διοργανώνει στην πλατεία του Αγ Γεωργίου η Μητρόπολη Κωνσταντίας Αμμοχώστου, τάχθηκε κατά της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης εκτός Κύπρου για ανοικτά θέματα.
«Σταθερά και αταλάντευτα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «επιμένουμε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης, δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, και ελεύθερης απόκτησης περιουσίας σε όλη την Κύπρο και την αντιστοιχία μίας ψήφου για κάθε άνθρωπο. Δύσκολα οι άλλοι θα αρνηθούν για μας, ότι θεωρούν αυτονόητο για τον εαυτό τους».
«Οι ηγέτες» πρόσθεσε, «πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα, να προσυπογράψουν τη συμφωνία και στη συνέχεια να πάμε σε πολυμερή διάσκεψη που να επιβάλλουν οι ισχυροί της γης εκείνα που θα συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες».
«Η λύση» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, «θα πρέπει να φέρει κυπριακή σφραγίδα και για εμάς δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η όποια συζήτηση για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης εκτός Κύπρου για θέματα που μένουν ανοικτά».
«Μια τέτοια διαδικασία», συνέχισε, «θα έβαζε την πλευρά μας με την πλάτη στον τοίχο και περιορισμένες αντιστάσεις, στις προσπάθειες επιβολής όρων και προϋποθέσεων, που αντίκεινται στις δικές μας θέσεις κόκκινες γραμμές. Μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να αρχίσει μόνον αν υπάρξει συμφωνία των δύο ηγετών σε όλα τα θέματα και μια τέτοια διάσκεψη θα εξασφαλίσει την εφαρμογή της λύσης από την πρώτη μέρα».
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε σε θέματα Παιδείας.
«Η εκκλησία» είπε, «επιβάλλεται να έχει λόγο και θέση στα μεγάλα θέματα της ζωής και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση των προγραμμάτων της Παιδείας», και αναφέρθηκε σε κάποιους, που όπως είπε, προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να καταργήσουν το μάθημα των θρησκευτικών από τα σχολεία.
«Όσο χρόνο η Πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή», κατέληξε, «δεν έχουμε δικαίωμα να εφησυχάζουμε και κάθε ενέργεια μας που διευκολύνει την υλοποίηση των σχεδίων του κατακτητή, είτε είναι οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων, είτε είναι απεμπόληση των κατεχομένων περιουσιών μας, θα πρέπει να σταματήσει».
Πηγή: ΚΥΠΕ