Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, στην εκδήλωση «Χρέος Τιμής στον Ηρωικό Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου» (Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019)

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, στην εκδήλωση «Χρέος Τιμής στον Ηρωικό Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου» (Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019)

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη,
στην εκδήλωση «Χρέος Τιμής στον Ηρωικό Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου»
(Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 ώρα 20:00 ΠΑΟΚ Κυθρέας)

Θεοφιλέστατε,
Σεβαστοί Συγγενείς του ήρωα,
Σεβαστοί συναγωνιστές και συμπολεμιστές του ήρωα,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη τιμή για μένα να παρευρεθώ στην εκδήλωση τιμής για τον ήρωα ταγματάρχη Τάσο Μάρκου.

Τον άνθρωπο, ο οποίος υιοθέτησε τις αρχές και αξίες του Ελληνισμού, τον υποδειγματικό ηγέτη που ακολουθώντας το δρόμο του χρέους και της τιμής, κατέστη διαχρονικό πρότυπο ηρωισμού, αρετής και ανθρωπιάς.

Ο Τάσος Μάρκου είναι αναντίλεκτα μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας.

Παρών σε όλα τα προσκλητήρια της Κύπρου, παρών σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας. Παρών και στο εθνικό προσκλητήριο της ΕΟΚΑ! Συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις. Πολύ νωρίς οι αποικιοκρατικές δυνάμεις πληροφορούνται για τη δράση του και τον καταζητούν. Ο ίδιος, διαφεύγει της σύλληψης και φυγαδεύεται από την Οργάνωση στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1956.

Μετά τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα, αναχώρησε για την Αθήνα, για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Τον Αύγουστο του 1959 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έδωσε τον τιμημένο όρκο του Έλληνα αξιωματικού.

Ακολούθησε μια περίοδος κατά την οποία υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέχρι να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο το 1961, για να ενταχθεί στο νεοσύστατο Κυπριακό Στρατό με το βαθμό του Λοχαγού.

Σταθμός στη ζωή του, ο Μάιος του 1963, όταν και νυμφεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Μαίρη, η οποία χάρισε στο νεαρό λοχαγό τα δύο του πολυαγαπημένα παιδιά, την Άντρη και τον Πάρη.

Δύο παιδιά που τιμούν και με το παραπάνω το όνομα του δοξασμένου πατέρα τους. Ο Πάρης, συνεχίζει την παράδοση και σήμερα με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη υπηρετεί την Εθνική Φρουρά, βαδίζοντας στα χνάρια του θρυλικού Τάσου Μάρκου.

Μετά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, μέσα στο καμίνι θανάτου που επέφερε η τουρκική εισβολή, ο ήρωας Τάσος Μάρκου πιστός στο καθήκον πολέμησε μέχρις εσχάτων, προσθέτοντας με τον ηρωισμό του χρυσές σελίδες στη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία.

Δε γύρισε ούτε στιγμή την πλάτη στην υπεράσπιση της πατρίδας. Παρέμεινε πιστός στο χρέος του, τηρώντας ευλαβικά τον όρκο του Έλληνα αξιωματικού, αρνούμενος τη φυγή και την υποχώρηση.

Κυρίες και κύριοι,
Σε όλες τις κρίσιμες ώρες που διήλθε η πατρίδα μας, ο μεγάλος αγωνιστής ήταν παρών, σφραγίζοντας όχι μόνο με την παρουσία του, αλλά και με την ενεργό συμμετοχή του όλα τα γεγονότα.

Στεκόταν ακλόνητος βράχος στο πλευρό των ανδρών του, ενώ στις επικίνδυνες αποστολές αναλάμβανε προσωπικά τον πιο επικίνδυνο ρόλο.

Υπερήφανος, προσωποποίησε το μεγαλείο του αναστήματος του Ελληνισμού και σήκωσε στους ώμους του το βάρος της ύψιστης ευθύνης έναντι της πατρίδας και της ιστορίας.

Η πολιτεία ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της προσφοράς του ήρωα, αποφάσισε την προαγωγή επ’ ανδραγαθία στο βαθμό του Υποστράτηγου και απέδωσε σ΄ ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, στην Κλήρου, το όνομά του, ονομάζοντάς το «Στρατόπεδο Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου».

Επιπλέον, σε αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ζητήσω όπως εγκριθεί προσχέδιο Κανονισμών «περί Στρατιωτικών Μεταλλίων», όπου μεταξύ άλλων προνοείται να απονέμεται στους εν ενεργεία Αξιωματικούς μετάλλιο στρατιωτικής αξίας με την επωνυμία «Τάσος Μάρκου», για ευδόκιμη υπηρεσία 25 ετών.

Γι’ αυτό και το παράδειγμά του ήρωα Τάσου Μάρκου που τιμούμε απόψε, θα αποτελεί πάντοτε φάρο που θα καθοδηγεί τα βήματά μας σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων.

Σήμερα, σαράντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η προσφορά και η θυσία των ηρώων μας, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Ενωμένοι και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θα πρέπει σήμερα με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ αλλά και ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες, καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προκλητική αυτή ενέργεια, συνιστά πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Επιπλέον, θέτει σε κίνδυνο την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών της Περιοχής. 

Ενδεικτική είναι και η έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε αργά σήμερα το μεσημέρι και η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο επικριτική που έχει εκδοθεί από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το 2005. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται συνέχεια στις εργασίες για αναβάθμιση της Τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, καταγράφεται διολίσθηση της Τουρκίας από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα σε τομείς θεμελιωδών ελευθεριών.

Σε σχέση με το Κυπριακό, η έκθεση επαναλαμβάνει και τονίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας την ευθύνη της Τουρκίας στα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κυρίες και κύριοι,
Χρειαζόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό. Απαιτείται από όλους μας να βάλουμε την Κύπρο μας πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας. Άλλωστε, σε πρόσφατη απόφαση το Εθνικό Συμβούλιο, διαμήνυσε ομόφωνα πως χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

Βέβαια, η εξεύρεση λύσης που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και η απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος.

Παράλληλα, θεωρώ υποχρέωσή μου, με την ευκαιρία που βρίσκομαι μαζί σας να σας μεταφέρω για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση, αλλά και την προσήλωση της κυβέρνησης στον αγώνα για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.

H επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων και του δράματος που βιώνουν όλες οι οικογένειές τους, για περισσότερο από τέσσερεις δεκαετίες, αποτελεί για την κυβέρνηση ύψιστη προτεραιότητα. Είναι πάγια η θέση μας, ότι η κάθε οικογένεια δικαιούται να πληροφορηθεί για την τύχη του αγαπημένου της προσώπου με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία.

Για να προχωρήσει το πρόγραμμα διερεύνησης και εκταφών, απαιτείται ειλικρινής συνεργασία και επιβάλλεται η Τουρκία να συμβάλει ενεργά στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και να της παρέχει την αναγκαία συνδρομή για την επίτευξη αποτελεσμάτων, όπως είναι ο εντοπισμός μαζικών χώρων ταφής, μέσω της εξασφάλισης πληροφοριών και στοιχείων από τα αρχεία του Τουρκικού στρατού, αλλά και πληροφορίες που αφορούν στις σκόπιμες μετακινήσεις των οστών από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο Έλληνας όταν είναι ενωμένος μεγαλουργεί. Την περίοδο που διανύουμε, μόνο με ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Γι’ αυτό και η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης δεν αποτελεί μόνο οφειλόμενη τιμή και κατάθεση της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας στον ήρωα Τάσο Μάρκου. Αποτελεί ταυτόχρονα υπόμνηση και κάλεσμα ευθύνης για συνέχιση του αγώνα για δικαίωση της πατρίδας.

Για να πορευτούμε στο δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος που αυτός χάραξε το παράδειγμα του ήρωα Τάσου Μάρκου φωτίζει τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Εύχομαι από καρδιάς οι προσπάθειες που καταβάλλονται, να οδηγήσουν σύντομα στη διευκρίνιση της τύχης του όπως και όλων των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post