Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Philenews (Μέρος β’), Κυριακή 14.10.2018

Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Philenews (Μέρος β’), Κυριακή 14.10.2018

Στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄στο «philenews», ο Μακαριώτατος σχολίασε τη «χαλαρή» ομοσπονδία ως ευσεβή πόθο αποκαλύπτοντας πως ποτέ δεν πίστεψε σε λύση του Κυπριακού μέσω συνομιλιών κι εξήγησε γιατί τώρα εναποθέτει τις ελπίδες του στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μακαριώτατος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε όποιον πρέσβη ήρθε στο γραφείο μου από την ημέρα που ανέλαβα μέχρι σήμερα, του λέω ότι όλη αυτή η κακοδαιμονία που υπάρχει στο Κυπριακό ήταν η αρρωστημένη φιλοσοφία του Ντενκτάς να κάνει τουρκοκυπριακό κράτος στην Κύπρο. Έκανε μεν, αλλά ψευδοκράτος. Αυτό ήταν το λάθος δυστυχώς και ταλαιπώρησε κι εμάς και τους Τουρκοκύπριους.

Οι μισοί Τουρκοκύπριοι έφυγαν. Έφυγαν και αρκετοί δικοί μας πρόσφυγες για το εξωτερικό. Βιαίως ξερίζωσαν τους Τουρκοκύπριους από τις άλλες περιοχές και τους πήγαν στη Βόρεια Κύπρο. Και τους ταλαιπωρούν και τους Τουρκοκύπριους όπως κι εμάς. Πληθυσμό έχει η Τουρκία αρκετό, έφεραν από την Ανατολία πέραν των 300.000, το μάθημά τους το ξέρουν πολύ καλά, γεννοβολούν και καμιά δωδεκάδα παιδιά οι Ανατολίτες, περιμένουν να γίνουν περισσότεροι από εμάς και μία μέρα θα πούνε δημοψήφισμα κι ό,τι πει η πλειοψηφία. Το προγευόμεθα αυτό. Δεν πίστευα ότι έχει λύση το Κυπριακό. Όταν άκουγα «θα λυθεί το Κυπριακό» έλεγα «όνειρα θερινής νυκτός». Δεν πίστευα ποτέ ότι επίκειται λύση του Κυπριακού, γιατί ο Τούρκος ήθελε τούρκικο κράτος στην Κύπρο, δυστυχώς. Και η Τουρκία θέλει και η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Η αρρωστημένη φιλοσοφία του Ντενκτάς. Τώρα με τον Τραμπ, όταν είδα μέσα σε λίγες μέρες ότι «τακτοποίησε» και τον φίλο μου τον Κιμ που περηφανευόταν με τους πυραύλους του και με τα πυρηνικά του κ.λπ., είναι τεχνοκράτης ο άνθρωπος δεν είναι πολιτικός, ό,τι πει το κάνει.

Και λέω αν αυτός αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό θα το λύσει. Γι’ αυτό είπα στον Πρόεδρο: «Ενημερώστε τον σωστά για το Κυπριακό», τουλάχιστον αν αποφασίσει να το λύσει να ‘χει καλή εικόνα να το λύσει σωστά για να «δουλεύει»… Γιατί αν δεν «δουλεύει» η λύση πού ήσουν, πούποτε».

Ο Μακαριώτατος μίλησε και για την πρώτη ορθή απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης στο Κυπριακό:

«Επήρε για πρώτη φορά μια σωστή απόφαση η ελληνική Κυβέρνηση. Τώρα πόσο καιρό θα παραμείνει στις επάλξεις η νυν ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορώ να το ξέρω… Να φύγουν τα τούρκικα στρατεύματα. Θα φύγουν; Είναι μια καλή θέση. Δεν πιστεύω ότι η σημερινή τουρκική Κυβέρνηση μπορεί να συμφωνήσει. Δηλαδή αν δεν έρθει μια υπερδύναμη όπως είναι η Αμερική και να πει συναινώ και πρέπει να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα δεν μπορούμε να τους διώξουμε. Καλή είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και του φίλου μου του Κοτζιά, αλλά ούτε η Ελλάδα μπορεί να διώξει τα τούρκικα στρατεύματα από δω ούτε κι εμείς. Μην ονειροβατούμε… Αν δε φύγουν οι εγγυήσεις και τα τούρκικα στρατεύματα, δεν μπορούμε να δούμε σωστή λύση στην Κύπρο.»
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την αλλαγή πορείας της Τουρκίας που επέλεξε ο Ερντογάν: «Η Τουρκία ενώ για 100 χρόνια είχε ευρωπαϊκή πορεία τα τελευταία χρόνια που ανέλαβε ο Ερντογάν χάραξε πορεία ισλαμική, η οποία δεν αρέσει ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Αμερική, ούτε στη Ρωσία, όμως συνεχίζει παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζει και ο ίδιος και η χώρα του. Κι είναι αρκετά πεισματάρης κι ετσιθελιστής που δεν βλέπω ούτε συνομιλίες ούτε λύση. Μόνο αν επέμβει κάποια υπερδύναμη κι επιβάλει λύση. Λύση με συνομιλίες και λοιπά, χαλαρές ομοσπονδίες γιοκ! Δε νομίζω…».

Γιατί δεν έκλεισα το TVONE 

«Τι χρήματα έχει δώσει η Αρχιεπισκοπή γι’ αυτό το κανάλι, ο Θεός ξέρει ο Παντογνώστης κι εμείς που πληρώναμε. Δεν μου ταίριαζε να το κλείσω, θα έχαναν τη δουλειά τους 100 άτομα και… Ήθελαν και αποζημιώσεις, γιατί όταν το έκλεινα την άλλη μέρα το πρωί έξω από το κάγκελο της Αρχιεπισκοπής θα υπήρχαν όλοι οι υπάλληλοι με τα πλακάτ εναντίον της Αρχιεπισκοπής. Το έβλεπα αυτό το πράγμα. Κάθε χρόνο ζημιώναμε, κάθε χρόνο. Όλες τις εταιρείες που ζημιώνανε τις έκλεισα και η μόνη εταιρεία που ζημίωνε και δεν την έκλεινα ήταν το κανάλι και προσπαθούσα να βρω κάποιον να το συνεχίσει γιατί σκεφτόμουν τους υπαλλήλους.»
Με τα πιο πάνω λόγια ο Μακαριώτατος εξήγησε την απόφασή του γιατί επέλεξε να ενοικιάσει και όχι να κλείσει το ζημιογόνο TVONE και αποκάλυψε τι ζήτησε από τον Σωκράτη Χάσικο: 

«Είχα τρεις προσφορές η καλύτερη ήταν του κύριου Χάσικου και του το΄πα: «Εμελέτησές το καλά το όλο θέμα; Και πρέπει ν’ αναλάβεις και τους υπαλλήλους. Κι αν είναι δυνατόν να μην τους απολύσεις…». Μου είπε «Αν είναι καλοί δεν θα τους απολύσω, αν δεν κάνουν τη δουλειά τους, εγώ είμαι επιχειρηματίας δεν είμαι εκκλησία εγώ. Δεν θα χαριστώ κανενός». Τότε εγώ του είπα: 

«Ναι σ’ αυτό συμφωνώ, αν δεν εργάζονται ασφαλώς δε θα τους κρατήσεις. Κι εγώ απέλυα και προσλάμβανα άλλους. Ως ιδιώτης θα είσαι πιο αυστηρός απ’ ό,τι εμείς πολλές φορές που κάναμε παρά συνείδηση γιατί βλέπαμε τον άνθρωπο και με τα καλά του και προσπαθούσαμε να συμβιβαστούμε…».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Πηγή:philenews.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post