Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία του νέου Μητροπολίτη Κιτίου από τον λαό της Λάρνακας

Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία του νέου Μητροπολίτη Κιτίου από τον λαό της Λάρνακας

Εκ του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου

 

Ημέρα εκλογών σήμερα στην Λάρνακα αφού κλήρος και λαός καλούνται να ψηφίσουν τον εκλεκτό τους για τον Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου. Με το πέρας της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, σήμερα Κυριακή, Στ΄ Ματθαίου, ξεκίνησε ομαλά η πρώτη φάση των εκλογών, με τον λαό να αξιοποιεί το προνόμιο που τού παρέχει το Καταστατικό της Εκκλησίας Κύπρου και να καλείται να αναγράψει τον εκλεκτό του για τη διαποίμανση της ιστορικής μητροπόλεως Κιτίου.  

Από τη σημερινή ψηφοφορία θα προκύψει το Τριπρόσωπο, οι τρεις πρώτοι δηλαδή κληρικοί που πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με το άρθρο του Καταστατικού της Εκκλησίας Κύπρου, και που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, που το όνομά τους δηλαδή θα βρεθεί στα περισσότερα σφραγισμένα λευκά έντυπα που δίδονται στους ψηφοφόρους ως ψηφοδέλτια. Έγκυρο θεωρείται το ψηφοδέλτιο που έχει ένα μόνο όνομα.

Η ψηφοφορία ήδη άρχισε στις 10 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 5 μ.μ. Μεταξύ των ωρών 1 μ.μ. και 2 μ.μ. Θα υπάρξει διάλειμμα. 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφερείας Κιτίου και οι διαμένοντες μονίμως, από ενός τουλάχιστον έτους, στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Κιτίου, πλην των προσφύγων.

Κάθε ψηφοφόρος λαμβάνει ένα λευκό χαρτί με σφραγίδα και σ’ αυτό θα πρέπει να αναγράψει τον εκλεκτό του, ένα μόνο όνομα δηλαδή, για τον θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή τα ονόματα των υποψηφίων, αφού δεν υπάρχουν επισήμως υποψήφιοι, ώστε να επιλέξει κάποιο από αυτά.

Οι όποιες ενστάσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούν να υποβληθούν στον Τοποτηρητή και να εξεταστούν εντός τριών ημερών μετά τις εκλογές (μέχρι τις 30 Ιουλίου).  

Την Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, έχει ορισθεί όπως συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος, η οποία θα επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, θα εξετάσει τις ενστάσεις και θα καταρτίσει το Τριπρόσωπο. Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος θα ψηφίσει και θα εκλέξει οριστικά ένα από τους τρεις ως τον νέο Μητροπολίτη Κιτίου. Νέος Μητροπολίτης θα εκλεγεί ο κληρικός εκείνος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post