Τα προεόρτια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Τραχώνι της Κυθρέας. Εκκλησιασμός την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Τα προεόρτια του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Τραχώνι της Κυθρέας. Εκκλησιασμός την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Μέσα στη χαρμολύπη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής οι πρόσφυγες του Τραχωνίου Κυθρέας επέστρεψαν ακόμη μια φορά στην πατρώα γη, την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 18 Μαρτίου 2018. Εόρτασαν προεορτίως της μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τέλεσαν δέηση και μνημόσυνα, έτσι ώστε οντολογικά να φανερώνεται μέσα στη Θεία Λειτουργία η ενότητα όλης της Εκκλησίας ζώντων και τεθνεώτων, παρόντων και απόντων.

Η συμμετοχή των εκτοπισμένων του Τραχωνίου και των περιχώρων της Κυθρέας κρίνεται αθρόα. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και νεαρών οικογενειών με τα παιδιά τους. Με τον τρόπο αυτό μεταλαμπαδεύονται οι παραδόσεις των παλαιοτέρων προς τους νεότερους.

Στον εκκλησιασμών έλαβαν μέρος ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, οι Πατέρες π. Γεώργιος Μακρής της Χρυσίδας Κυθρέας και ο π. Παναγιώτης Χριστοδούλου του Παλαίκυθρου, καθώς και ο διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Παρέστησαν ο Εξοχώτατος Πρέσβης της Σερβίας κ. Marko Blagojevic, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου και Εκκλησιαστικός Επίτροπος κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Θεοτόκου Τραχωνίου Θεοτόκου.

Στην ομιλία του ο Επίσκοπος Μεσαορίας, μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αγάπη του Θεού, ώστε ο Υιός του ο μονογενής και Υιός του ανθρώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου φθάνει οικειοθελώς στην αυτεπάγγελτη θυσία χάριν του ανθρώπου και ολόκληρης της κτίσεως. Αυτή η αγάπη του Θεού μας κρατεί αγαπημένους και μεταξύ μας, με τον τόπο της καταγωγής μας, αυτή η αγάπη διατηρείται σταθερή και μας κρατά σταθερός στο παρόν και το μέλλον μας. Άλλωστε τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από της αγάπης του Χριστού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Επίσκοπος Μεσαορίας προσέφερε, εκ μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής,  στον Πρέσβη της Σερβίας κ. Marko Blagojevic αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Θεοτόκου του Τραχωνίου Κυθρέας, ο οποίος την παρέλαβε με ιδιαίτερη ευλάβεια.

Μετά το πέρας της λιτάνευσης των ιερών εικόνων, οι συγχωριανοί περπάτησαν ειρηνικά στα δρομάκια του χωριού διατηρώντας τα βιώματα και τις εμπειρίες τους. Η σκέψη τους στραμμένη στην Παναγία τη Θεοτόκο, από την αντλούν όλες τις απαραίτητες δωρεές για το παρόν και το μέλλον.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέλαβαν για την πραγματοποίηση του Εκκλησιασμού.

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Παναγίας Θεοτόκου του Τραχωνίου Κυθρέας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post