Ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά την ημέρα των Οικουμενικών Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας (30 Ιανουαρίου 2017)

Ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά την ημέρα των Οικουμενικών Τριών Ιεραρχών και της Ελληνικής Παιδείας (30 Ιανουαρίου 2017)

Με την ευκαιρία της εορτής της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων, εορτάστηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, η μνήμη των Μεγάλων ευεργετών της Ελληνικής Παιδείας, Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Κατόπιν, τελέστηκαν Ιερά Μνημόσυνα, προϊσταμένου της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου,  πάντων των Ευεργετών της Ελληνικής παιδείας των Αρχιεπισκόπων, Αρχιερέων, Ιερέων, Υπουργών Παιδείας, Διδασκάλων, Εφόρων της Κύπρου και του απανταχού Ελληνισμού. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής.

Ακολούθησε Τρισάγιο, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ενώπιον της προτομής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου (1865 -1900), στον περίβολο στα ανατολικά του Ιερού Καθεδρικού Ναού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων ενώπιον της προτομής του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου.

Στη Θεία Λειτουργία, το Μνημόσυνο και κατόπιν στο Τρισάγιο παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, η κ. Χριστίνα Ζαχαριουδάκη εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδος, ο Βουλευτής κ. Παύλος Μυλωνάς εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αστυνομίας, εκπρόσωπος του Δημάρχου Λευκωσίας, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, ο κ. Ιωάννης Οικονομίδης από την Σχολική Εφορεία Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λατσιών, o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, η Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου Δρ Βελουδία Σιδέρη-Παπαδοπούλου, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαιδεύσεως Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί και μαθητές της Λευκωσίας.

Ακολούθως, η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας παρέθεσε δεξίωση στην αίθουσα του Μουσείου του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, στην Αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ εκδήλωση αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες και τα Ελληνικά Γράμματα. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η τελετή ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους από τη Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» και το Βυζαντινό Χορό Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Κύριος ομιλητής στον εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων ήταν η Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου Δρ. Βελουδία Σιδέρη-Παπαδοπούλου, με θέμα «Οι Τρεις Ιεράρχες ως ερμηνευτές της Αγίας Γραφής». Η Δρ. Παπαδοπούλου έκανε μια σε βάθος αναφορά στο πολύπλευρο έργο των Τριών Ιεραρχών, με επίκεντρο την τομή στον τρόπο ερμηνείας τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης. Οι Πατέρες μας δίδαξαν την αξία των δύο Διαθηκών και την αλληλοπεριχώρησή τους. Αφού οι Οικουμενικοί μας Διδάσκαλοι γνώριζαν τις δύο σχολές της εποχής, Αλεξάνδρειας και Αντιόχειας και ταυτόχρονα τις δύο μεθόδους ερμηνείας, αλληγορικής και γραμματολογικής, έκαναν την υπέρβαση φθάνοντας στη συνάφεια και το απόθετο κάλλος του κειμένου. Αναζήτησαν τον κεκρυμμένο θησαυρό και έφθασαν στη θεωρεία και βάθος του γράμματος. Η κυρία Κοσμήτωρ επισήμανε την σημασία που έχει το προσωπικό βίωμα τόσο του ερμηνευτή των Αγίων Γραφών όσο και των αναγνωστών των δύο Διαθηκών καθώς και των Υπομνημάτων των Πατέρων της Εκκλησίας. Υπογράμμισε η κυρία Παπαδοπούλου ότι όλα θα πρέπει να οδηγούν στην «διόρθωσιν του βίου» και την πνευματική αύξηση του Χριστιανού, σύμφωνα με τους φωστήρες της Οικουμένης του Αγίους Πατέρες και Διδασκάλους.

Την τελετή χαιρέτησαν ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής και η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Ακολούθησε η βράβευση των τελειόφοιτων μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης των Δημόσιων Σχολείων της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, που πρώτευσαν στα μαθήματα των Νέων Ελληνικών και των Θρησκευτικών, κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη. Τα διπλώματα επίδοσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και τα βραβεία λεξικό και ένα βιβλίο θρησκευτικού περιεχομένου ο Υπουργούς Παιδείας  και Πολιτισμού.

Στη συνέχεια οι επίσημοι και μαζί όλοι οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στη νότια πλευρά της Αρχιεπισκοπής, στον χώρο της Θεολογικής Σχολής, όπου στο αναπαλαιωμένο οικοδομικό τετράγωνο εγκαινιάστηκε η επέκταση των νέων κτηρίων της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου.

Η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου, η οποία διανύει το δεύτερο έτος λειτουργίας της, ήδη και με την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των όλων επιστημονικών υποδομών δίδει πειστικές απαντήσεις και ξεκινά να καθιερώνεται στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου ως το επιστημονικό πνευματικό φυτώριο, το οποίο θα δώσει στον 21ο αιώνα τα σταθερά εύοσμα άνθη του πνευματικού παραδείσου της Πατερικής Παράδοσης της Ορθοδόξου Θεολογίας και θα διοχετεύσει πνευματικό οξυγόνο, το οποίο θα εμπνεύσει τις νέες γενεές της πατρίδας και της όλης Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Η Παράδοση» και δεξίωση προς όλους τους προσκεκλημένους.

Εκφράζουμε θερμή ευχή τα μεγάλα φωτεινά παραδείγματα των Τριών Ιεραρχών και τα διαχρονικά μηνύματα του λόγου και των έργων τους να καθοδηγούν όλους μας, ιδιαίτερα τους διδάσκοντες και διδασκόμενους στην Ελληνική μας Παιδεία.

 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

 Διαβάστε τον Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου στα εγκαίνια των νέων αιθουσών της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου…

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή για την Εορτή των Γραμμάτων (Καθεδρικός Ναός Αγίου Ιωάννη 30 Ιανουαρίου 2017)

Print Friendly, PDF & Email

Share this post