Θρησκευτικός- Πολιτιστικός Τουρισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Θρησκευτικός- Πολιτιστικός Τουρισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Θρησκευτικός- Πολιτιστικός Τουρισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012
Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στη Θεσσαλονίκη

Οι προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών στο χώρο των προσκηνυματικών-πολιτιστικών περιηγήσεων, που τις τελευταίες δεκαετίες προσελκύουν παγκοσμίως, εκατομμύρια επισκέπτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Τουρισμός στην Νοτιανατολική Ευρώπη, Μοντέλα Ανάπτυξης- Δυνατότητές Συνεργασίας».

Το εν λόγω συνέδριο, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των ΗΑΤΤΑ και ΣΕΤΕ και την υποστήριξη του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης και της Αγιορειτικής Εστίας, στόχος του ήταν να συγκεντρώσει απόψεις και προτάσεις συνεργασίας για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού.

Στο ανωτέρω Συνέδριο έλαβε μέρος η Εκκλησίας της Κύπρου με τη συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Διαβάστηκε χαιρετισμός της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, ενώ μέσα στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, με θέμα: Προσκυνηματικές διαδρομές στους ιερούς τόπους της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εισηγήσεως ο Θεοφιλέστατος παρουσίασε σε ηλεκτρονική μορφή προτάσεις διαδρομών και τόνισε τη μεγάλη σημασία της καλής συνεργασίας όλων των αρμοδίων φορέων στα θέματα του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Κύπρο και παράλληλα με τους αδελφούς έλληνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη Ελληνική Επικράτεια.

Επίσης, πάντοτε σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων παρουσίασε τον Οδηγό το ΚΟΤ: Κύπρος, Νήσος Αγίων και τους χάρτες με τις προστάσεις προσκυνηματικών περιηγήσεων, στο περίπτερο του ΚΟΤ στην Έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από 22 έως 25 Νοεμβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν τον Παγκύπριο Χάρτη (ελληνικά και αγγλικά), έκδοση του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ευχαριστούμε και πάλι τους διοργανωτές του εν λόγω Συνεδρίου για την πρόσκληση συμμετοχής και συνεργασίας, καθώς επίσης και όλους τους συμπαραστάτες και συνεργάτες στο πολύπλευρο έργο του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.

Από το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

========================================================

Ακολουθεί χρονικό των εκδηλώσεων στην 28η Φιλοξένια από τον κ. Ανδρέα Χριστοδούλου, πρώην διευθυντή σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

Συνέδριο με θέμα «Θρησκευτικός – Πολιτιστικός Τουρισμός στη Ν.Α. Ευρώπη»
Μοντέλα Ανάπτυξης – Εμπειρίες – Δυνατότητες Συνεργασίας

Διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη από τις 22 ως 25 Νοεμβρίου 2012 η 28η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Philoxenia.  Τα εγκαίνια της Έκθεσης τέλεσε η Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Στα πλαίσια της Έκθεσης οργανώθηκαν συνέδρια, τελετή βράβευσης τουριστικών εντύπων, συνεντεύξεις τύπου, συνεδρίες διάφορων φορέων τουρισμού της Ελλάδας, παρουσίαση τουριστικών προϊόντων και υποδομών διάφορων περιοχών, παραστάσεις τοπικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και παρουσίαση προϊόντων, εδεσμάτων και κρασιών διάφορων περιοχών της Ελλάδας και άλλων χωρών. Στην Έκθεση συμμετείχαν διάφορες  χώρες. Την Κύπρο αντιπροσώπευσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. (Κ.Ο.Τ.). Στο περίπτερο του Κ.Ο.Τ. διανέμονταν έντυπα-εκδόσεις του (αφίσες, φυλλάδια, βιβλία, χάρτες), καθώς και χάρτες-έκδοση του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στα πλαίσια της Έκθεσης,  μεταξύ των άλλων, οργανώθηκε και συνέδριο με θέμα «Θρησκευτικός – Πολιτιστικός Τουρισμός στη Ν.Α. Ευρώπη», Μοντέλα Ανάπτυξης – Εμπειρίες – Δυνατότητες Συνεργασίας.

Στο συνέδριο διαβάστηκαν, μεταξύ των άλλων, και χαιρετισμοί του Οικουμενικού Πατριάρχου, του Πατριάρχου Ιεροσολύμων, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, του Μητροπολίτου και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, του Προέδρου της Επιτροπής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κ.ά.

Στο συνέδριο έγιναν δεκαπέντε ανακοινώσεις. Στις ανακοινώσεις τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία του θρησκευτικού τουρισμού, μιας μορφής τουρισμού γνωστής ήδη από την αρχαιότητα και η οποία επηρεάζεται πολύ λιγότερο από την οικονομική κρίση παρά ο τουρισμός αναψυχής. Ο θρησκευτικός τουρισμός αναπτύσσεται και τους δώδεκα μήνες του έτους (με μεγαλύτερη κίνηση τους μήνες Σεπτέμβριο – Ιούνιο, δηλαδή, ουσιαστικά, εκτός της  περιόδου αιχμής του τουρισμού αναψυχής). Κάθε χρόνο διακινούνται για θρησκευτικό τουρισμό περίπου 300 εκ. άνθρωποι και ο σχετικός τζίρος είναι 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι διάφορων θρησκειών είναι εν δυνάμει υποψήφιοι για θρησκευτικό τουρισμό. Στο χώρο του θρησκευτικού τουρισμού οι πλείστοι ταξιδεύουν ακολουθώντας πρόγραμμα τουριστικού πακέτου. Κάποιοι προορισμοί θρησκευτικού τουρισμού συγκεντρώνουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού επιβάλλεται η χάραξη μακροπρόθεσμης πολιτικής. Έτσι επιβάλλεται η ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων (εκκλησίες, μοναστήρια), του πολιτιστικού πλούτου που συνδέεται με αυτά (αγιογραφία, ψηφιδογραφία, ξυλογλυπτική, αργυροχοϊα, χρυσοχοϊα, υφαντική, κεντητική, μικρογραφία κ.ά.), καθώς και του ιστορικού πλούτου που συνδέεται με τα θρησκευτικά μνημεία. Για τη σωστή και αποτελεσματική προβολή των εκκλησιαστικών μνημείων και την οργάνωση προγραμμάτων και της υποδομής που χρειάζεται για την επίσκεψή τους, επιβάλλεται η συνεργασία–συμβολή των εκκλησιαστικών αρχών, του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των διάφορων φορέων των τουριστικών επιχειρήσεων. Η συμμετοχή σε διάφορες σχετικές τουριστικές εκθέσεις και η συνεργασία με αντίστοιχες ομάδες άλλων χωρών ή εκκλησιών, η έκδοση κατάλληλου διαφωτιστικού-ενημερωτικού υλικού (οδηγοί, χάρτες κτλ.),  πληροφοριακές πινακίδες για τα μνημεία (έξω και μέσα σ’ αυτά) κ.ά. βοηθούν στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Βέβαια, πάντοτε στόχος της Εκκλησίας είναι ο θρησκευτικός τουρισμός να οδηγεί σε πνευματική ανάταση των πιστών.

Οι ανακοινώσεις στο συνέδριο αναφέρονταν ειδικά στο θρησκευτικό τουρισμό συγκεκριμένων περιοχών ή εξέταζαν γενικά θέματα θρησκευτικού τουρισμού ή και τα δύο. Χώρες  προέλευσης των ομιλητών ήταν η Ελλάδα (Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας δια του Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεραρχίας Κρήτης, διά του Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκταρίου, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.ά.), το Ισραήλ (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διά του Μητροπολίτου Βόστρων κ. Τιμοθέου, η Κύπρος (Εκκλησία της Κύπρου διά του Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου), η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ιορδανία.

Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε στο συνέδριο διμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Επίσκοπο Μεσαορίας, ο οποίος διάβασε το χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου  Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και παρουσίασε ανακοίνωση με θέμα «Προσκυνηματικές διαδρομές στους ιερούς τόπους της Κύπρου».

Ανδρέας Χριστοδούλου, πρώην διευθυντής σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

ΝΗΣΟΣ ΑΓΙΩΝ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post