Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου της εντός των τειχών Λευκωσίας (2-3 Νοεμβρίου 2019)

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου της εντός των τειχών Λευκωσίας (2-3 Νοεμβρίου 2019)

Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Κασσιανού Λευκωσίας Μέγας Εσπερινός επί τη ανακομιδή των ιερών λειψάνων του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια  της τουρκικής εισβολής το 1974 και δεν επιτρέπεται από τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής η πρόσβαση στο ναό.

Σήμερα στον ιερό ναό Αγίου Κασσιανού φυλάσσεται αντίγραφο της μεγάλης εικόνας του Αγίου Γεωργίου που κατάφεραν να σώσουν στρατιώτες και βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στις αρετές του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, που άντεξε μπροστά στα βάσανα των ειδωλολατρών και πέρασε από το μαρτύριο του αίματος και παράλληλα μίλησε για το μαρτύριο της συνειδήσεως με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο κάθε άνθρωπος αδιαλείπτως. Επίσης, υπενθύμισε το λόγο για τον οποίο οι κάτοικοι της Παλαιάς Λευκωσίας τιμούν τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου στον ιερό ναό Αγίου Κασσιανού και τόνισε τη σημασία και το χρέος της διατήρησης της μνήμης και της νοσταλγίας των πατρικών μας εδαφών και παραδόσεων.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Δέηση για τους κατοίκους της Παλαιάς Λευκωσίας, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα.

Οι εκκλησιαστικοί Επίτροποι του Αγίου Γεωργίου κέρασαν τους πιστούς και ευχήθηκαν σύντομα να ζήσουμε την απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας και την επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Διάκονος Ανδρέας Ματέι

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου 

****************************************************************

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Γεωργίου παλαιάς Λευκωσίας σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Κασσιανού εορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο 2 και 3 Νοεμβρίου 2019 και προσκαλούν τους κατοίκους της παλαιάς Λευκωσίας και όλους τους πιστούς στον εορτασμό.

Το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, στις 4.30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι. ν. Αγίου Κασσιανού και την Κυριακή, ανήμερα της εορτής της ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου θα τελεστεί όρθρος και Θ. Λειτουργία στον ίδιο ι. Ναό, όπου φυλάσσεται αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Γεωργίου, η οποία φυγαδεύτηκε στην Μονή Μαχαιρά κατά την διάρκεια του πολέμου τον Ιούλιο του 1974.

Του Εσπερινού θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο λόγο

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Εκκλησιαστικό Επίτροπο Στυλιανό Παπαντωνίου στο τηλέφωνο 99444426

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κασσιανού

Print Friendly, PDF & Email

Share this post