Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου στη Λάρνακα (19 Σεπτεμβρίου 2018)

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου στη Λάρνακα (19 Σεπτεμβρίου 2018)

Με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, πολιούχου της κατεχόμενης κοινότητας Μακράσυκας, ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι ιερές Ακολουθίες επ΄ ευκαιρία της συπλήρωσης 20 χρόνων από την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου και 10 χρόνων από τα εγκαίνιά του.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος πλαισιωμένος από τον ιερέα της ενορίας π. Δημήτριο Μαππούρα και από ιερείς, οι οποίοι από ευλάβια στους τιμώμενούς Αγίους έσπευσαν στη χάρη τους.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στο κήρυγμά του έκανε αναφορά στα χαρίσματα του Αγίου Ευσταθίου, τονίζοντας ιδιαίτερα την αρετή της υπομονής σαν άλλος Ιώβ της Παλαιάς Διαθήκης. Παρόλες τις δυσκολίες που πέρασε και τα βάσανα που υπέφερε ο Άγιος Ευστάθιος μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγό του Θεοπίστη και τους υιούς τους Αγάπιο και Θεόπιστο, έμεινε σταθερός στην πίστη του.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην περίοδο της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η οποία αποδίδεται (ολοκληρώνεται) στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο Σταυρός από σημείο κατάρας έγινε σημείο ευλογίας και ανάστασης. Γι΄ αυτό ο κάθε χριστιανός πρέπει να κρατήσει το σταυρό του με υπομονή, κουράγιο και πίστη αφού χωρίς το Σταυρό δεν μπορεί να υπάρξει Ανάσταση. Επίσης, ο άγιος Μεσαορίας μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου αλλά και του ποιμενάρχου της επαρχίας, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, με την κανονική άδεια του οποίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Στο τέλος, ευχήθηκε σε όλους όπως του χρόνου να τιμήσουμε τον πολιούχο Άγιο στη Μακράσυκα.

Ακολούθως, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναου, π. Δημήτριος Μαππούρας ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του ανάμεσα στους χωριανούς της Μακράσυκας και εις ένδειξην ευγνωμοσύνης του προσέφερε εικόνα των Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου.

Μετά την αρτοκλασία έγινε λιτάνευση της εικόνος και των ιερών λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου.   

Ακολούθησε πολιτιστική εκδήλωση στον περίβολο της Εκκλησίας από το Σωματείο Μακράσυκας, σε συνεργασία με τον Κοινοτικό Συμβούλιο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή.

 

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post