«Είναι μια κατάσταση απαράδεκτη», τόνισε στον «Φ» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σχολιάζοντας το χθεσινό ρεπορτάζ για τη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», που έχει έδρα στην κατεχόμενη Κερύνεια.
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι οι Ρώσοι στην περιοχή είναι παράνομα εγκατεστημένοι και πολλοί πρέπει να έχουν καταλάβει ελληνοκυπριακές περιουσίες. Αυτό, επεσήμανε, είναι το μείζον. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο ιερέας Αλεξέι Ιβανόφ είναι αντικανονικός και δεν ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωσίας. Για τον μητροπολίτη Αγαθάγγελο, που τον χειροτόνησε, είπε ότι και αυτός δεν πρέπει να ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωσίας.
Σε ερώτηση αν επικοινώνησε με το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε αρνητικά. «Θα θέσω το θέμα στην Ιερά Σύνοδο στις 5 Σεπτεμβρίου και θα εκδώσουμε ανακοίνωση», είπε.
Αν και οι Ρώσοι στα κατεχόμενα βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο, τους διαμηνύθηκε ότι μπορούν να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές και να τελείται θεία λειτουργία από ρωσόφωνους ιερείς. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι ζητήθηκε από τον Ερντογάν βοήθεια για επιδιορθώσεις ναών και διευκόλυνση τέλεσης λειτουργιών, πιο συχνά από όσο γίνεται, από κληρικούς της Εκκλησίας Κύπρου. Ανταπόκριση, πρόσθεσε, δεν υπήρξε. Επίσης, έδειξε να είναι δυσαρεστημένος, γιατί δεν βρήκε τη συμπαράσταση που ανέμενε από το Πατριαρχείο Μόσχας.
Ζητήσαμε με ηλεκτρονικό μήνυμα σχολιασμό του χθεσινού ρεπορτάζ από τον μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, αλλά ουδεμία απάντηση λάβαμε.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, όμως, κοινοποίησε στον «Φ» επιστολή του Τμήματος Εκκλησιαστικών Εξωτερικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, του οποίου πρόεδρος είναι ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος επισκέπτεται συχνά την Κύπρο. Η τελευταία επίσκεψη και συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, στην οποία συνοδευόταν από τον Ρώσο πρέσβη, ήταν το Σάββατο 8 Ιουνίου.
Η επιστολή, που κοινοποιήθηκε στον «Φ», έχει ημερομηνία 4.2.2019 και παραλήπτη τον κληρικό Pavel Povalyaev της ενορίας Αγίου Νικολάου Λεμεσού. Η επιστολή έχει τον τίτλο «Βεβαίωση» και σε αυτήν αναφέρεται ότι το ΤΕΕΣ βεβαιώνει ότι ο Αλεξέι Ιβανόφ (έτος γέννησης 1973), «ο οποίος αποκαλεί εαυτόν κληρικό της «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Εξωτερικού» και ότι είναι επικεφαλής στην ενορία της πόλης της Κερύνειας, δεν είναι ούτε υπήρξε ποτέ κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, δεν έχει κανονική χειροτονία και δεν είναι σε κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία».
Πάντως, στη βεβαίωση δεν γίνεται αναφορά στον μητροπολίτη Αγαθάγγελο, ο οποίος τον χειροτόνησε στην Κερύνεια. Ο κ. Αγαθάγγελος έχει τον τίτλο μητροπολίτης Νέας Υόρκης και Ανατολικής Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος Ταυρίδας και Οδησσού και πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκόπων και της Συνόδου της ROCOR. Η ROCOR ιδρύθηκε το 1926 στη Διασπορά, σε αντίδραση προς το σταλινικό καθεστώς, αλλά το 2007 αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο Μόσχας.
Χθες το μεσημέρι, στείλαμε στον κ. Αγαθάγγελο ηλεκτρονικό μήνυμα, στο οποίο υποβάλαμε το ερώτημα πότε ήταν στο «βόρειο τμήμα», ποια σχέση έχει με το Πατριαρχείο της Μόσχας και τον Πατριάρχη Κύριλλο. Επίσης, του ζητήσαμε, επειδή υπάρχει και άλλος μητροπολίτης Αγαθάγγελος στην Οδησσό (Πατριαρχείο Μόσχας), το κατά κόσμον όνομα και επώνυμό του. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε έρθει απάντηση.
Εκκλησιαστική πηγή υπέδειξε χθες στον «Φ» ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θα μπορούσε να σταματήσει τη λειτουργία της αυτοαποκαλούμενης Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Κύπρου.
Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι «οι επίσημοι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο είναι σταλμένοι να τελούν λειτουργίες για ρωσόφωνους Ορθόδοξους κατοίκους στη Μητρόπολη της Λεμεσού και στη Μητρόπολη της Τριμυθούντος της Εκκλησίας Κύπρου. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα συμπεριφέρεται με σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου και καθοδηγείται από την αρχή της απόλυτης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κύπρου στο κανονικό έδαφός της, που επεκτείνεται σε όλο το νησί».
Πηγή: www.philenews.com