Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (1 Νοεμβρίου)

Μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού (1 Νοεμβρίου)

Σήμερα, 1η Νοεμβρίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού,  των Αγίων γυναικών Μαρτύρων Κυριαίνης και Ιουλιανής και του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία.

Οι ιατροί Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός από την Ασία ήσαν ορφανοί από πατέρα, η μητέρα τους Θεοδότη τους πρόσφερε τη χριστιανική ανατροφή και παιδεία.

Επιδόθηκαν στη σπουδή της ιατρικής, με επιμέλεια και σύνεση, ταυτόχρονα καλλιέργησαν τις χριστιανικές αρετές. Ως ιατροί, πρόσφεραν τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς, με αγάπη και σεβασμό, προς τους πάσχοντες αδελφούς. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάστηκαν από την Εκκλησία «Ανάργυροι».

Η συνείδηση των πιστών εκφράζεται μέσα από την υμνογραφία. Οι Άγιοι, αφού εναπόθεσαν στον Τριαδικό Θεό την ελπίδα τους, τότε απέκτησαν θησαυρό ασύλητο, δηλ. αιώνιο. Είχαν πάντα την πεποίθηση ότι «δωρεάν έλαβαν, δωρεάν δίδουν» στους ανθρώπους την αποθεραπεία, και έτσι χρήματα και πλούτη δεν απέκτησαν. Με χαρά μεταδίδουν διαρκώς τις πνευματικές και τις σωματικές ευεργεσίες στους ανθρώπους, ενώ ακόμη θεραπεύουν και τα άλογα ζώα.

Ολοκλήρωσαν ειρηνικά την επίγεια ζωή τους και με πλούσια προσφορά.

Οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι το εφαρμοσμένο Ευαγγέλιο. Με αυτή την προϋπόθεση ζητούμε, με θερμή προσευχή, τη συμπαράσταση των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, και του Οσίου Δαβίδ και των Μαρτύρων Κυριαίνης και Ιουλιανής, που εορτάζουμε σήμερα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα την ώρα του σωματικού πόνου και της ψυχικής ασθένειας, καθώς και σε κάθε άλλη ανάγκη και δοκιμασία που επιφέρει η συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post