Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Ναό της γενέτειράς του

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον πανηγυρίζοντα Ναό της γενέτειράς του

Στον πανηγυρίζοντα βυζαντινό μονόκλιτο μετά τρούλου ιερό ναό, του 15ου αιώνος, ο οποίος τιμάται στη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, στη γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, Τάλα Πάφου, τελέστηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος τού Μακαριωτάτου, με τη συμμετοχή κλήρου και πλήθους λαού τής Πάφου.

Τα αναλόγια κόσμησαν με την ηδύμολπες φωνές τους μέλη τής βυζαντινής μουσικής σχολής της Πάφου υπό την διεύθυνση τού πρωτοψάλτου Χρίστου Καράλη.

Στο κήρυγμά του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη θυσιαστική συμπεριφορά τής μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, η οποία τήν οδήγησε στο μαρτύριο για την αγάπη του Νυμφίου Χριστού.  «Η αγία Αικατερίνα, αυτή η τόσο μορφωμένη και πλουσία κόρη, είχε πληρότητα στην ζωή της όχι εξαιτίας όλων αυτών των κοσμικών επιτευγμάτων της, αλλ’ επειδή είχε γίνει δοχείο τής Χάριτος τού Θεού, είχε ανοίξει την καρδιά της ώστε να εισέλθει ο Θεός και να λαλεί μέσα της. Διότι μόνο έτσι ο άνθρωπος αισθάνεται πλήρης και ακέραιος και όχι με τα επίγεια αγαθά, τα πλούτη και τις ανέσεις. Αυτό το ολοκληρωτικό δόσιμο στον Θεό είναι εκείνο που θα μας καταστήσει ανθρώπους ολοκληρωμένους, αξιοπρεπείς και αυθεντικούς στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τόσο με τους συνανθρώπους μας όσο και με τον Θεό. Ούτε η άσκησή μας, ούτε οι νηστείες μας, ούτε οι πολλές μας μετάνοιες, θα μας εξασφαλίσουν την αιωνιότητα, αν δεν μορφωθεί στις ψυχές μας ο Χριστός, δηλαδή αν δεν γίνουμε άνθρωποι ταπεινοί, οικτίρμονες και απαλλαγμένοι από τα πάθη μας».

Να αναφέρουμε ότι στις 24 Νοεμβρίου τού 2014 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εγκαινίασε την ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στην Τάλα σε Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Το Μουσείο έχει σημαντικά  εκθέματα, κυρίως δώρα, που δέχτηκε  ο Μακαριώτατος από πιστούς, όπως εικόνες που ανάγονται στο 18ο και 19ο αιώνα και άλλα τιμαλφή.  Μέσα στο Μουσείο, επίσης, υπάρχουν  Εκκλησιαστικά  σκεύη, ένα μικρός επιτάφιος, ευαγγέλια και άμφια. Ιδιαίτερη σημασία και αξία έχει το αντιμήνσιο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σιλβέστρου, που έζησε στα τέλη του 17ου αιώνος και αρχές του 18ου αιώνος. Τα μανουάλια που έχουν τοποθετηθεί εντός του Μουσείου είναι του 19ου αιώνος και έχουν χυθεί στη Σμύρνη επ’ ονόματι της Αγίας Αικατερίνης.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post