Υποδοχή Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή

Υποδοχή Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μέλη της Ιεράς Συνόδου, ιερείς, μαθητές και πλήθος κόσμου επιφύλαξαν θερμότατη και εγκάρδια υποδοχή στον Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το Σάββατο 9 Μαΐου στις 10.00 το πρωί.

Αμέσως μετά ψάληκε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, μετά το πέρας της οποίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προσφώνησε τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Ακολούθως ανήλθαν στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου ο Πατριάρχης δέχθηκε το χαιρετισμό κλήρου και λαού. Έπειτα πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου στο Μικρό Συνοδικό, στην παρουσία της Α.Μ. του Πατριάρχη Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής και της Συνοδείας του.

Μετά τη Συνεδρία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή γεύμα προς τιμή του φιλοξενουμένου Πατριάρχη και της Συνοδείας του. Στο γεύμα παρακάθησαν επίσης μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

**************************************************

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΚΥΡΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΟ ΚΥΡΙΟ ΙΩΑΝΝΗ Ι΄
ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΝ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
9 ΜΑΪΟΥ 2015

Μακαριώτατε και Θειότατε Πατριάρχα τού παλαιφάτου και μαρτυρικού πατριαρχείου τής  Μεγάλης Θεουπόλεως  Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κύριε Ιωάννη, προσφιλέστατε και περιπόθητε  Αδελφέ.

« Αγαλλομένω ποδί» συνήλθαμε σήμερον στον καθεδρικό ναό τής
καθ’ ημάς Εκκλησίας,  τού ομωνύμου Σας Αγίου, για να Σάς εκφράσουμε το «ως ευ παρέστητε» και να διερμηνεύσουμε εκ μέρους των Μελών τής Ιεράς ημών Συνόδου και τού χριστεπώνυμου πληρώματος τής Εκκλησίας τής Κύπρου τα αισθήματα τής βαθύτατής μας συγκίνησης και χαράς για την ειρηνική Σας αυτή επίσκεψη στη νήσο των αγίων και των μαρτύρων.

Σας υποδεχόμεθα  Μακαριώτατε, με τη λαμπρή ιδιότητα τού Πατριάρχη τού παλαιφάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας αλλά και με την τιμητική ιδιότητα τού μαρτυρικού Ποιμένος. Καθότι  νυχθημερόν  ζείτε με τον πόνο και την αγωνία για το μέλλον τού δοκιμαζομένου ποιμνίου Σας και  την οδύνη τού  απαχθέντος από τον Απρίλιο του 2013 αδελφού Σας, Μητροπολίτη Χαλεπίου και λίαν ημίν πεφιλημένου εν Κυρίω αδελφού  Παύλου, τού οποίου η τύχη μέχρι τής στιγμής αγνοείται, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις όλων των κατά τόπους Εκκλησιών και όλων των πολιτικών και πνευματικών ηγετών  της ανθρωπότητας.

Σάς υποδεχόμεθα επίσης με ιστορική υπερηφάνεια αναλογιζόμενοι ότι στο λίκνο αυτό της Εκκλησίας  Σας και μέσα στα σπλάχνα της διέλαμψαν άγιες μορφές με πανανθρώπινη πνευματική ακτινοβολία, όπως ο κράτιστος εκκλησιαστικός πατήρ, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και  ο μελίρρυτος υμνωδός τής Εκκλησίας μας, Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Τιμητικώς ασπαζόμαστε και τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρον, «τὸν ὡς σῖτον ἀλεσθέντα ὑπέρ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ».  

Η μνεία τού  Πατριαρχείου Αντιοχείας, του οποίου η αγάπη τού Θεού Σάς έταξε να ποιμαίνετε Μακαριώτατε, Βιβλικώς μάς ανάγει στο σημαντικότατο εκείνο γεγονός των Πράξεων  των Αποστόλων σύμφωνα με το οποίο «ἐξῆλθε δὲ εἰς Ταρσὸν ὁ Βαρνάβας ἀναζητῆσαι Σαῦλον, καὶ εὑρὼν αὐτὸν ἤγαγεν αὐτὸν εἰς  Ἀντιόχειαν.  ἐγένετο δὲ αὐτοὺς ἐνιαυτὸν ὅλον συναχθῆναι ἐν τῇ ἐκκλησίᾳ καὶ διδάξαι ὄχλον ἱκανόν, χρηματίσαι τε πρῶτον ἐν  Ἀντιοχείᾳ τοὺς μαθητὰς Χριστιανούς» ( Πράξ.΄ΙΑ 25-26).

Έκτοτε το Υμέτερο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας διαδραμάτισε έναν περιφανή και καθοριστικό ρόλο στα ιεραποστολικά  δρώμενα και ως εκ τούτου κατέχει μια πολύ σημαντική και επιφανή θέση, ως ένα από τα πέντε ιστορικά και πρεσβυγενή Πατριαρχεία. Αποτελεί μια λαμπρή ιστορική παρουσία, με μακραίωνα  χριστιανική, πολιτιστική και επιστημονική προσφορά  και πρέπει να παραμείνει ζων και ακμάζον στη γενέθλια Γη του.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο Μακαριώτατε, εσχάτως ζούμε με πόνο και οδύνη για τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και αγωνιούμε πολύ για τους κινδύνους που διατρέχει ο Χριστιανισμός. Με φρίκη αναλογιζόμεθα τον κίνδυνο να εκριζωθεί ο Χριστιανισμός από τη Συρία.   Ακράδαντα πιστεύουμε ότι θα ήταν τραγικό ανοσιούργημα εκ μέρους τής Ευρώπης  και του ΟΗΕ να επιτρέψει την εκρίζωση τής Ορθοδοξίας από τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα από τη Συρία,
η οποία επί αιώνες απετέλεσε την κοιτίδα του χριστιανικού πολιτισμού,            ο οποίος εφώτισε την Ευρώπη και ευαγγελίστηκε τα ωραιότερα ιδανικά  στον κόσμο.

Δια τούτο κατά την ιστορική αυτή στιγμή Μακαριώτατε, επιθυμώ δια μία ακόμη φορά να εκφράσω τη βαθύτατη ηθική συμπαράσταση τής Εκκλησίας τής Κύπρου και του χριστεπωνύμου πληρώματος αυτής προς τη δοκιμαζόμενη αδελφή Εκκλησία τής Αντιοχείας. Επιθυμώ επίσης να καλέσω σύμπασα την πολιτισμένη ανθρωπότητα και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, να βοηθήσουν παντοιοτρόπως για την αποκατάσταση τής Ειρήνης  και της Δικαιοσύνης στη Μέση Ανατολή.

Με αυτές τις σκέψεις Μακαριώτατε, «τῇ ἐλπίδι χαίροντες, τῇ θλίψει ὑπομένοντες, τῇ προσευχῇ προσκαρτεροῦντες, ταῖς χρείαις τῶν ἁγίων κοινωνοῦντες, τὴν φιλοξενίαν διώκοντες» (Ρωμ. 12, 12-13),  Σάς υποδεχόμαστε με την εν Κυρίω χαράν, πεποιθότες ότι Υμείς μεν θα αντλήσετε δύναμη και ευφροσύνη από την επίσημη Εκκλησία,  και αγάπη από τον θεοσεβή λαό μας. Εμείς δε θα αντλήσουμε από την Υμετέρα Μακαριότητα την εμπειρία Σας και  τις γνώσεις Σας για την κατάσταση τού Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή.

Και πάλιν καλώς ήλθετε στη νήσο τού Αποστόλου Βαρνάβα.

 Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

Ακολουθεί βίντεο: Αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Πατριάρχου Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής κ. κ. Ιωάννη στην προσφώνηση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου (Καθεδρικός Ναός, 9 Μαΐου 2015)

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post