Ηγούμενος Ιωάννης: «Το Δείπνο του Χριστού ανήκει σε όλους, κι όχι στους λίγους «σωστούς»

Ηγούμενος Ιωάννης: «Το Δείπνο του Χριστού ανήκει σε όλους, κι όχι στους λίγους «σωστούς»

Η τελευταία για το τρέχον έτος Θεία Λειτουργία στην κατεχόμενη από τους Τούρκους Ιερά Μονή τού Αποστόλου Βαρνάβα τελέστηκε σήμερα Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019, στο Καθολικό της Μονής, όπου αρκετοί ήταν οι πιστοί, οι οποίοι αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί και το αιδέσιμο των ημερών, συνέρρευσαν και αυτή τη φορά για να προσευχηθούν στον Ιδρυτή και προστάτη της αρχαιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. Ιωάννη Ιωάννου και άλλων κληρικών.

Τον θείο λόγο κήρυξε κατά την ώρα τού Κοινωνικού ο Καθηγούμενος Ιωάννης, ο οποίος ερμηνεύοντας τη σημερινή παραβολή του μεγάλου δείπνου και την χριστοκεντρική θεώρηση την οποία οφείλουμε να έχουμε σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και σε οποιεσδήποτε ενασχολήσεις και μέριμνες μας προκύψουν, τόνισε πως όπως μάς παρέδωσαν οι άγιοι πατέρες μας, οφείλουμε πάνω από όλες τις αισθήσεις μας να ενεργοποιούμε την έκτη αίσθηση, που είναι η προς πάντας αγάπη.

« Κι όταν ο ίδιος ο Χριστός μάς προσκαλεί να μετέχουμε στο δείπνο Του, δεν εννοεί να γίνεται μόνο και μόνο για να μάς δουν οι άλλοι. Η λατρεία να μην είναι απλώς προσποίηση. Ούτε να μάς αρέσουν οι εξέχουσες θέσεις στα δείπνα και τα μπροστινά καθίσματα στις συναγωγές, όπως στους Φαρισαίους. Διότι ο ίδιος ο Ιησούς είπε ότι ο Θεός είχε απορρίψει τους Φαρισαίους. Ως ατελείς άνθρωποι μπορεί κατά καιρούς να νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από άλλους λόγω των φυσικών μας ικανοτήτων ή των πλεονεκτημάτων μας. Οι Χριστιανοί, όμως, θα πρέπει να απομακρύνουν γρήγορα τέτοιες σκέψεις. Ίσως να έχουμε πολυετή πείρα στον Χριστιανικό τρόπο ζωής. Μπορεί να είμαστε επιδέξιοι δάσκαλοι της Αγίας Γραφής. Όταν κάποιος Χριστιανός εκδηλώνει πνεύμα ανωτερότητας λόγω των ικανοτήτων, των προνομίων ή της εξουσίας που έχει, στην πραγματικότητα κλέβει από τον Θεό τη δόξα και την τιμή που μόνο Εκείνος αξίζει. 

Η αυτοδικαίωση και ο ζήλος συνήθως είναι αλληλένδετα. Ο απόστολος Παύλος είπε για τους θρησκευόμενους Ιουδαίους ότι είχαν «ζήλο για τον Θεό· αλλά όχι σύμφωνα με ακριβή γνώση· διότι, επειδή δεν γνωρίζουν τη δικαιοσύνη του Θεού, αλλά ζητούν να εδραιώσουν τη δική τους, δεν υποτάχτηκαν στη δικαιοσύνη του Θεού…

Αυτοί οι άνθρωποι οι ίδιοι αυτοδιορίζονται κριτές και καταδικάζουν οποιονδήποτε δεν ανταποκρίνεται στους δικούς τους κανόνες. Η στάση ανωτερότητας και η υπερβολική αυτοεκτίμησή τους δημιουργεί την ανάγκη να ελέγχουν τους άλλους ανθρώπους. Κι όμως, όσο κι αν νομίζουν ότι  αυτοί είναι οι «εκλεκτοί», στο τέλος θα εκπλαγούν. Διότι το δείπνο ετοιμάστηκε για όλους ανεξαιρέτως, κι όχι για τούς λίγους «σωστούς»! 

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου
Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post