Μνήμη της Αγίας Θεοδώρας της βασιλίσσης (11 Φεβρουαρίου)

Μνήμη της Αγίας Θεοδώρας της βασιλίσσης (11 Φεβρουαρίου)

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη της Οσιωτάτης βασιλίσσης Θεοδώρας.

Η Αγία Θεοδώρα γεννήθηκε στην Έδεσσα της Παφλαγονίας από ευσεβείς γονείς. Διακρινόταν για την ευλάβεια και την αφοσίωσή της προς την Ορθοδοξία. Το 830 μ.Χ. παντρεύτηκε το βασιλιά Θεόφιλο, ο οποίος ήταν εικονομάχος και όταν το 842 μ.Χ. εκείνος κοιμήθηκε, η Θεοδώρα ανέλαβε την εποπτεία του ανήλικου γιου τους, ονόματι Μιχαήλ. Κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας είχε στο παλάτι εικόνες, στις οποίες προσευχόταν και προστάτευε ως ιερά κειμήλια.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η αυγούστα Θεοδώρα συγκάλεσε Σύνοδο, η οποία αποφάσισε την αναστήλωση των Αγίων εικόνων. Αργότερα, αφοσιώθηκε στην προσευχή και στη μελέτη της Αγίας Γραφής σε μοναστήρι. Εκοιμήθη οσιακά, το δε λείψανό της ευρίσκεται άφθορο στο ναό της Παναγίας Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα. 

Αγαπητοί, ας ζητούμε τις πρεσβείες της Αγίας Θεοδώρας αλλά και του Αγίου Βλασίου εξαιρέτως για τη νεολαία της πατρίδας μας, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους λειτουργούς της υγείας που μεριμνούν με σεβασμό, διάκριση και επιστημοσύνη για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, προσφέροντάς του θάρρος και δύναμη στις αναπάντεχες δυσκολίες του βίου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post