Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Λειτουργίες – Κηρύγματα 29 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2018

Θεραπεία του τυφλού από την Ιεριχόν

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Λειτουργίες – Κηρύγματα 29 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2018

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο συνοικισμό Στροβόλου 3.  

O Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Την επομένη, το πρωΐ, θα λειτουργήσει και κηρύξει στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία. Την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στον Κόρνο. Τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Την επομένη, το πρωΐ, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί. Την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο συνοικισμό Στροβόλου 3. Το Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου 2018, θα λειτουργήσει στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη Ιωάννη. Την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018, θα λειτουργήσει και κηρύξει στην Ιερά Μονή Αγίων Μαρίνης και Ραφαήλ στη Ξυλοτύμπου. Ακολούθως θα προστεί του Μνημοσύνου των πολιτικών κρατουμένων Αμμοχώστου του 1955-59. Τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής στην Κοφίνου, όπου οι εκτοπισμένοι Βατυλιώτες θα εορτάσουν την Αγία Βαρβάρα. Την επομένη, το πρωΐ, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας, όπου οι εκτοπισμένοι Νεοχωρίτες και Τραχωνίτες θα εορτάσουν τον Άγιο Νικόλαο. Την επομένη, το πρωΐ, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού.

Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμανδρίτης Ιωάννης την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μετοχίου Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα. Ακολούθως, θα προστεί του πέμπτου ετήσιου Μνημοσύνου του αειμνήστου προκατόχου του Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα. Τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί. Την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, το εσπέρας, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στη Λευκωσία. Την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λυκαβηττού.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος Ονησιφόρου την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, θα προστεί της ακολουθίας του Εσπερινού και θα κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας. Την επομένη, το πρωΐ, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Το εσπέρας, της ιδίας, θα προστεί της ακολουθίας του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας σε Αγρυπνία στο ιερό Παρεκκλήσιο Παναγίας Παντανάσσης στο Γ.Ε.Ε.Φ. Την Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί.

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

      28 Νοεμβρίου 2018

***********************************************************

Αποστολικό Ανάγνωσμα Ἐφεσ. στ΄ 10 – 17

Πρωτότυπο κείμενο

10 Τὸ λοιπόν, ἀδελφοί μου, ἐνδυναμοῦσθε ἐν Κυρίῳ καὶ ἐν τῷ κράτει τῆς ἰσχύος αὐτοῦ. 11ἐνδύσασθε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸ δύνασθαι ὑμᾶς στῆναι πρὸς τὰς μεθοδείας τοῦ διαβόλου· 12 ὅτι οὐκ ἔστιν ἡμῖν ἡ πάλη πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις. 13 διὰ τοῦτο ἀναλάβετε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ, ἵνα δυνηθῆτε ἀντιστῆναι ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ πονηρᾷ καὶ ἅπαντα κατεργασάμενοι στῆναι. 14 στῆτε οὖν περιζωσάμενοι τὴν ὀσφὺν ὑμῶν ἐν ἀληθείᾳ, καὶ ἐνδυσάμενοι τὸν θώρακα τῆς δικαιοσύνης, 15 καὶ ὑποδησάμενοι τοὺς πόδας ἐν ἑτοιμασίᾳ τοῦ εὐαγγελίου τῆς εἰρήνης, 16 ἐν πᾶσιν ἀναλαβόντες τὸν θυρεὸν τῆς πίστεως, ἐν ᾧ δυνήσεσθε πάντα τὰ βέλη τοῦ πονηροῦ τὰ πεπυρωμένα σβέσαι· 17 καὶ τὴν περικεφαλαίαν τοῦ σωτηρίου δέξασθε, καὶ τὴν μάχαιραν τοῦ Πνεύματος, ὅ ἐστι ῥῆμα Θεοῦ, 

Νεοελληνική Απόδοση

10 Λοιπόν, αδελφοί μου, γίνεσθε ισχυροί και δυνατοί πνευματικώς δια του Κυρίου και δια της ακατανικήτου αυτού δυνάμεως. 11 Ενδυθήτε όλα τα όπλα του Θεού, δια να ημπορήτε να αντισταθήτε εις τας δολίας και πονηράς μεθόδους και παγίδας του διαβόλου. 12 Διότι ο αγών, που έχομεν αναλάβει, δεν είναι αγών προς ανθρώπους με αίμα και σάρκα, αλλά προς τας πονηράς αρχάς και εξουσίας, προς τα πλήθη των πονηρών πνευμάτων, προς τους καταχθονίους κοσμοκράτορας, που κυριαρχούν επί ανθρώπων ευρισκομένων στο βαθύ σκότος του αμαρτωλού τούτου αιώνος. Ο αγών μας διεξάγεται αναντίον των πνευματικών αυτών πονηρών όντων και γίνεται χάριν της κληρονομίας της βασιλείας των ουρανών. 13Δια τούτο πάρετε επάνω σας όλα τα όπλα, που δίνει ο Θεός, δια να ημπορέσετε να αντισταθήτε κατά την ημέραν των πονηρών πειρασμών και κινδύνων, και αφού εκτελέσετε με κάθε ακρίβειαν όλα τα καθήκοντά σας και νικήσετε, να σταθήτε σταθερά εις την θέσιν σας. 14 Σταθήτε, λοιπόν, ακλόνητοι στον αγώνα αυτόν, αφού ζωσθήτε την αλήθειαν, ωσάν την ζώνην που σφίγγουν εις την μέσην των οι πολεμισταί, δια να είναι ευκίνητοι, και ενδυθήτε σαν άλλον θώρακα την δικαιοσύνην, δια να είσθε απρόσβλητοι από τα βέλη της αδικίας και της ιδιοτελείας. 15 Και όπως οι πολεμισταί φορούν εις τα πόδια των υποδήματα, δια να τρέχουν με ασφάλειαν και ευκολίαν, και σεις φορέσατε την ετοιμασίαν, που απαιτεί το Ευαγγέλιον της ειρήνης, δια να κινήσθε με άνεσιν και δραστηριότητα. 16 Μαζή δε με όλα αυτά πάρετε επάνω σας και κρατείτε σταθεράν σαν άλλην ασπίδα την πίστιν, με την οποίαν θα ημπορέσετε να εξουδετερώσετε και σβήσετε όλους τους φλογοβόλους πειρασμούς του πονηρού, που ομοιάζουν με πύρινα βέλη. 17 Και δεχθήτε σαν άλλην περικεφαλαίαν την πεποίθησιν της σωτηρίας (δια να ασφαλίζετε και προφυλάσσετε έτσι τον νουν σας από λογισμούς αμφιβολίας). Παρετε και την μάχαιραν του Αγίου Πνεύματος, η οποία είναι ο άδολος και φωτεινός λόγος του Θεού.

 

Ευαγγελικό Ανάγνωσμα Λουκ. ιη΄, 35 – 43

Πρωτότυπο Κείμενο

35 Ἐγένετο δὲ ἐν τῷ ἐγγίζειν αὐτὸν εἰς Ἰεριχὼ τυφλός τις ἐκάθητο παρὰ τὴν ὁδὸν προσαιτῶν. 36 ἀκούσας δὲ ὄχλου διαπορευομένου ἐπυνθάνετο τί εἴη ταῦτα. 37 ἀπήγγειλαν δὲ αὐτῷ ὅτι Ἰησοῦς ὁ Ναζωραῖος παρέρχεται. 38 καὶ ἐβόησε λέγων· Ἰησοῦ, υἱὲ Δαυῒδ, ἐλέησόν με. 39 καὶ οἱ προάγοντες ἐπετίμων αὐτῷ ἵνα σιωπήσῃ· αὐτὸς δὲ πολλῷ μᾶλλον ἔκραζεν· Υἱὲ Δαυῒδ, ἐλέησόν με. 40 σταθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς ἐκέλευσεν αὐτὸν ἀχθῆναι πρὸς αὐτόν. ἐγγίσαντος δὲ αὐτοῦ ἐπηρώτησεν αὐτόν 41 λέγων· Τί σοι θέλεις ποιήσω; ὁ δὲ εἶπε· Κύριε, ἵνα ἀναβλέψω. 42 καὶ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ· Ἀνάβλεψον· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε. 43καὶ παραχρῆμα ἀνέβλεψε, καὶ ἠκολούθει αὐτῷ δοξάζων τὸν Θεόν· καὶ πᾶς ὁ λαὸς ἰδὼν ἔδωκεν αἶνον τῷ Θεῷ. 

Νεοελληνική Απόδοση

35 Καθώς δε επλησίαζε ο Κυριος εις την Ιεριχώ, ένας τυφλός εκάθητο δίπλα στον δρόμον και εζητιάνευε. 36 Οταν δε ήκουσε τον θόρυβον του λαού που επερνούσε, ερώτησε, τι τάχα είναι αυτά, που ήκουε. 37 Τον επληροφόρησαν δε ότι περνά από εκεί ο Ιησούς ο Ναζωραίος. 38 Και εφώναξε με μεγάλην φωνήν και είπε· “Ιησού, απόγονε του Δαυΐδ, ελέησέ με”. 39 Και αυτοί που επροπορεύοντο, τον επέπλητταν και του έλεγαν να σιωπήση, δια να μη ενοχλή τον διδάσκαλον. Αυτός όμως πολύ περισσότερο εκραύγαζε· “απόγονε του Δαυίδ, ελέησέ με”. 40 Εστάθη δε ο Ιησούς και έδωσε εντολήν να φέρουν τον τυφλόν πλησίον του. Οταν δε αυτός επλησίασε, τον ηρώτησε 41 λέγων· “τι θέλεις να σου κάνω;” Εκείνος δε είπε· “Κυριε, θέλω να αποκτήσω και πάλιν το φως των οφθαλμών μου”. 42 Και ο Ιησούς του είπε· “ανάβλεψε· η πίστις, που έχεις σ’ εμένα, σε έσωσε από την τύφλωσίν σου”. 43 Και αμέσως απέκτησε το φως των οφθαλμών του και γεμάτος χαράν ακολουθούσε τον Χριστόν, δοξάζων τον Θεόν. Και όλος ο λαός, όταν είδε το θαύμα, έδωσε δόξαν στον Θεόν. 

***************************************************

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 – ΙΔ΄ ΛΟΥΚΑ

(Λουκ. ιη΄ 35-43) (Εφεσ. στ΄ 10- 17)

Στις κορυφογραμμές της πίστεως

«Η πίστις σου σέσωκέ σε» Το περιστατικό της θεραπείας του τυφλού που μας διασώζει το ιερό ευαγγέλιο στέλνει πολύ βαθειά μηνύματα γύρω από το θέμα της πίστης, η οποία αποβαίνει σωτήρια για τον άνθρωπο που την εγκολπώνεται στη ζωή του. Πραγματικά, ο τυφλός της περικοπής, όπως αυτή απορρέει μέσα από την ιερή γραφίδα του ευαγγελιστή Λουκά, διέθετε την πίστη εκείνη, η οποία δεν περιορίζεται βέβαια στα στενά όρια της στείρας λογικής, πάνω στην οποία συνήθως στηρίζεται ο άνθρωπος, αλλά επεκτείνεται στην αποδοχή της χάρης του Θεού.

Σωτήρια προσέγγιση

Ο τυφλός εκδηλώθηκε με τρόπο που μαρτυρούσε ότι ήθελε να προσεγγίσει τον Κύριο, όχι από περιέργεια, αλλά ως Σωτήρα. Στεκόταν στην άκρη του δρόμου και ζητούσε τη βοήθεια των ανθρώπων. Μόλις όμως πήρε την πληροφορία ότι περνούσε ο Ιησούς άρχισε να κράζει με δυνατή φωνή: “Ιησού, Υιέ του Δαυϊδ, ελέησόν με”. Με αυτή την κραυγή αναγνώριζε τη Θεότητα του Κυρίου. Μάλιστα, ούτε οι παρεμβολές του πλήθους, το οποίο προσπαθούσε να σταματήσει την προσπάθειά του, δεν στάθηκαν ικανές να τον εμποδίσουν να επιζητεί το έλεος του Κυρίου.

Επιβράβευση

Για την πίστη που εκδήλωσε ο τυφλός ήλθε άμεσα ως ευλογία η επιβράβευση του Κυρίου: “ανάβλεψον, η πίστις σου σέσωκέ σε”. Ο τυφλός θεραπεύτηκε αμέσως. Απέκτησε το πολύτιμο φως που τόσο πολύ στερήθηκε στη ζωή. Ένα θαύμα σίγουρα προκαλεί εντύπωση στον άνθρωπο και γίνεται αιτία για να δοξάζεται ο Πανάγαθος Θεός. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του τυφλού της Ιεριχώ. Μόλις απέκτησε το φως του “ηκολούθει αυτώ δοξάζον τον Θεόν. και πας ο λαός ιδών έδωκεν αίνον τω Θεώ.” Συγκεκριμένα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο τυφλός εκδήλωσε την ευγνωμοσύνη του προς τον Δωρεοδότη Κύριο κάνοντας δύο απλά πράγματα: Τον ακολούθησε στην πορεία του στα

Ιεροσόλυμα και επίσης δόξαζε και υμνούσε τον Θεό. Οι δύο αυτές ενέργειες του ανθρώπου εκείνου που τον συνόδευε για τόσα χρόνια ο πόνος από την ασθένειά του, αποκαλύπτουν με τον πιο τρανταχτό τρόπο το μεγαλείο της πίστης και τα ανεβάσματα που αυτή προσφέρει στον καθένα που την επιδιώκει.

Αγαπητοί αδελφοί, ο σημερινός άνθρωπος συλλαμβάνεται πολλές φορές να τρέχει ασθμαίνοντας με την ψευδαίσθηση ότι από μόνος του μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα στη ζωή του. Όμως φαίνεται τόσο κουρασμένος και ταλαιπωρημένος, επειδή δεν έχει για στήριγμά του την πίστη. Βλέπουμε πολλές φορές να ακολουθεί μια πορεία χωρίς Θεό. Η πορεία όμως αυτή παραμένει και χωρίς ελπίδα και το μόνο που σκορπά είναι η απογοήτευση και τα αδιέξοδα που συνθλίβουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο το πρόσωπο. Ένας είναι ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει και σήμερα τον άνθρωπο στη σωτηρία. Να τον οδηγήσει σε πορεία που θα μπορέσει να αναβλέψει και να εξέλθει από την τραγικότητα που βιώνει καθημερινά. Αυτός ο δρόμος είναι εκείνος που ακολούθησε και ο τυφλός της ευαγγελικής περικοπής. Δηλαδή εκείνος που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αληθινή πίστη, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μένει στην επιφάνεια αλλά κινείται σε βάθος που μετουσιώνεται σε πράξη καθημερινής ζωής. Αυτό επιβεβαιώνει και η αγιασμένη πορεία που ακολούθησαν μεγάλες μορφές που τιμά η Εκκλησία. Τέτοιες είναι ο Αββακούμ ο προφήτης ο Αββακούμ ο όσιος που ασκήτευσε παρά το χωρίον Φτερικούδι, αλλά και ο Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, των οποίων τιμούμε τη μνήμη και ζητούμε τη χάρη. Η πίστη που επέδειξαν επιβεβαιώνει ότι μόνο με αυτή ο άνθρωπος μπορεί ν’ ανεβεί σε αγιασμένα ύψη και να καταξιωθεί όπως ο τυφλός της περικοπής ν’ ακούσει τον χαριτωμένο λόγο του Κυρίου: «Η πίστις σου σέσωκέ σε».

Print Friendly, PDF & Email

Share this post