Υποδοχή του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Φιλλανδίας κ. Λέοντος στην Μητρόπολη Πάφου

Υποδοχή του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Φιλλανδίας κ. Λέοντος στην Μητρόπολη Πάφου

Το πρωί της Τρίτης, 9 Φεβρουαρίου 2010, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Φιλλανδίας κ.κ. Λέων, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τη συνοδεία τους, επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου. Τον Υψηλό επισκέπτης μας, ξενάγησε προσωπικά ο Μακαριώτατος στους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, όπως στα Ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου και τα ανάκτορα του Ανθύπατου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Σέργιου Παύλου, αλλά και την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, η οποία κτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο  αι. επί των ερειπίων της μεγαλύτερης πρωτοβυζαντινής βασιλικής της Κύπρου, στον περίβολο της οποίας βρίσκεται η Στήλη του Αποστόλου Παύλου.

Για χάρη της ιστορίας, αναφέρουμε ότι, φθάνοντας στην Πάφο, οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, βρήκαν και αντιμετώπισαν ένα Ιουδαίο μάγο, τον Ελύμα, ο οποίος ανήκε στο προσωπικό του Ρωμαίου Ανθύπατου Σέργιου Παύλου. Όταν, λοιπόν, ο Ανθύπατος προσκάλεσε τους Αποστόλους, γιατί ενδιαφερόταν να τους ακούσει και να πληροφορηθεί για τη νέα πίστη, ο φθονερός μάγος άρχισε να προβάλλει διάφορα  φιλοσοφικά επινοήματα, ώστε να μη πιστέψει ο Ρωμαίος Ανθύπατος. Τότε, ο Απ. Παύλος εμπνευσμένος από το Θεό απευθύνθηκε σε αυτόν και του είπε: «Υιέ του Σατανά, που είσαι γεμάτος από κάθε δολιότητα και ραδιουργία, εχθρέ και πολέμιε της δικαιοσύνης, δεν θα πάψεις να διαστρέφεις το θέλημα του Κυρίου; Αυτή τη στιγμή το χέρι του Κυρίου θα επιπέσει σε σένα, ώστε για ένα διάστημα να μη μπορείς να βλέπεις το φως του ήλιου”. Και πράγματι, όπως αναφέρει η Αγία Γραφή, ο Ελύμας τυφλώθηκε ακαριαία. Το σημείο, αυτό, της χάρης του Θεού, έγινε η αιτία ο Ρωμαιος αξιωματούχος να γίνει Χριστιανός. Ο εκχριστιανισμός του Σέργιου Παύλου είναι γεγονός πολύ σημαντικό όχι μόνο για την Κύπρο, αφού απέβη η απαρχή της εξάπλωσης του Χριστιανισμού σε όλη την Ευρώπη.

Στη συνέχεια, λοιπόν, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Φιλλανδίας έτυχε  θερμής υποδοχής στην Μητρόπολη Πάφου από τον οικείο Μητροπολίτη, το Θεοφ. Χωρεπίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο, τους κληρικούς, τις Αρχές της πόλης, τη μαθητιώσα νεολαία και πλήθος κόσμου. Ακολούθως τελέστηκε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, τον Αρχιεπίσκοπο Φινλανδίας κ.κ. Λέων προσφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Κυρίλλου και  του Θεοφ. Χωρεπισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στο πρόσωπο σας υποδεχόμαστε νοερά και ασπαζόμαστε όλη την  Εκκλησία της Φιλλανδίας.  Κι όχι μόνο  εμείς οι ζώντες, αλλά και  οι  προαπελθόντες  Πατέρες και αδελφοί  ημών: Οι Απόστολοι Παύλος, ο Βαρνάβας και ο Μάρκος, οι οποίοι ‘διά του Ευαγγελίου εν  Χριστώ ημάς γεννήσαντες’, οι εν αγίοις Επίσκοποι Πάφου Επαφράς, Μακάριος, Ιωάννης και Πανάρετος, οι οδηγήσαντες  τον λαό μας είς  νομάς  σωτηρίους’, οι μάρτυρες της πίστης και οι αγωνιστές της ελευθερίας μας». Ακόμη, ο Πανιερώτατος σημείωσε ότι: «Για μας τους Ορθοδόξους της Κύπρου, που ζούμε μια παρατεταμένη θλίψη από τη συνεχιζόμενη τραγωδία της πατρίδας μας, τον κατατρεγμό των πιστών μας και τη βεβήλωση των ναών μας, η παρουσία σας ανάμεσά μας, μάς ανακουφίζει. Μας δηλώνει πως έχουμε στον αγώνα μας ένα συνεργάτη και αντιλήπτορα. Μεσίτη με τις προσευχές του στο Θεό και πρεσβευτή στη χώρα του για τα δίκαιά μας…Ζητούμε γι’ αυτό τη βοήθεια σας. Θυμηθείτε τον Απ. Παύλο που μας λέει πως όταν πάσχει ένα μέλος, συμπάσχουν όλα τα μέλη. Ανακουφίζοντας, με τις προσπάθειές σας τους αδελφούς σας στην Κύπρο, συμβάλλετε στην ευεξία όλου του σώματος της Εκκλησίας».

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Λέων, αφού ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου, για την υπέροχη και θερμή υποδοχή, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που με την πρόσκλησή του ο Μακαριώτατος του δίνει την ευκαιρία να βρίσκεται επίσημα στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Πάφο, όπου βάδισαν οι άγιοι Απόστολοι. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, με την επίσκεψη του Μακαριωτάτου προ μερικών μηνών στη Φιλλανδία, οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών τέθηκαν σε καινούργια βάση, για περαιτέρω συνεργασία τόσο στον τομέα των Διορθόδοξων, όσο και στον τομέα των Διαχριστιανικών σχέσεων, καθώς και στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Όσο αφορά στο Εθνικό μας πρόβλημα, ο Φινλανδός Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι γνωρίζουν και κατανοούν το μέγεθος του προβλήματός μας, γιατί και οι ίδιοι ζουν το δικό τους δράμα από το 1939, αφού εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στην Καρελία  400,000 άνθρωποι. Εν κατακλέιδι, ευχήθηκε όπως εξευρεθεί λύση ικανή να φέρει την καταλλαγή στο πολύπαθο αυτό νησί, σημειὠνοντας ότι κατά τη  συνάντηση στο Προδρικό Μέγαρο ανέφερε στον Εξωχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προσεύχεται συνεχώς για τους Κύπριους αδελφούς και πάντα θα είναι συμπαραστάτης στο πλευρό τους.

Στην ανταλλαγή των αναμνηστικών δώρων, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο Λέων ένα ασημένιο δίσκο ανάγλυφο και ένα ασημένιο εικόνισμα που απεικονίζει τη συνάντηση του Απ. Παύλου με τον Ρωμαίο Ανθύπατο Σέργιο Παύλο. Ο  Σεβασμιώτατος δώρισε στο Μητροπολίτη Γεώργιο βιβλία τα οποία αναφέρονται στην ιστορία και την τέχνη της Εκκλησίας της Φιλλανδίας.

Παναγιώτης Θεοδώρου, Θεολόγος.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post