Επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (7 Δεκεμβρίου 1974)

Επιστροφή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (7 Δεκεμβρίου 1974)

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ψηφιοποιημένο ντοκιμαντέρ του Αρχείου του ΡΙΚ «Ο Μακάριος ζει – η διαφυγή». Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ για ανταλλαγή προγράμματος και αρχειακού υλικού.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1974 ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επιστρέφει στην μεγαλόνησο ύστερα από απουσία τεσσάρων και πλέον μηνών στο εξωτερικό. Μιας απουσίας, αποτέλεσμα του Πραξικοπήματος εναντίον του, το οποίο είχε διενεργηθεί από την Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β΄ στις 15 Ιουλίου του ιδίου χρόνου. Η μακρά απουσία του Αρχιεπισκόπου συμπίπτει με τα υπόλοιπα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, την εισβολή της Τουρκίας, την κατάληψη του 40% του κυπριακού εδάφους και τον ξεριζωμό 200,000 Ελληνοκυπρίων από την γενέθλια γη. Ο Μακαριότατος παρακολουθεί την τραγωδία από μακριά, καταγγέλλει την Άγκυρα από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και πραγματοποιεί σειρά επαφών στο Λονδίνο και την Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα είναι ο τελευταίος σταθμός του πριν από την επιστροφή του στην Κύπρο, όπου τυγχάνει παλλαϊκής υποδοχής, σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 17 Ιουλίου 1976, περιγράφει την διαφυγή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο την ημέρα του Πραξικοπήματος. Μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, περιγράφονται οι συνθήκες και η διαδρομή μέσα από την οποία απομακρύνθηκε ο Αρχιεπίσκοπος από το Προεδρικό και κατέληξε στην Μονή Κύκκου και από εκεί στην Πάφο. Από ερασιτεχνικό ραδιοσταθμό της Πάφου έστειλε το μήνυμα προς τον κυπριακό λαό ότι είναι ζωντανός. Το ντοκιμαντέρ περιέχει σκηνές από το ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ.

Παραγωγός: Αιμιλία Ορφανίδου

Παρουσίαση: Παύλος Παύλου
Διάρκεια: 00:56:10
Όλες οι ηλικίες

Παρακολουθείστε το ντοκιμαντέρ εδώ…

 

Πηγή: ert.gr

Πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα: 07.12.2018

Print Friendly, PDF & Email

Share this post