Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην 1η Πολιτιστική Εκδήλωση της κοινότητας Αγγαστίνας

Χαιρετισμός του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στην 1η Πολιτιστική Εκδήλωση της κοινότητας Αγγαστίνας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΣΤΗΝ 1η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΓΑΣΤΙΝΑΣ

«Η Αγγαστίνα του Πολιτισμού και της Ιστορίας»

Λευκωσία, Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

 

 

Χριστός Ανέστη!

 

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση χαιρετίζω τη σημερινή 1η Πολιτιστική Εκδήλωση της Κοινότητας Αγγαστίνας, η οποία είναι ένας καρπός της αγαστής συνεργασίας του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Αγίας Παρασκευής Αγγαστίνας.

Με διακατέχει χαρά, διότι παρά τον εκτοπισμό και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρώας γης, οι πρόσφυγές μας επιθυμούν με ποικίλους προσφερόμενους τρόπους και μέσα, να διατηρούν και να μεταλαμπαδεύουν την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, με πίστη και αγάπη στον Τριαδικό Θεό. Όλα αυτά με ένα θαυμαστό τρόπο είναι αποτυπωμένα στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας.

Πρόκειται για όλα εκείνα που μάς κράτησαν ριζωμένους στον ελληνορθόδοξο πολιτισμό μας, παρά τον ξεριζωμό το 1974 και οι καθημερινές «σειρήνες του κόσμου τούτου» που επιθυμούν διακαώς, να μας αποπροσανατολίσουν και να ισοπεδώσουν τα πάντα, ό,τι συναποτελεί το χαρακτήρα και εν γένει την ιδιοπροσωπία μας.

Εδώ έρχονται στη μνήμη μου οι τραγικές και αναποτελεσματικές προσπάθειες εξάντλησης της θάλασσας ή «Το νύν, ανταν να τρώ΄την γην, τρώει την γην θαρκέται, μα πάντα τζιείνον τρώεται τζιαι τζιείνον καταλιέται».

Ταυτόχρονα με διακατέχει και συγκίνηση διότι τη δεκαετία 2008-18, ως Επίσκοπος Μεσαορίας, με την ειδική ευθύνη και ευλογία του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Αποστολικής Εκκλησίας μας, ανασύστασης των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας γνώρισα τους εκτοπισμένους μας που εμφορούνται από αγάπη για τον τόπο τους. Μαζί σας εργαζόμαστε όλοι με κοινό σκοπό τη διατήρηση της ενότητας, της μνήμης και της νοσταλγίας της Αγγαστίνας στην κοιλάδα του όμορφου χρυσοπράσινου κάμπο της Μεσαορίας.

Φάρος και πυξίδα οι βουβές και συλημένες Εκκλησίες μας. Η Αγία Παρασκευή με το επιβλητικό καμπαναριό, ο Άγιος Θεράποντας στο κοιμητήριο, παλαιά κέντρο του χωριού, και ο Άγιος Γεώργιος της Μάγκιας, σήμερα ανύπαρκτος.

Το Κοιμητήριο της Αγγαστίνας, στον περίβολο του Αγίου Θεράποντα σιωπηλό διαλαλεί «εις μνημόσυνον αιώνιον», τη φωνή των προγόνων, κληρικών, διδασκάλων, ηρώων της πίστεως και της πατρίδος, πατέρων και αδελφών μας.

Μέσα στη χαρμολύπη των καιρών προσμένουμε, με τις πρεσβείες των Αγίων μας, την ευλογημένη ημέρα της επανεγκατάστασης των παλαιοτέρων και των νεότερων γενεών, σε συνθήκες ελευθερίας, ειρήνης και αξιοπρέπειας.

Ποθούμε με τα χέρια και τον κόπο μας, όπως μάθαμε μέσα στους αιώνες με φιλοτιμία και φιλεργατικότητα, να αναστηλώσουμε και να διαφυλάξουμε ζωντανά τα ιερά μνημεία  της αμωμήτου Ορθοδόξου Πίστεώς μας.

Σας μεταφέρω τις αναστάσιμες πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β΄. Επιδαψιλεύω την ευλογία της Εκκλησίας σε όλους σας, οι οποίοι τιμάται με την παρουσία σας την 1η Πολιτιστική Εκδήλωση, με τίτλο «Η Αγγαστίνα του Πολιτισμού και της Ιστορίας». Συγχαίρω τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και όλων των οργανωμένων συνόλων, την κοινοτάρχη μας κ. Αναστασία Γερολαίμου, την οποία επιθυμώ ακόμη μια φορά να συγχαρώ  για το όραμα της για την Αγκαστίνα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, καθώς και τις  προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει για να διατηρήσει και να συσφίξει περαιτέρω την ενότητα και τη συνεργασία των Αγγαστινιωτών, με σεμνότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ως Πρόεδρος, και μαζί μου τα λοιπά μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Αγίας Παρασκευής Αγγαστίνας, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια των εκτοπισμένων μας να διατηρήσουν με ενότητα και αγάπη τη μνήμη και τη νοσταλγία της πατρώας γης μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι με το επιμελημένο περιεχόμενο της παρούσης Πολιτιστικής Εκδήλωσης, με τις ομιλίες από εκλεκτούς και έγκριτους επιστήμονες ερευνητές, οικείους και φίλους της Αγγαστίνας, θα αναδειχθεί το ήθος, τα έθιμα, οι Χριστιανικές και Ελληνικές παραδόσεις, η ιστορία και ο πολιτισμός της γενικά της Μεσαορίας και ειδικά της κοινότητάς μας Αγγαστίνας.

 

Μετά πολλών εγκαρδίων ευχών

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Πρόεδρος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών

της Κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

Κυριακή του Παραλύτου, 29 Απριλίου 2018.

 

DSC_6298

Print Friendly, PDF & Email

Share this post