Μητροπολίτης Πάφου: “Η Τουρκία έκανε μία νέα εισβολή στην πατρίδα μας”

Μητροπολίτης Πάφου: “Η Τουρκία έκανε μία νέα εισβολή στην πατρίδα μας”

Δηλώσεις για τα όσα διαδραματίζονται στην Κυπριακή ΑΟΖ και την τουρκική προκλητικότητα, την στάση των Τουρκοκυπρίων αλλά και για την επίλυση του Κυπριακού, έκανε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.

”Με αγωνία παρακολουθούμε τις αδιαλλαξίες της τουρκικής πλευράς, η οποία ας μην το κρύβουμε, έκανε μία νέα εισβολή στην πατρίδα μας, αυτή την φορά στην ΑΟΖ μας. Φανήκαμε αδύναμοι και αδικαιολόγητα απροπαρασκεύαστοι για να αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή επίθεση” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πανιερώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Πάφου τόνισε: ”Εγώ πιστεύω, όπως και οι υγιώς σκεπτόμενοι Έλληνες της Κύπρου, καταλαβαίνουμε ότι οι πανικόβλητες υποχωρήσεις ποτέ δεν περιορίζουν την θρασύτητα του εχθρού”.

”Ό,τι δεχθούμε κάτω από συνθήκες πανικού θα τα χάσουμε οριστικά, χωρίς να πετύχουμε κανένα αντάλλαγμα. Η μέχρι σήμερα πείρα μας πρέπει να μας έχει διδάξει ότι οι υποχωρήσεις μας εκλαμβάνονται ως αδυναμία και όχι ως καλή θέληση για εξεύρεση ενός συμβιβασμού. Με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να επανέρχονται δριμύτεροι με νέες απαιτήσεις” πρόσθεσε ο κ. Γεώργιος.

Για τις απειλές της Τουρκίας και για το επίπεδο άμυνας της Κύπρου ο Πανιερώτατος υπογράμμισε: ”Θα πρέπει τουλάχιστον μια υποτυπώδη άμυνα να διαθέτουμε, προκειμένου να νιώθουν και οι πολίτες μας ασφαλείς, αλλά να είναι και μία αποτρεπτική δύναμη, ώστε ο άλλος να σκεφτεί ότι θα έχει μία αντίσταση. Όταν εμείς για πολλά χρόνια έχουμε παραμελήσει την άμυνά μας, δεν ανανεώνουμε τα οπλικά μας συστήματα και έχουμε μειώσει στο ελάχιστο την στρατιωτική μας θητεία, πως μπορούμε να πείσουμε την κατοχική δύναμη ότι θα αντισταθούμε σε μία νέα πρόκλησή της;”

”Υπάρχουν πολλά ισχυρά κράτη που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Πρέπει με επιμονή και μεθοδικότητα να προσεγγίσουμε αυτά τα κράτη και να συντονιστούμε μαζί τους για να αποτρέψουμε αυτή την βουλιμία της Τουρκίας” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεώργιος

Για τον ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Εκκλησία στο εθνικό θέμα της Κύπρου και την θέση της ως προς την αξιοποίηση των ισχυρών δυνάμεων ο Πανιερώτατος τόνισε: ”Η Εκκλησία ταυτίζεται με το λαό της. Με τα συμφέροντα και την επιβίωσή του λαού και θα συνεχίσει τις επαφές και όπου πάει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού”.

Όσο αφορά την επίλυση του Κυπριακού ο κ. Γεώργιος δήλωσε: ”Νομίζω ότι ένας μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων έχουν αυτή την διάθεση, δεν μπορούν όμως να εκφράσουν ελεύθερη γνώμη. Είδατε τι έγινε με εκείνη την εφημερίδα που εξέφρασε ο Λεβέντ εκείνη την διαφορετική θέση. Είναι ένα καθεστώς τρομοκρατίας, δεν είναι μόνο σε εμάς η τρομοκρατία αλλά επεκτείνεται και στους Τουρκοκύπριους. Όλοι αυτοί οι «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους είναι εφοδιασμένοι με δικά μας διαβατήρια. Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να τους αφαιρεθούν αυτά. Αφού πολεμούν την Κυπριακή Δημοκρατία γιατί να έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας;”

”Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα ηθικής κρίσης. Κι εμείς όταν απομακρυνθήκαμε απο τις αξίες μας, και τις ελληνικές και τις χριστιανικές τότε, δώθηκε η ευκαρία στην Τουρκία να εισβάλλει. Και τώρα η έξοδος από αυτή την κρίση πρέπει να είναι έξοδος προς τις ηθικές αξίες πρώτα και τότε θα έρθει και ο τρόπος απελευθέρωσης του τόπου μας” δήλωσε κλείνοντας ο Πανιερώτατος.

Πηγή: Αθανάσιος Θανόπουλος (Romfea)

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post