Επίσκεψη Πατριάρχη Σερβίας κ.κ Ειρηναίου στη Μητρόπολη Κωνσταντίας (11 Νοεμβρίου)

Επίσκεψη Πατριάρχη Σερβίας κ.κ Ειρηναίου στη Μητρόπολη Κωνσταντίας (11 Νοεμβρίου)

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ Ειρηναίο κλήρος και λαός στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου, αφίχθη στο Παραλίμνι το πρωί της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2016, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τους δύο προκαθημένους και τις συνοδείες τους, ανέμεναν στη συμβολή των οδών Γρίβα Διγενή και Αγίου Γεωργίου, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, ο ιερός κλήρος, οι αρχές του τόπου, η μαθητιώσα νεολαία του τόπου και αρκετοί πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για το ιστορικό αυτό γεγονός αλλά και για να λάβουν την ευχή του προκαθημένου της Σερβικής Εκκλησίας.

Στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα που είχε στηθεί στην πλατεία Μητροπόλεως- Αγίου Γεωργίου, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης καλωσόρισε τον υψηλό επισκέπτη στην πόλη του Παραλιμνίου, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για τη σημερινή υποδοχή στην λαβωμένη επαρχία της Αμμοχώστου. Τόνισε στη συνέχεια τον άρρηκτο συνδετικό κρίκο, την Ορθοδοξία και τους δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς Σερβία και Κύπρο. Δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στα δεινά που υπέμεινε και υπομένει ο πολύπαθος λαός της Σερβίας από τις λαβωμένες πληγές των πολέμων. Τέλος, ο κ. Πυρίλλης ευχαρίστησε την Αυτού Μακαριότητα για την στήριξη και την προσφορά του τόσο στην Ορθοδοξία όσο και στον αγώνα για απόκτηση των δικαίων μας ως Ορθόδοξοι αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Στην αντιφώνηση του ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και τους λοιπούς εκπροσώπους των αρχών για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε τη χαρά του, η οποία  «γεμίζει τις καρδιές όλων μας οι οποίοι εκπροσωπώντας το λαό της Σερβίας, βρίσκονται εδώ, σε αυτή την ευλογημένη χώρα της Κύπρου και στον ευλογημένο πλην επίσης και πολυπαθή Κυπριακό λαό. Ερχόμαστε προς υμάς ως οικείοι προς οικείους», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στην Ορθόδοξη πίστη, η οποία ενώνει τους δύο λαούς και στα δεινά του πολέμου από τα οποία υπέφεραν και υποφέρουν και οι δύο αυτοί λαοί. Μετέφερε προς όλους και ιδιαίτερα προς τη μαθητιώσα νεολαία τις ευχές και την αγάπη του πληρώματος της Σερβικής εκκλησίας με την ευχή να συνεχίσουμε να διαφυλάξουμε τη παρακαταθήκη που παραλάβαμε και όσα μέχρι τώρα διαφυλάξαμε, να καλλιεργούμε την εν Χριστώ ενότητα μας και έξεφρασε την πίστη ότι ο Κύριος δεν θα μας εγκαταλείψει.

Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή προς τον Μητροπολιτικό Αγίου Γεωργίου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία επί τη αφίξη του Μακαριωτάτου. Στο τέλος, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος προσφώνησε τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο μετά της τιμίας συνοδείας του, καλωσορίζοντας τους στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και στην προσωρινή έδρα αυτής, στο Παραλίμνι.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος και παραφράζοντας τους λόγους του σύγχρονου Σέρβου Αγιολόγου, Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, έθεσε το ερώτημα: «Τι είναι εκείνο το όποιο συνιστά τον παράδεισο της Κυπριακής ψυχής, αλλά και κάθε ψυχής χριστιανής ορθοδόξου; Είναι οι θεοφόροι και χριστοφόροι Κύπριοι Άγιοι, όπως και ολόκληρη η χορεία των Αγίων ανδρών και γυναικών της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίοι κατ’ εξαίρετο τρόπο τιμώνται στην Κύπρο, αρχίζοντας από τον θεμελιωτή της Εκκλησίας της Πατρίδας του, τον γενναίο και ένδοξο Μάρτυρα και Απόστολο της κατά Κύπρον Εκκλησίας, τον Υιό της Παρακλήσεως Βαρνάβα, τον Μέγα Επιφάνιο, τον κατ’ ουσία θεμελιωτή του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας…και άλλους ων ουκ έστιν αριθμός.

Η επίσκεψή σας στη Μητρόπολή μας και στη μητροπολιτική μας περιφέρεια, ανέφερε, είναι αντιπροσωπευτική για την ιστορία, για το παρελθόν και για το παρόν της Εκκλησίας Κύπρου και του Ελληνισμού εν γένει για ολόκληρη την Κύπρο. Αυτά που συνέβησαν η και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην περιοχή μας είναι ενδεικτικά του συνόλου της ένδοξης Ελληνικής ιστορίας του τόπου, της Εκκλησιαστικής του πορείας, αλλά συγχρόνως και του σύγχρονου δράματος του Ελληνικού λαού της Κύπρου. Παράκληση και παρηγορία του Κυπριακού Ελληνισμού ήταν και συνεχίζουν να παραμένουν οι Άγιοί του, οι οποίοι πρεσβεύουν στον Τριαδικό Θεό, ώστε να κολοβώσει το χρόνο της δοκιμασίας του και να προσφέρει τη λύτρωση από τα δεινά της κατοχής.

Διαβάστε ολόκληρη η ομιλία του Πανιερωτάτου εδώ

Εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, κυρίως όμως εκ μέρους της μαθητιώσας νεολαίας, ο Πανιέρωτατος προσέφερε προς τον Πατριάρχη Σερβίας την αγία εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, αντίγραφο της εικόνας της επονομαζόμενης Αγίας Νάπας φιλοτεχνημένη πάνω σε γυαλί με ειδική αφιέρωση για τη σημερινή ημέρα.

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βασίλειο για τη θερμή υποδοχή και για την αναφορά του (στο λόγο του) στην ιστορία της ένδοξης και μαρτυρικής Εκκλησίας της Κύπρου. Μιας ιστορίας που συμπίπτει με την ιστορία της Εκκλησίας του Χριστού, καθ΄ ότι πάντοτε η Εκκλησία αγωνίζεται κατά της αδικίας και του ψεύδους. Ο λόγος του Κυρίου «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθείτο μοι», χαρακτηρίζει την πορεία όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, τόνισε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας. Αναφέρθηκε τέλος στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών που είχαν πιο πολύ ισχυρούς φίλους, παρά εχθρούς ενώ επιδαψίλευσε σε όλους ευχές και ευλογίες.

Ως ένδειξη αγάπης, ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης, ο Μακαριώτατος, δώρισε προς τον Πανιερώτατο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο φέρων την εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ομοίως, αρχιερατικό εγκόλπιο εικονίζων τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο προσεφέρθη και στον Μακαριώτατο από τον Πρωτ. Ηρακλείδιο Ξιούρο εκ μέρους του Μητροπολιτικού Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.

Στη συνέχεια οι δύο Προκαθημένοι με τις συνοδείες τους, επισκέφθηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. Εκεί τους ανέμεναν ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης και ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Συμεού οι οποίοι τους υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα. Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο χώρο και ν’ αγναντέψει την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πατριάρχου Σερβίας, ήταν η αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας, όπου ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της Μονής και στο προγραμματιζόμενο έργο ανάδειξης της, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται ν’ αρχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον Μακαριώτατο να εκφράζει τον θαυμασμό του για τη φυσική ομορφιά και ιστορία του θρησκευτικού  αυτού  χώρου. Τον Πατριάρχη Σερβίας καλωσόρισε στην Αγία Νάπα και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος, ο οποίος του προσέφερε αναμνηστικό δώρο και ένα εικόνισμα της Παναγίας.

Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post