Μνήμη των Αγίων Ομολογητών Γουρία, Αβίβου και Σαμωνά (15 Νοεμβρίου)

Μνήμη των Αγίων Ομολογητών Γουρία, Αβίβου και Σαμωνά (15 Νοεμβρίου)

Η Λευκωσία, σήμερα, πανηγυρίζει τους τρεις Αγίους Ομολογητές και μάρτυρες στον ομώνυμο περικαλλή ναό που η ευσέβεια του λαού του Θεού οικοδόμησε προς δοξολογία του αληθινού Θεού και τιμή των τριών Αγίων Ομολογητών: Γουρία, Άβιβο και Σαμωνά.

Ο Γουρίας ο ένδοξος και ο Σαμωνάς ο θαυμάσιος, μαρτύρησαν επί Διοκλητιανού αγωνιζόμενοι τον Ιερό αγώνα της χριστιανικής πίστης. Συνελήφθησαν από τον ηγεμόνα Αντωνίνο και κατάφεραν να πείσουν πολλούς να μη λατρεύουν τα είδωλα. Υπέστησαν με θαυμαστή υπομονή πολλά βάσανα  και στο τέλος αποκεφαλίσθηκαν.

Ο Άβιβος ο πάνσοφος έζησε επί Λικινίου, λίγα χρόνια αργότερα και καταγόταν από ένα χωριό της Έδεσσας. Χειροτονήθηκε Διάκονος και διακρινόταν για τη μεγάλη ευσέβεια και για τη θερμή αγάπη του στο Ιερό κήρυγμα.

Ο ηγεμόνας Λυσανίας, όταν είδε τον Άβιβο να προσελκύει πολλούς ειδωλολάτρες με το θερμό του κήρυγμα, τον συνέλαβε και αφού τον κρέμασε σε στύλο  τον έσχισε με σιδερένια νύχια. Στη συνέχεια τον έριξε μέσα στη φωτιά, και έτσι ο Άβιβος παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό. Όπως αναφέρει ο υμνογράφος στο απολυτίκιο των Αγίων μας, «Τα θαύματα τούτων των μαρτύρων σου, Χριστέ, μάς τα δώρισες όπως το ακαταμάχητον τείχος». Οι πιστοί δε γνωρίζουν μέσα από την εμπειρία τους και την εκκλησιαστική παράδοση άλλον αγαθό και φιλάνθρωπο από τον Ιησού Χριστό, στον οποίο πρεσβεύουν οι Άγιοι Ομολογητές Μάρτυρες.

Να αναφέρουμε ότι σήμερα ξεκινά η νηστεία των πιστών για σαράντα ημέρες, ως πνευματική προετοιμασία, για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια της νηστείας αυτής επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, σύμφωνα με την παράδοση, έως την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος της Κύπρου.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post