H κωμόπολη της Λύσης Μεσαορίας εορτάζει τον Όσιο Ευφημιανό (14 Νοεμβρίου 2019)
Για άλλη μια χρονιά οι Λυσιώτες θα γιορτάσουν τη μνήμη του Οσίου Ευφημιανού, στην προσφυγιά.
Την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο πανηγυρίζον παρεκκλήσι του Αγίου Ευφημιανού στον Κόρνο, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Στο παρεκκλήσι θα μεταφερθεί η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Χρυσολυσιωτίσσης από τον ι.ν. Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, όπου φυλάσσεται άχρι καιρού.
Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, θα λειτουργήσει ο Λυσιώτης Πρωτ. π. Γεώργιος Καπαρής.
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
*********************************
Ο ναός του Αγίου Ευφημιανού βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά της κωμόπολης της Λύσης (επαρχία Αμμοχώστου) και είναι ένας μικρός μονόχωρος ναός με τρούλο. Σύμφωνα με κτητορική επιγραφή που υπήρχε στη βάση της αψίδας και καταστράφηκε από τους αρχαιοκάπηλους, γνωρίζουμε ότι ο ναός του Αγίου Θεμωνιανού αφιερώθηκε από τον ιερομόναχο Λαυρέντιο, Hγούμενο της μονής του Άγιου Ανδρόνικου. Ο ναός διαστάσεων 7,5 Χ 3,5 μ. (χωρίς την αψίδα) είναι κτισμένος με ακατέργαστους ασβεστόλιθους, δίπλα από συστάδα ευκαλύπτων που αποτελούν όαση στο ερημικό τοπίο.
Ο τεμαχισμός, η κλοπή και η παράνομη εξαγωγή των τοιχογραφιών του Ναού:
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 άρχισαν να παρουσιάζονται στις διεθνείς αγορές εκτός από εικόνες και οι πρώτες αποτοιχισμένες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Η πρώτη ανακάλυψη, μετά των ψηφιδωτών της Κανακαριάς, αφορούσε τις τοιχογραφίες 13ου αιώνα από την αψίδα και τον τρούλο του ναού του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση, που το Ίδρυμα Μenil του Τέξας αγόρασε το 1985 από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο, Aydin Dikmen σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και την Εκκλησία της Κύπρου. Οι τοιχογραφίες αυτές, που χρονολογούνται στο 13ο αιώνα αποτοιχίστηκαν σε 38 τεμάχια με τρόπο επαγγελματικό από ομάδα αρχαιοκαπήλων με επικεφαλής το γνωστό από την υπόθεση του Μονάχου τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν. Με τη συγκατάθεση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, το Ίδρυμα De Μenil έκτισε εκεί μικρό παρεκκλήσιο-μουσείο, στο οποίο τοποθετήθηκαν οι τοιχογραφίες μετά τη συντήρηση και συναρμολόγησή τους που διάρκεσε από το 1984 μέχρι το 1988. Με συμφωνία που υπεγράφτηκε το 1986 και τροποποιήθηκε το1992 μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και του Ιδρύματος Menil, το Ίδρυμα ανέλαβε για περίοδο είκοσι ετών την κηδεμονία των τοιχογραφιών, ως αντάλλαγμα για τα έξοδα επιστημονικής συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών. Με βάση την τελική συμφωνία προβλεπόταν η επιστροφή των τοιχογραφιών στην Κύπρο από το Χιούστον με τη λήξη της συμφωνίας το Φεβρουάριο του 2012.
πηγή: Ίδρυμα Αρχιεπ. Μακαρίου Γ΄