Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ρωσίας Sergei Stepashin

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Κύπρου με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ρωσίας Sergei Stepashin

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος δέχθηκε σήμερα, 7 Οκτωβρίου 2018, στο γραφείο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, τον πρώην Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergei Stepashin, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο με αφορμή την τέλεση, από κοινού με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Συλλούρη, των εγκαινίων του μνημείου της Αγίας Ελισάβετ της Πριγκιπίσσης, στο προαύλιο του ναού του Αποστόλου Ανδρέα και Πάντων των Ρώσων Αγίων στο Επισκοπειό, που έλαβε χώρα την παρελθούσα Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας.

Κατά τη συνάντηση οι Μακαριώτατος και Stepashin αναφέρθηκαν στους ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού και αντήλλαξαν απόψεις για ζητήματα που απασχολούν τις απανταχού Ορθόδοξες Χριστιανικές κοινότητες, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της  Μεσογείου, για το διαθρησκευτικό διάλογο, καθώς επίσης και για προγράμματα αναβίωσης θρησκευτικών προσκυνημάτων μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια μίας αντίστοιχης που έγινε στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε λήφθηκαν αποφάσεις για συνεργασία στο θέμα των προσκυνηματικών περιηγήσεων Ρωσία –  Κύπρος – Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για την αναβίωση ενός παλαιοτάτου θεσμού, κατά τον οποίο οι προσκυνητές για τους Αγίους Τόπους έκαναν σταθμό στο νησί της Κύπρου πριν την άφιξη στον προορισμό τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Stepashin προέβη στην παρασημοφόρηση του Μακαριωτάτου με το παράσημο της Αγίας Ελισάβετ, για την εν γένει προσφορά του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ορθοδοξία. Ο Αρχιεπίσκοπος αντιπροσέφερε ένα αργυρό αντίγραφο της ψηφιδωτής παράστασης του εκχριστιανισμού του ανθυπάτου Σεργίου Παύλου από τον Απόστολο Παύλο και Βαρνάβα στην Πάφο.

Σύντομα,  συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος για τα θρησκευτικά προσκυνήματα, ώστε να καταστεί η Κύπρος κομβικό σημείο των Ρώσων προσκυνητών. Ως εκ τούτου συμφωνήθηκε περαιτέρω   η αναχώρηση κλιμακίου της Εκκλησίας Κύπρου για Μόσχα, το οποίο θα συνοδεύει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαΐας προέβη στη συνέχεια σε δηλώσεις, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αναβίωση των προσκυνημάτων είναι πολύ σημαντική για τις «αδελφικές χριστιανικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μας».

Υπενθύμισε ότι οι Προσκυνηματικές διαδρομές προς τους Αγίους Τόπους γίνονταν πάντοτε μέσω Κύπρου και ανέφερε πως ο σκοπός είναι να αρχίσουμε ξανά να τοποθετούμε στη διαδρομή προς του Αγίους Τόπους όχι μόνο των Ρώσων προσκυνητών αλλά και των τουριστών που επιθυμούν να προσκυνήσουν στα Ιεροσόλυμα. Επίσης ότι η Κύπρος είναι διάσπαρτη με χριστιανικά μνημεία, προσκυνήματα και αγιάσματα με αυθεντικότητα και ότι «θέλουμε επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο να μάθουν να επισκέπτονται τα χριστιανικά μνημεία της Κύπρου και να γνωρίσουν τον αρχαίο ορθόδοξο πολιτισμό».

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post