1η Πολιτιστική εκδήλωση «Η Αγκαστίνα του Πολιτισμού και της Ιστορίας»

1η Πολιτιστική εκδήλωση «Η Αγκαστίνα του Πολιτισμού και της Ιστορίας»

Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στις 16:30 μμ , πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Καραβιωτών , η 1η Πολιτιστική εκδήλωση « Η Αγκαστίνα του Πολιτισμού και της Ιστορίας »  που διοργάνωσαν από κοινού το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγκαστίνας και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγκαστίνας κα. Αναστασία Γερολέμου  και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας  κ. Γρηγόριος .

Το πρόγραμμα περιλάμβανε  τις πιο κάτω Εισηγήσεις :

  • Αγκαστίνα : Ιστορικά στοιχεία και εκκλησιαστικά μνημεία από τον Δρ.Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου, Βυζαντινολόγο
  • Η συμμετοχή των κατοίκων της Αγκαστίνας στους Ελληνικούς και τους Παγκόσμιους Πολέμους από τον Δρ. Πέτρο  Παπαπολυβίου , Αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Πνευματικοί άνθρωποι από την Αγκαστίνα από τον κ. Αντρέα Κουκουμά , Ιστορικό –Ποιητή

Στην συνέχεια ακολούθησε προβολή ταινίας μικρού μήκους  «Περιδιάβαση στην Αγκαστίνα» του κ. Γιώργου Κουκουμά .

Η εκδήλωση έκλεισε  με έργα Μάνου Χατζηδάκη . Στο τραγούδι ήταν η σολίστ  κ. Τασούλλα Βορκά και στο πιάνο την συνόδευε η κ. Ροδούλα Παναγίδου  .

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πέραν των 200 ατόμων και  τίμησαν με την παρουσία τους Βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, Δήμαρχοι , Κοινοτάρχες , εκλεκτοί προσκεκλημένοι , Αγκαστινιώτες και φίλοι της Αγκαστίνας .

 

************************************************

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΡΟΛΕΜΟΥ

ΣΤΗΝ 1η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΑΣΤΙΝΑΣ

 

Με ιδιαίτερη χαρά  σας καλωσορίζω στην 1η Πολιτιστική εκδήλωση “Η Αγκαστίνα του Πολιτισμού  και της Ιστορίας” που Διοργανώνουμε από κοινού το Κοινοτικό  Συμβούλιο Αγκαστίνας και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίας Παρασκευής  Αγκαστίνας.

Στόχος μας  να καταστεί θεσμός  προς την κοινότητα  μας και κατεπέκταση  της κοινωνίας  μας  γενικότερα.

Με την σημερινή μας  εκδήλωση ευχόμαστε να φυσήξει ένας καινούργιος αέρας  να δοθεί μια νέα πνοή  που θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο   και θα μας φέρει πιο κοντά στις ρίζες   και στους προγόνους μας σε εκείνους που έθεσαν τις βάσεις  κι όρισαν εμάς σήμερα  υπευθύνους να κρατήσουμε  τις μνήμες ζωντανές  για  να μας  κρατήσουν όρθιους μέσα στις  δύσκολες  συνθήκες που περνάει το νησί μας .

Δεν πρέπει να αφήσουμε την μνήμη  μας να ξεθωριάσει , και τους αγώνες αυτών  που θυσιάστηκαν και   αυτών που η τύχη τους  ακόμη αγνοείτε να πάνε χαμένοι  , οφείλουμε αγαπητοί μου να  κρατήσουμε άσβεστο το φως  της ελπίδας και της πίστης  ότι η χώρα μας  σύντομα θα δικαιωθεί  !

Με το πέρασμα του χρόνου έχουν φύγει οι γενιές που έζησαν τη γη μας  , και οι νεότεροι  δεν γνώρισαν τα κατεχόμενα εδάφη μας . Όλοι  γνωρίζουμε  ότι  τα   44 χρόνια κατοχής είναι πολλά όμως πολλά  είναι και αυτά που μας ενώνουν και αυτό το νιώσαμε με την πρόσφατη επίσκεψη μας στο χωρίο μας  , στην Αγκαστίνα μας ! όταν ανηφορίζαμε από την εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής μέχρι το Άγιο Θεράπων απερίγραπτα τα συναισθήματα πολύ φτωχά  τα λόγια .

Όλα αυτά Αγαπητοί  μου , είναι αρκετά   για να γεμίζουν τις ψυχές μας με ελπίδα και να μας κρατούν σήμερα ζωντανούς .

 Η  απλότητα , η  ανιδιοτέλεια στις σχέσεις ,  η αξιοπρέπεια των γερόντων  το χέρι βοήθειας που πρόθυμα έδινε ο ένας στον άλλον ο  καθημερινός σκληρός   αγώνας των ανθρώπων όλα αυτά που ακούγονταν τις προάλλες,  μέσα από τις ιστορίες  για την ζωή που αφήσαμε πίσω μας  ας  δυναμώσουν  και κάνουν την πίστη  μας ακόμη πιο βαθιά για ένα καλύτερο αύριο για ένα καλύτερο μέλλον  με το βλέμμα πάντα στραμμένο στους νέους που θα αντλούν φώτιση  από την ιστορία και τον πολιτισμό  μας και θα συνεχίζουν τους δικούς τους αγώνες !

Κλείνοντας θα ήθελα να  ευχαριστήσω το κάθε ένα σας ξεχωριστά  για την χαρά που μας  δώσατε με την παρουσία σας .

Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στους  καταξιωμένους ομιλητές μας τους κ. κ. Αντρέα Κουκουμά , Δρ. Πέτρο Παπαπολυβίου , και Δρ. Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου  και να τονίσω  ότι η παρουσία τους στην 1η Πολιτιστική μας εκδήλωση << Η Αγκαστίνα του Πολιτισμού  και της Ιστορίας >> μας τιμά ιδιαίτερα  !

Ένα κοινό τους στοιχείο που οφείλω  να υπερτονίσω είναι η Αγκαστινιώτικη τους ρίζα που σίγουρα αυτό μας κάνει ακόμη πιο περήφανους. Θερμά ευχαριστούμε επίσης τον κ. Γιώργο Κουκουμά για την ταινία μικρού μήκους  << Περιδιάβαση στην Αγκαστίνα >>  που θα παρακολουθήσουμε σε πρώτη προβολή σε λίγο.

Τις κυρίες Τασούλα Βορκά και Ροδούλα Παναγίδου για το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης . ‘Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στον ποιητή κ. Ιωσήφ Ιωσιφίδη για την απαγγελία του  ποιήματος του. Και όλους  όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αυτή. Την παρουσιάστρια  της εκδήλωσης  μας  κα. Κούλα Ιωαννίδου.

Θερμές ευχαριστίες  επίσης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για την παραχώρηση των εξαπτέρυγων του Ναού της Αγίας Παρασκευής Αγκαστίνας καθώς και της εικόνας του Αγίου Θεράποντος για την σημερινή μας εκδήλωση .

Στα δύσκολα μα και στα όμορφα μαζί αγαπητοί  μου ,

Πιστοί στην ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες το αυτός ο τόπος, πιστοί στις αξίες και στις ανάγκες του.

Σας ευχαριστώ .

 

Αναστασία Γερολέμου

Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Αγκαστίνας

Λευκωσία , 30 Απριλίου 2018

 

Διαβάστε τον Χαιρετισμό του Επισκόπου Μεσαορίας εδώ…

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post