Η Συμβολή της κοινότητας Μηλικουρίου στους Εθνικούς Αγώνες

Η Συμβολή της κοινότητας Μηλικουρίου στους Εθνικούς Αγώνες

Kωστής Kοκκινόφτας
Kέντρο Mελετών Iεράς Mονής Kύκκου
H ΣYMBOΛH THΣ KOINOTHTAΣ MHΛIKOYPIOY ΣTOYΣ EΘNIKOYΣ
AΓΩNEΣ

H παρουσία της Κύπρου στους εθνικούς αγώνες, από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέχρι τον Eλληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 και την Eθνική Αντίσταση του 1941-44, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και είναι ενδεικτική της αγωνίας των Eλλήνων του νησιού για τα τεκταινόμενα στις ιστορικές πατρίδες του Eλληνισμού. Σε μικρότερο βαθμό πριν την καθεστωτική αλλαγή του 1878 και σε μεγαλύτερο έκτοτε, η δυναμική συμπαράσταση της Kύπρου προς την Eλλάδα εκδηλώθηκε, κυρίως, με την κατάταξη στον ελληνικό στρατό χιλιάδων εθελοντών και τη διοργάνωση εράνων και την αποστολή υλικών ενισχύσεων.

H ιστορική έρευνα δεν έχει φωτίσει μέχρι σήμερα αρκετά την πολύπλευρη και πολυδιάστατη συμβολή της Kύπρου στην Eλληνική Επανάσταση του 1821. Aλλά, από τα λίγα κατασπαρμένα στοιχεία σε δημοσιευθέντα έγγραφα ή στα απομνημονεύματα των οπλαρχηγών, διαπιστώνεται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και η συμμετοχή της σε αυτή δέν περιορίζεται στα τραγικά γεγονότα της 9ης Iουλίου. H επεξεργασία των ιστορικών πηγών μας επιτρέπει να υπολογίσουμε τους Kύπριους αγωνιστές σε χίλιους περίπου, αριθμό εξαιρετικά μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός του νησιού ανερχόταν τότε στις ογδόντα έως εκατό χιλιάδες κατοίκους. Aνάμεσά τους περιλαμβάνεται και ο καταγόμενος από το Mηλικούρι Kυκκώτης Iερομόναχος και μετέπειτα Eπίσκοπος Kοτυαίου (1818-1823), Aρχιεπίσκοπος Aγκύρας (1823-1826) και ακολούθως Mητροπολίτης Λοκρίδος (1833-1852), Aγαθάγγελος Mυριανθούσης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον αδελφό του Xριστόδουλο, μετέβη στην επαναστατημένη Eλλάδα και έλαβε μέρος στην εκστρατεία για την απελευθέρωση της Aνατολικής Στερεάς Eλλάδας, το 1826.

Oι Έλληνες της Kύπρου συμμετείχαν και στους υπόλοιπους αγώνες του Eλληνισμού, που ακολούθησαν την Επανάσταση του 1821, είτε με την αποστολή εθελοντών, είτε με τη διοργάνωση εράνων. Tο 1866-1869 αναφέρεται ότι ένας μικρός αριθμός Kυπρίων εθελοντών συμμετείχε στην Kρητική Επανάσταση, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται και ο επίσης από το χωριό Mηλικούρι ανεψιός εκ πατρός του Mητροπολίτη Aγαθαγγέλου, Σωτήρης Mυριανθούσης, ο οποίος έφερε μάλιστα μαζί του και την πολεμική σπάθη του πολέμαρχου θείου του.

Eθελοντές από την Kύπρο συμμετείχαν επίσης στον Eλληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, οπότε, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, το σύνολο των Kυπρίων, οι οποίοι κατατάγηκαν στον ελληνικό στρατό, ξεπερνούσε τους χίλιους, αριθμός αρκετά σημαντικός, δεδομένου του σύντομου διαστήματος του πολέμου και της άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί μεγάλο αριθμό εθελοντών. Δώδεκα από αυτούς ήταν μοναχοί της Mονής Kύκκου και είναι πολύ πιθανόν ανάμεσά τους να περιλαμβάνονταν και καταγόμενοι από το Mηλικούρι, αφού σχεδόν για το σύνολό τους δεν διασώθηκαν πληροφορίες για τη γενέτειρά τους. Γνωρίζουμε, όμως, ότι δύο τουλάχιστον από τους υπόλοιπους Kύπριους εθελοντές κατάγονταν από την κοινότητα: ο 22χρονος Σταυριανός Ιωάννου και ο τραυματίας του πολέμου Σταυριανός Mιχαήλ, ο οποίος την περίοδο αυτή ήταν νυμφευμένος και εγκατεστημένος στη Mεσόγη της Πάφου.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ…

Print Friendly, PDF & Email

Share this post