Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βασιλίσκου, Ευτροπίου και Κλεονίκου (3 Μαρτίου)

Μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βασιλίσκου, Ευτροπίου και Κλεονίκου (3 Μαρτίου)

Σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή που διαβάζεται στη Θεία Λειτουργία με στόχο την ετοιμασία μας για την επικείμενη Αγία Τεσσαρακοστή.  Επίσης, μαζί με τον αναστάσιμο χαρακτήρα της ημέρας, τιμούμε τη μνήμη των Μαρτύρων Ευτροπίου, Κλεονίκου και Βασιλίσκου, του Ιερομάρτυρος Θεοδωρήτου πρεσβυτέρου Αντιοχείας, του Οσίου Ζήνωνος, και του Αγίου Ιωάννου Πατριάρχου Γεωργίας.

Οι Μάρτυρες Βασιλίσκος, Ευτρόπιος και Κλεόνικος κατάγονταν από την Αμάσεια του Πόντου και έζησαν επί αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305 μ.Χ.). Ήταν στρατιώτες και συγγενείς του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Ένεκα της Χριστιανικής τους πίστης, τους διέβαλαν στον ηγεμόνα Ασκληπιόδοτο, ο οποίος τους βασάνισε. Αυτοί, όμως, αισθάνονταν συνεχώς την παρουσία του Κυρίου Ιησού Χριστού και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου.

Έτσι, μέσα στη φυλακή οι τρεις νέοι εξακολούθησαν να λατρεύουν τον Αληθινό Θεό. Με το κήρυγμα, το παράδειγμα, την αντοχή και το θάρρος τους, οδήγησαν πολλούς συγκρατούμενούς τους στην αληθινή πίστη. Όταν ο Ασκληπιόδοτος πληροφορήθηκε τη χριστιανική δράση των τριών κρατουμένων, διέταξε να τους οδηγήσουν και πάλι ενώπιόν του. Προσπάθησε με κολακείες και τιμές να τους κάνει να δειλιάσουν. Εκείνοι περισσότερο παρέμεναν σταθεροί στην Εκκλησία, με θαυμαστό τρόπο. Πολλοί ειδωλολάτρες που είδαν το θαύμα, ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό και βαπτίσθηκαν. Ο Ασκληπιόδοτος, εντούτοις, διέταξε να αποκεφαλισθούν όλοι οι νεοφώτιστοι Χριστιανοί.

Στις 3 Μαρτίου του 308 μ.Χ., ο Ευτρόπιος και ο Κλεόνικος κοσμήθηκαν με τα στεφάνια του μαρτυρίου διά σταυρικού θανάτου. Ο Βασιλίσκος παρέμεινε έγκλειστος στη φυλακή, έως ότου κοιμήθηκε ειρηνικά.

Ο πιστός οφείλει να γνωρίζει ότι ο Θεός είναι Θεός Ελέους και Αγάπης. Οφείλουμε συνεπώς, με αφορμή τα μηνύματα της επικείμενης Αγίας Τεσσαρακοστής που διερχόμαστε ως μικρογραφία της ζωής μας, να αδράξουμε την ευκαιρία να αποβάλουμε τη ραθυμία και να εργαστούμε στο δρόμο της αρετής, κορυφή της οποίας είναι η ταπείνωση, η διάκριση και η αγάπη.

Σήμερα, σύμφωνα με το Τριώδιο, είναι η Κυριακή που ακούγεται στο ιερό Ευαγγέλιο η παραβολή του Ασώτου υιού και του ευσπλαχνικού πατέρα. Καλούμαστε, αγαπητοί μου, να συνειδητοποιήσουμε μέσα από το ιερό Ευαγγέλιο καθώς και μέσα από τους σχετικούς με το θέμα ύμνους του Εσπερινού και του όρθρου της ημέρας, την άπειρη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο και την αξία της μετάνοιας και μεταμέλειας για ό,τι μας κρατά μακράν του πλησίον και της αγάπης του Θεού, ο οποίος μας αναμένει ως ευσπλαχνικός πατέρας, πηγή της αγάπης και της συγχώρεσης.

Είναι μεγάλη η χαρά στον ουρανό όταν ένας άνθρωπος που ζει στο στάδιο του αγώνα εδώ, στην επίγεια ζωή και μετανοεί με συνείδηση και πίστη στην αμετακίνητη πατρική ευσπλαχνία του Θεού.

Με αγάπη και συγχωρητικότητα προς όλους έλκεται και μας επισκιάζει η χάρις του Θεού.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post