Μνήμη των Μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης των ομoζύγων και Λίνου επισκόπου Ρώμης (5 Νοεμβρίου)

Μνήμη των Μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης των ομoζύγων και Λίνου επισκόπου Ρώμης (5 Νοεμβρίου)

Η Εκκλησία σήμερα, μέσα στον αναστάσιμο χαρακτήρα της Κυριακης, τιμά τη μνήμη των Αποστόλων εκ των εβδομήκοντα Ερμά, Πατρόβα, Γαΐου, Φιλολόγου και Λίνου, ο οποίος αναδείχθηκε επίσκοπος Ρώμης, καθώς και των Μαρτύρων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, οι οποίοι έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ., επί Δεκίου. Οι Έλληνες γονείς του Γαλακτίωνα ήταν αρχικά ειδωλολάτρες, στη συνέχεια όμως γνώρισαν την αληθινή πίστη και αφοσιώθηκαν στο Χριστό. Καλλιεργώντας μεταξύ άλλων την αρετή τής ελεημοσύνης, διέθεσαν με διάκριση εκ των υπαρχόντων τους για το καλό των συνανθρώπων, χωρίς η ελεημοσύνη τους να ανάγεται σε επαγγελματισμό προς δόξα των ανθρώπων ή εξάρτηση των ανθρώπων που δέχονταν τη συμπαράστασή τους.

Το γιο τους Γαλακτίωνα τον ανέθρεψαν «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου», προσφέροντάς του όλα εκείνα τα εφόδια που θα τον στήριζαν στην κοινωνία ως ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Ο Γαλακτίων όταν μεγάλωσε, νυμφεύθηκε την Επιστήμη, την οποία ο ίδιος είλκυσε στο Χριστό πρώτα με τη βιωτή του, και στη συνέχεια σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Και οι δύο αποφάσισαν να ζήσουν χριστιανικά και να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στο Χριστό. Κατανόησαν ευθύς εξαρχής ότι στο γάμο δεν υπάρχει τυραννία και καταδυνάστευση, αλλά συμπλήρωση της ελλειμματικότητας του άνδρα και της γυναίκας ως ομοζύγων με αγάπη, σεβασμό και αυτοσεβασμό. Με μια λέξη, μέσα στο γάμο υπάρχει ιεροπρέπεια και δέος, όταν οι σύζυγοι επιθυμούν να ζουν αρμονικά, ειρηνικά και με την ευλογία του Θεού.

Τέλος, όταν άρχισαν πάλι οι διωγμοί, συνελήφθησαν ο Γαλακτίων και η Επιστήμη, κακοποιήθηκαν και αποκεφαλίστηκαν.

Ο Απόστολος Λίνος, καταγόταν από ευγενή ρωμαϊκή οικογένεια, γνωρίστηκε με τους Απόστολους Παύλο και Πέτρο και αναδείχθηκε επίσκοπος Ρώμης το 65/67 μ.Χ. Εργάστηκε με σθένος για τη δόμηση της Εκκλησίας  και ποίμανε με αγάπη και διάκριση το λαό του Θεού.

Ο Επίσκοπος Λίνος οδηγήθηκε στο μαρτύριο το έτος 76/79 μ.Χ. και τελικά στο θάνατο με αποκεφαλισμό, λόγω της μεγάλης αγάπης του προς τον Τριαδικό Θεό, της χριστιανικής του δράσης για τη διάδοση του Ευαγγελίου και της ποιμαντικής του προσφοράς, διακονώντας πραγματικά ως αληθινός πατέρας τον άνθρωπο.

Σήμερα, τελείται το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος κοιμήθηκε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2022. Το επίσημο μνημόσυνο τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Απ. Βαρνάβα προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου. Προσευχόμαστε ο Θεός να αναπαύει τη ψυχή του εν χώρα ζώντων και δικαίων.

Διακαής πόθος του Χρυσοστόμου Β΄ ήταν, να βιώσουμε την απελευθέρωση και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο προσωρινά σκλαβωμένο βόρειο τμήμα της πατρίδας μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post