Αντιφώνηση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την τελετή των εγκαινίων της «Αίθουσας Γλωσσών» στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (29 Ιανουαρίου 2019)

Αντιφώνηση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά την τελετή των εγκαινίων της «Αίθουσας Γλωσσών» στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (29 Ιανουαρίου 2019)

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ «ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΓΛΩΣΣΩΝ»

ΣΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΤΡΙΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

 

Σας ευχαριστώ όλους θερμά για τα επαινετικά Σας λόγια προς το πρόσωπό μου και σας συγχαίρω για τις προσδοκίες και τους οραματισμούς Σας που έχετε για την «Αίθουσα Γλωσσών», που εγκαινιάζουμε με τη βοήθεια του Θεού την εύσημη αυτή ημέρα.

Η Εκκλησία, αγαπητοί μου, ταυτίστηκε με την έννοια της Παιδείας δηλαδή της Αγωγής των ψυχών του ποιμνίου της, μέσω των ιερών γραμμάτων, από της συστάσεως αυτής, δηλαδή από της ημέρας της Πεντηκοστής, την εικόνα της οποίας πολύ προσφυώς τοποθέτησε στην αίθουσα αυτή η Διευθύντρια του Σχολείου κυρία  Σοφία Ιωάννου.

Αυτό τον ουσιαστικό ρόλο της Αγωγής η Εκκλησία, ως «τιθηνοῦσα Μήτηρ» του λαού μας, τον κράτησε σε πολύ ψηλό βαθμό, ιδιαίτερα κατά τους μακρούς και σκοτεινούς αιώνες της σκλαβιάς του ποιμνίου της είτε από ομόθρησκους είτε από αλλόθρησκους κατακτητές.

Από το χρέος αυτό εμπνεόμενος ο αοίδιμος εθνομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ίδρυσε το Σχολείο αυτό, το οποίο αφιέρωσε «τῇ πανσωστικῇ ἁγίᾳ Τριάδι»,  προκειμένου οι φερέλπιδες νέοι της σκλαβωμένης μας πατρίδας «νὰ διδάσκωνται τὴν πάτριον πίστιν αὐτῶν, τὸ μόνον προτιμότατον καὶ ἀναγκαιότατον, καὶ νὰ ἐκπαιδεύωνται ἐνταυτῷ, {ώστε} νὰ γίνωνται ἄνδρες θεοσεβεῖς, φρόνιμοι, πολιτικοί, χρηστοήθεις, δίκαιοι, φιλοπάτριδες…». Και πράγματι, η τότε ονομαζόμενη «Ελληνική Σχολή»   αναδείχτηκε στη συνείδηση του Έθνους ως «Φάρος τηλαυγής του Ελληνισμού». Μεγάλες προσωπικότητες, όλων των Επιστημών, ανάμεσα στις οποίες ο Εθνάρχης Μακάριος Γ΄ και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄, αποφοίτησαν από το ευκλεές τούτο ίδρυμα και υπηρέτησαν ποικιλότροπα την πατρίδα μας και την οδήγησαν στο  ένδοξο έπος του 55-59.

Σήμερα, το Παγκύπριο Γυμνάσιο έχει χρέος ιστορικό  να ακολουθήσει την εκπαιδευτική πορεία που θεμελίωσε η Εκκλησία, μέσω του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και οικοδόμησαν  οτρηροί Εκπαιδευτικοί. 

Θέλω να πιστεύω ότι, οποιαδήποτε και αν είναι τα εκ της Εσπερίας νεοτερίζοντα ρεύματα, εσχάτως ανεπίτρεπτα,  το Παγκύπριο δεν θα αποστεί από την αρχική πνευματική του δομή και στοχοθεσία που είναι η καλλιέργεια των ψυχών των τροφίμων του, μέσω  του κλασικού μας Πολιτισμού, των κειμένων του ευαγγελικού λόγου και των άλλων  μαθημάτων, τα οποία προνοεί το αναλυτικό πρόγραμμα.

Προσωπικά, ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου δεν θα παύσω ποτέ να περιβάλλω το λαμπρό τούτο  φυτώριο της ελληνικής μας Παιδείας με τη δέουσα αγάπη και να το βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις για την πνευματική του καλλιέργεια και πρόοδο.

Συνωδά προς τα εκκλησιαστικά μου χρέη, προς τις ιστορικές μας παραδόσεις και προς το ύψιστο χρέος μας προς την Παιδεία και τα άλκιμα Νιάτα μας, ασμένως, ανταποκρίθηκα προς το αίτημα του Παγκυπρίου να ενισχύσω οικονομικώς την προσπάθεια για τη δημιουργία της «Αίθουσας Γλωσσών».

Η πράξη μου αυτή είναι καρπός της εκκλησιαστικής αγωγής που βίωσα κι εγώ, ως διάδοχος του αοιδίμου Μητροπολίτου Πάφου Ιακώβου Αντζουλάτου, των Αρχιεπισκόπων Κυπριανού και Μακαρίου και όλων των προκατόχων μου, οι οποίοι πολυειδώς και πολυτρόπως ευεργέτησαν την Ελληνική Παιδεία.

Η φιλεκπαιδευτική μου στάση είναι, ακόμη, καρπός της αγωγής που, ως φοιτητής της Θεολογικής Σχολής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βίωσα, βλέποντας και θαυμάζοντας όλα εκείνα τα ιδρύματα του Ελληνισμού οικοδομήθηκαν με μεγάλες δωρεές, όπως είναι η Σιναία Ακαδημία, η Εθνική μας Βιβλιοθήκη, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ζάππειο κ.ά.

Η μόνη παράκληση την οποία επιθυμώ να εκφράσω αυτή τη στιγμή είναι να ληφθεί η δέουσα πρόνοια, ώστε να διδάσκεται στην «Αίθουσα Γλωσσών» και το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, μέσω κειμένων του Ευαγγελίου και των Μεγάλων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας, τα οποία θα επιλέξουν αρμόδιοι Φορείς του Υπουργείου Παιδείας και του διδακτικού Προσωπικού. Με τον τρόπο αυτό οι οραματισμοί του αοιδίμου ιδρυτού της Σχολής εθνομάρτυρος Κυπριανού, θα γίνουν μια πραγματικότητα∙ και οι μαθητές μας θα γεύονται με θαυμασμό, αφ’ ενός μεν τον πλούτο της «γλώσσας των θεών» αφ’ ετέρου δε τους ουράνιους λόγους του Σαρκωθέντος Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, ώστε «οἱ σπουδάζοντες ἐν αὐτῇ νέοι{φέρειν} καρποὺς ἀρετῆς ».

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους ευγενικούς εκπαιδευτικούς σας οραματισμούς.

 

Ευχέτης προς Κύριον

† Ο Κύπρου Χρυσόστομος

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

29 Ιανουαρίου 2019.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post