Οι εκτοπισμένοι της Ενορίας Νεαπόλεως – Κωνσταντίας εόρτασαν τον Απόστολο Ανδρέα στην προσφυγιά (29-30 Νοεμβρίου 2019)

Οι εκτοπισμένοι της Ενορίας Νεαπόλεως – Κωνσταντίας εόρτασαν τον Απόστολο Ανδρέα στην προσφυγιά (29-30 Νοεμβρίου 2019)

Οι εκτοπισμένοι της Ενορίας Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως-Κωνσταντίας εόρτασαν και φέτος τον προστάτη Άγιό τους στην προσφυγιά.

Το εσπέρας της Παρασκευής, 29 Νοεμβρίου 2019, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής, Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, Συνοικισμό ΙΙΙ Στροβόλου. Των ιερών ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Απόστολο, ο οποίος αρχικά ήταν μαθητής του τελευταίου προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, και ακούγοντας το κήρυγμά του ανέμενε κι εκείνος τον ερχομό του Μεσσία, ο Οποίος θα έφερνε τη σωτηρία του κόσμου. Γι΄ αυτό και στα αναγνώσματα του Εσπερινού, από την Α΄ Καθολική Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου, αλλά και στα ψαλλόμενα τονίζεται αυτή η προσδοκία που είχαν οι Προφήτες να δουν τον Μεσσία, του Οποίου την κλήση πρώτος την άκουσε ο τιμώμενος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος. «Πρῶτον τῶν ὀρεκτῶν εὑρηκώς, δι’ εὐσπλαγχνίαν τὴν ἡμῶν περικείμενον, Ἀνδρέα θεόφρον φύσιν, συνανεκράθης αὐτῷ, διαπύρῳ πόθῳ τῷ συναίμονι, βοῶν· Ὃν ἐκήρυξαν, οἱ Προφῆται, ἐν Πνεύματι, εὕρομεν δεῦρο, ταῖς αὐτοῦ ὡραιότησι, καταθέλξωμεν, καὶ ψυχὴν καὶ διάνοιαν, ὅπως φωταγωγούμενοι, αὐτοῦ ταῖς λαμπρότησι, νύκτα τῆς πλάνης καὶ σκότος, τῆς ἀγνωσίας διώξωμεν, Χριστὸν εὐλογοῦντες, τὸν παρέχοντα τῷ κόσμῳ, τὸ μέγα ἔλεος» (Απόστιχα της εορτής). Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε και στο ευαγγελικό ανάγνωσμα που διαβάστηκε κατά τη Θεία Λειτουργία και ιδιαίτερα στα λόγια του Κυρίου προς τον Φίλιππο και τον Ναθαναήλ:  «Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἀπ’ ἄρτι ὄψεσθε τὸν οὐρανὸν ἀνεῳγότα, καὶ τοὺς ἀγγέλους τοῦ Θεοῦ ἀναβαίνοντας καὶ καταβαίνοντας ἐπὶ τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου» (Ιν. α΄ 52). Αυτό το θαυμάσιο γεγονός το ζούμε καθημερινά μέσα στην Εκκλησία και εξαιρέτως στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Επίσης, μετέφερε τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Τέλος, ευχήθηκε όπως με τις πρεσβείες του Αποστόλου Ανδρέα να ζούμε πάντοτε αυτή την χαρά και ευλογία και να είναι αντίδοτο σε οτιδήποτε εκ του κόσμου τούτου προσπαθεί να μας πληγώσει ή να μας στενοχωρήσει.

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού έγινε λιτανεία της εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα πέριξ του Ιερού Ναού.

Διακ. Ανδρέας Ματέι
Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

************************************************

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανακοινώνει ότι η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Ανδρέα της Ενορίας Νεαπόλεως-Κωνσταντίας, το Σωματείο «Ολυμπιάς» Νεαπόλεως και η Κοινοτική Αρχή του προαστίου Νεαπόλεως σάς προσκαλούν στον εορτασμό του Αποστόλου Ανδρέα 29-30 Νοεμβρίου 2019.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 29 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 4:30 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο θα χοροστατήσει και κηρύξει η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, Συνοικισμό Στροβόλου ΙΙΙ.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, ανήμερα της εορτής, θα λειτουργήσει και κηρύξει ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος στον ίδιο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Καλούνται οι εκτοπισμένοι της Ενορίας Νεαπόλεως-Κωνσταντίας και όσοι τιμούν τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα να συμμετάσχουν στον εορτασμό.

Για πληροφορίες, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να μιλήσουν με το μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής κ. Κυριάκο Κυριάκου, τηλ. 99482792.

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Ανδρέα Νεαπόλεως-Κωνσταντίας.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post