Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄ υπήρξε άριστος φιλόλογος και άριστος θεολόγος. Μαθητές του στο Γυμνάσιο Κύκκου και στην Ιερατική Σχολή θυμούνται την αυστηρότητα και συνέπειά του, την αγάπη του στον αρχαίο ελληνικό λόγο, τις αξίες του, την πίστη στον Χριστό και στην πατρίδα. 

Ως γυμνασιάρχης του Παγκυπρίου Γυμνασίου την περίοδο 1996-1999 είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του σε θέματα υποτροφιών και βοηθημάτων της Αρχιεπισκοπής προς μαθητές του Παγκυπρίου. Άριστη συνεργασία, αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση.          

Χαρακτηριστικές όμως ήταν οι θέσεις του στο κυπριακό, που βρισκόταν σε δύσκολη καμπή, ιδιαίτερα μετά το 1974. Ως αρχιεπίσκοπος Κύπρου ηγείτο του αγώνα για ελευθερία και αποκατάσταση των δικαιωμάτων του ελληνικού κυπριακού λαού, τα οποία καταπατήθηκαν από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Δεν πρόκειται για εθνικισμό ούτε για σωβινισμό. Θέσεις αρχών και υπέρτατου καθήκοντος.             

Η θέση του αρχιεπισκόπου Κύπρου, όπως χαράκτηκε από τον εθνομάρτυρα Κυπριανό την περίοδο της τουρκοκρατίας, είναι να ηγείται του αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση και πνευματική πρόοδο. Αταλάντευτος σ’ αυτές τις θέσεις παρέμεινε σε όλη τη ζωή του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο η μνήμη του παραμένει ζωντανή. Υπήρξε- χωρίς αμφιβολία- ο μπροστάρης στον αγώνα για ελευθερία και αποκατάσταση των δικαίων του ελληνικού κυπριακού λαού. 

Αιωνία η μνήμη αυτού. 

Στέλιος Παπαντωνίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post