Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Δημαρχείο της Ολυμπίας και επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία (Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018)
Ο Δήμαρχος Ολυμπίας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς ανήμερα των ονομαστηρίων του, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, δέχθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο στο Δημοτικό Μέγαρο της Ολυμπίας.
Τον Μακαριώτατο συνόδευαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ωλένης κ. Αθανάσιος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, καθώς και ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Χρίστος Χατζηαθανασίου και από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν το 1974 στην Ηλεία.
Καλωσόρισε με πολύ θερμά λόγια σεβασμού και εκτίμησης τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Δημαρχος κ. Ευθύμιος Κοτζιάς. Αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και της Ολυμπίας από αρχαιοτάτων χρόνων.
Μνημόνευσε τα ονόματα παλαιών και σύγχρονων Κυπρίων Ολυμπιονικών.
Αναφέρθηκε στην ηγετική προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο οποίος αγωνίζεται για τα δίκαια του Ελληνισμού ευρύτερα και της Κύπρου ειδικότερα.
Υπογράμμισε ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου αγωνίζεται για την επικρατήσει των πανθρώπινων δικαιωμάτων του ανθρώπου με κορυφαίες αξίες την ελευθερία, την ειρήνη και την αλληλεγγύης για κάθε άνθρωπο.
Εις ανάμνησιν της ιστορικής επίσκεψης ο Δήμαρχος προσέφερε ενα αναμνηστικό τόμο, που περιγράφει την ιστορία και όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα παγκόσμιας κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας.
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας για την αβραμιαία φιλοξενία και την αδελφική αγάπη.
Ευχαρίστησε το Δήμαρχο κ. Ευθύμιο Κοτζιά και του ευχήθηκε ιδιαίτερα για τα ονομαστήριά του να έχει υγεία και δύναμη.
Μίλησε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, για τους αδελφικούς δεσμούς και τη συγκίνηση που νοιώθουμε ως Έλληνες όταν ερχόμαστε σε αυτό τον τόπο της ιστορίας και του πολιτισμού. Ενός πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας.
Προσέφερε στον Δήμαρχο κ. Ευθύμιο Κοτζιά ασημένιο ανάγλυφο, αντίγραφο ψηφιδωτού από την Μητρόπολη Πάφου, το οποίο απεικονίζει τη συνάντηση των Αποστόλων (45-46 μ.Χ.) στα Ρωμαϊκά ανάκτορα του Διοικητού της Κύπρου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να μάθει το μήνυμα του Ευαγγελίου. Είναι ο πρώτος Ρωμαίος αξιωματούχος, ο οποίος βαπτίζεται Χριστιανός.
Εδώ γιατί η Κύπρος θεωρείται η θύρα του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.
Μετά από ένα σύντομο κέρασμα, ο Δήμαρχος κ. Ευθύμιος Κοτζιάς συνόδευσε τον Μακαριώτατο στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού ξεναγήθηκε στους πλούσιους σε εκθέματα χώρους του Μουσείου, το οποίο λειτουργεί με σύγχρονες προδιαγραφές, ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες του Μουσείο και ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο που ξενάγησε όλα τα μέλη της επίσημης συνοδείας του Μακαριωτάτου και του Αγίου Ηλείας.
Ο αρχαιολόγος προσέφερε εκ μέρους του Μουσείου ένα συλλεκτικό βιβλίο που αφορά το Μουσείο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε με έμφαση ότι εδώ κτυπά η καρδιά του Ελληνικού, οικουμενικού Πολιτισμού. Τα Ολύμπια ενώνουν όλο την υφήλιο. Οι αρχές και αξίες γίνονται σεβαστά από κάθε ελεύθερο άνθρωπο που αγωνίζεται για την επικράτηση της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της αγάπης και της Αλληλεγγύης. Αρχές που κήρυξε και εφάρμοσε ο Ιησούς Χριστός και μάς άφησε παράδειγμα και τεκμήριο εφαρμογής αυτών των αξιών.
Αυτές τις αξίες διδασκόμαστε από παιδιά. Αυτές τις αξίες διδασκόμαστε όλοι ερχόμενοι σε αυτό τον ιστορικό τόπο.
Ο Μακαριώτατος έχει έρθει και άλλες φορές και επισκέφθηκε τις αρχαιότητες στα Ολυμπία. Χάρηκε που του είχε την ευκαιρία να ξαναέρθει και να ανανέωση τις γνώσεις του.
Ευχαρίστησε και πάλι τον Δήμαρχο Ολυμπίας κ. Ευθύμιο Κοτζιά ο Μακαριώτατος και αναχώρησαν για το Δημοτικό Διαμέρισμα της Αρχαίας Πίσσας, όπου και ο Ναός της Αγίας Κυριακής, τον οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας Κύπρου
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ κου ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΟΤΖΑ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε της μαρτυρικής μας Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομε Β΄
Η σημερινή μέρα για το Δήμο μας είναι πραγματικά ιστορική και προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής να σας υποδέχομαι στο Δημαρχείο της Ολυμπίας.
Η παρουσία εδώ του επικεφαλή της Κυπριακής εκκλησίας, στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα για ολόκληρο τον Ελληνισμό και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο. Γιατί από τον ιδιαίτερα συμβολικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η ενότητα του ελληνισμού και σφυρηλατείται η επανασύνδεσή του με τον Τόπο του.
Στη γιορτινή αυτή μέρα, ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας έχει την μεγάλη χαρά να είναι οικοδεσπότης. Ελπίζουμε Μακαριότατε, ότι παρά την σύντομη παρουσία σας εδώ, θα σας κάνουμε να νοιώσετε ξεχωριστός προσκεκλημένος μας. Και αυτό γιατί από την αρχαιότητα η Ολυμπία ήταν ο Τόπος συνάντησης των απανταχού Ελλήνων, με την ανά τετραετία μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων εδώ.
Στην Ολυμπία μακαριότατε αγωνίστηκαν για τον «κότινο» πολλοί αθλητές από την Κύπρο με σημαντικότερο τον Δημήτριο από την Σαλαμίνα – την σημερινή Αμμόχωστο – που κέρδισε 5 νίκες. Ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες σεβαστέ αρχιεπίσκοπε που ανάγκασαν τον Πέρση στρατηγό Τριταντέχμη – κατά την εκστρατεία του Μαρδόνιου στην Ελλάδα – να πει το περίφημο «παπαί Μαρδόνιε με ποιους μας έφερες να πολεμήσουμε, με αυτούς που δεν αγωνίζονται για τα χρήματα, αλλά για την αρετή». Είναι το ηθικό πλεονέκτημα της φυλής μας. Είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ελληνισμός στους εισβολείς του.
Στην σύγχρονη εποχή η καθιέρωση κάθε δύο χρόνια της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και η μετέπειτα εξέλιξή της συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε η Ολυμπία η Ελλάδα, ο Ελληνισμός γενικότερα να καθιερωθεί στη σύγχρονη παγκόσμια μνήμη ως η Γενέτειρα των πανανθρώπινων ολυμπιακών αξιών.
Η Ολυμπιακή Φλόγα καλλιεργεί κάθε φορά αισθήματα φιλίας και συναδέλφωσης ανάμεσα στους λαούς και αναθερμαίνει τις μεγάλες προσδοκίες των ανθρώπων για μια παγκόσμια ειρήνη, πρωταρχικό σκοπό των Ολυμπιακών Αγώνων.
Έχοντας την τύχη να βρισκόμαστε εδώ σήμερα μαζύ σας, έχουμε και την υποχρέωση να αναζητήσουμε και να καθιερώσουμε διαδικασίες για μια μόνιμη επικοινωνία μεταξύ μας. Η σύσφιξη των σχέσεων του Ελληνισμού και ιδιαίτερα των νέων και η προώθηση της συνεργασίας σε κάθε επίπεδο πρέπει να καταστούν βασικοί μας στόχοι. Και η Ολυμπία αποτελεί τον ιδεωδέστερο τόπο μόνιμης συνάντησης της νεολαίας του Ελληνισμού, αφού ταυτόχρονα αποτελεί το πλέον άφθαρτο σύμβολο του αθλητισμού και της πιο αναγνωρίσιμης αξίας του, της Ολυμπιακής.
Μακαριώτατε
Θέλω να σας ευχηθώ από βάθους καρδίας, υγεία, δύναμη και μακροημέρευση, γιατί σηκώνετε μεγάλο βάρος. Οι προσπάθειες όλου του Κυπριακού Ελληνισμού για ενιαία Κύπρο αξίζουν την καθολική συμπαράσταση όλων μας.
Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συμπαράστασή σας στους δημότες μας την δύσκολη περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007.
Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τον σεβαστό μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανό για την ευκαιρία που μας έδωσε να σας υποδεχτούμε στην Ολυμπία.