Επαρχιακή Ημερίδα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων Αμμοχώστου (18 Μαρτίου 2019)

Επαρχιακή Ημερίδα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων Αμμοχώστου (18 Μαρτίου 2019)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019, για 4η συνεχόμενη χρονιά η Επαρχιακή Ημερίδα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων Αμμοχώστου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων, το οποίο οργανώνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, υπό την καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Οι παρουσιάσεις της Ημερίδας έγιναν μέσα στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με Χαιρετισμό από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο. Ακολούθως ο  κ. Μιχάλης Λοϊζίδης (Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης) ανέγνωσε τον Χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη. Τον Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη της Ημερίδας «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας. Από το παρελθόν στο παρόν και ατενίζοντας το μέλλον».

Η Ημερίδα μοιράστηκε σε δύο συνεδρίες παρουσιάσεων μεταξύ των οποίων υπήρξε διάλειμμα, κατά το οποίο οι μαθητές μπόρεσαν να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις από τις εμπειρίες που βίωσαν κατά τη διάρκεια των προσκυνημάτων που πραγματοποίησαν.

Κατά την πρώτη συνεδρία το Λύκειο Παραλιμνίου έκανε την παρουσίασε με θέμα: «Παρεκκλήσιον Αγίου Ανδρονίκου και Αθανασίας στο Λιοπέτρι. Στις ρίζες της εικονογραφικής παράδοσης». Ακολούθως, η Τεχνική Σχολή Παραλιμνίου σε συνεργασία με το Liceum Plastynze του Grudjiadz της Πολωνίας παρουσίασαν τα «Ασκητήρια στο Κάβο Γκρέκο».

Τη δεύτερη συνεδρία την ξεκίνησε το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, το οποίο παρουσίασε τις «Εκκλησίες της Παναγίας στην Καρπασία». Το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων Πάνου Ιωάννου συνέχισε με «Περιήγηση σε τέσσερα εξωκλήσια της περιοχής Κοκκινοχωρίων. Τέλος, το Γυμνάσιο Παραλιμνίου παρουσίασε το «Ησυχαστήριο του Αγίου Επιφανίου στην Αγία Ναπα».

Οι εντυπώσεις των μαθητών ήταν πολύ θετικές αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν παρουσιάσεις οπτικοακουστικού περιεχομένου έπειτα από δική τους προσωπική και βιωματική εμπειρία στα μνημεία που μελέτησαν. Αυτό τους έδωσε ακόμη περισσότερο να έχουν επίγνωση της αξίας του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της Κύπρου.

Στο τέλος της Ημερίδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της καρποφόρας δραστηριότητας: το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και βέβαια τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου για την οργάνωση και τη φιλοξενία.     

 

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post